Verdens tedestinasjoner

En tekopp bærer mye kulturhistorie og er for mange en uunnværlig del av hverdagen. Vi har tatt en titt på hvor du bør reise i teens verden, og hva du kan forvente av de ulike tedestinasjonene.

Myter og variasjon i Kina

Kineserne har drukket te i over 2000 år, men ser ikke ut til å være lei av den grunn. Te er  både medisin, velvære og status i Kina, og ulike landsdeler har ulike tetradisjoner. Mange mener at teen oppstod i Huangshan, da keiser Shennons tjenere kokte opp sin herres daglige drikkevann, og et par teblader plutselig falt ned i kjelen. Keiser Shennon likte det han smakte og resten er, ifølge myten, historie.

Med sine spennende museer og flotte plantasjer er Huangshan er et naturlig valg for teelskeren. Her finner du svart te, grønn te og blomsterte – noe for enhver med andre ord. Om  du ønsker å reise til et sted hvor den grønne teen står i forsetet, bør du ta deg en tur til enten Hangzhou eller Suzhou. Den spesielle kinesiske tetypen oloong er spesielt utbredt i Sør-Kina.

Ceylonte på Sri Lanka

Sri Lankas teproduksjon ble satt igang av på midten av 1800-tallet. Engelskmennene ville utfordre det kinesiske temonopolet. Teindustrien fortsatte etter at Sri Lanka fikk tilbake sin uavhengighet i 1948, og Sri Lanka er i dag verdens fjerde største teprodusent.

De største teplantasjene ligger i Kandy-distriktet, bare noen timers kjøretur innover i landet fra hovedstaden Colombo. Byene Nuwara Eliya, Haputale og Ella er alle gode utgangpunkt for å besøke de store teplantasjene og tefabrikkene i området. Det er også mulig å bestille omvisning og tesmaking.

Ceylon, oppkalt etter landets navn under det britiske imperiet, er det originale merket fra Sri Lanka. Det lages  som grønn, svart og hvit te. Du kan også finne en rekke andre typer teer på Sri Lanka. Tradisjonell urtete, fruktte eller svart te gjerne tilsatt ingefær, sitron, eller kanel.

Tekultur i Storbritannia

Det er ingen hemmelighet at britene er spesielt glade i te. Storbritannia var en av de første landene, etter Portugal, som trykte den kinesiske tetradisjonen til eget bryst, og teen er i dag fremdeles et viktig symbol i britisk kultur.

Engelsk te serveres ofte med melk og honning, og merker som Earl Grey og English Breakfast Tea er populære tetyper til hverdags og til fest. I Sør-Øst England, spesielt i det vakre området Cornwall, får du gjerne servert deilige scones med krem og syltetøy sammen med teen, også kalt Cornish Cream Tea.

Det tradisjonelle overklassekonseptet «Afternoon Tea», hvor teen gjerne suppleres med kaker servert på staselige porselensfat, finnes fortsatt i beste velgående og serves gjerne på hoteller rundt omkring i landet. Du finner gode tilbud på for eksempel Groupon om du ønsker å leke hertuginne for en dag, men fortsatt ikke vil bruke en hel formue.

Nasjonaldrikk i India

Indisk te har nylig fått status som nasjonaldrikk, men drikken har ikke alltid vært en del av den indiske dietten. Det var ikke før på midten av 1800-tallet, i sammenheng med britenes testrategi, at tedrikkingen begynte å bli mer utbredt. Selv om det tok mange år før teen fikk et godt rykte, er altså India i dag et av de landene som både produserer og drikker mest te i verden.

De tradisjonelle teplantasjene i India ligger først og fremst nordøst i landet. Den opprinnelige darjeelingteen, kjent for å være teverdenes Ferrari, kommer fra Himalaya, og selve Darjeeling-området tilbyr ikke bare god te, men også fantastisk utsikt og utrolige naturopplevelser. Du kan også reise til Assam, hvor du finner teen med samme navn.

I tillegg finnes det flere teplantasjer sørover i landet. Munnar og Kerale, for eksempel. Begge er populære turistdestinasjoner. I Kerala kan du tråle elvene i kano eller tilbringe natten i husbåt, mens Munnar byr på fantastiske fjellturer og spennende kulturhistorie.

Te som måltid i Myanmar (Burma)

Burmesisk te har lenge vært en viktig del av næringslivet i Burma, og mange utenlandske tedrikkere har lagt sin elsk på de varierte tetypene i landet. Te er imidlertid ikke bare en drikk i disse trakter, men også en viktig ingrediens i matlagingen. Burma er ett av de få landene i verden som ikke bare drikker, men også spiser, te.

Det er den burmesiske teblad-salaten, mandalay lhapet, som har fått mest oppmerksomhet utenfor de burmesiske landegrensene. Tradisjonelt sett skal denne retten først og fremst serveres til viktige seremonier og spesielle anledninger. En variant av mandalay lhapet brukes likevel også som tilbehør til andre retter i ukedagene.

Det meste av teproduksjonen i landet ligger i den nordlige Shanstaten, og mer enn halvparten av totalt 70 kilo te i året, produseres i Namhsan-området – et naturskjønt fjellområde som ruver fra 1600 til 1800 meter over havet.

Kald drikke i Sveits

Sveits er kanskje ikke det første landet du forbinder med teproduksjon, og det er forsåvidt også helt riktig, men vi tenkte vi kunne nevne at Sveits er et supert sted for den mer nordvestlige tetypen. Iste.

Ikke bare var Sveits den første isteprodusenten som slo an internasjonalt tilbake i 1983, men iste har blitt en viktig del av den sveitsiske kulturen og blir gjerne anbefalt til spesifikke matretter. Iste til Wurstsalat er en vanlig kombinasjon.

Japan tok etterhvert over som viktigste istemarked og  produserer en hel rekke isteer av forskjellig opprinnelse. Canada og USA er også ivrige istenasjoner, hvorav sistnevntes istedrikking utgjør hele 85 prosent av det totale teinntaket i landet.

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*