Verden rundt med Finsk Michelin-kokk

Den finske Michelin-kokken, Toni Toivanen, er en superstjerne innen det nordiske kjøkkenet. Toivanen, som vokste opp i et av forstedene rundt Helsinki, har jobbet som kokk og sjefskokk på restauranter i verdensklasse i både København og Helsinki, og er nå bosatt i New York. Blant hans tidligere arbeidsgivere finner vi Noma i København som flere ganger ble kåret til verdens beste restaurant før den lukket dørene i starten av 2017. Før tiden hos Noma jobbet Toivanen som sjefskokk på Finlands eneste restaurant med to Michelinstjerner, Chez Dominique (stengte i 2013).


Bilde: Toni Toivanen

I dag er Toivanen bosatt på Manhattan I New York hvor han jobber som sjefskokk. Han driver også Sandlåda, som er et finskbasert konsulentselskap med fokus på mat. Toivanen har også figurert på Forbes sin 30 under 30 Europe list, som presenterer innflytelsesrike europeere under 30 år.

Det er liten tvil om at Toivanen vet hva han snakker om når det kommer til gastronomiske opplevelser. Flere års erfaring fra høyprofilerte Michelin-restauranter har gitt ham en unik ekspertise innenfor det Skandinaviske kjøkken. Vi tok en prat med Toni Toivanen og presenterer her hans anbefalinger til restaurantopplevelser i henholdsvis København, Helsinki og New York.


Restaurantanbefalinger for København

Nylig bodde du i København hvor du jobbet på verdensberømte Noma. Noma har som kjent lukket dørene, men du har muligens et par andre anbefalinger til restauranter i København? Hvilke restauranter er, etter din mening, Københavns beste?

Toivanen: Mirabelle Bakery er definitivt en av mine favoritter. Christian Puglisi, som tidligere jobbet på Noma, er en italiensk kokkelegende som ble værende i København etter tiden hos Noma. Først åpnet han Relæ, som har én Michelin-stjerne, og deretter restaurant Manfreds. Bæst og Mirabelle Bakery er de nyeste tilskuddene til restaurantfamilien hans. Alle disse stedene er helt utrolige.

På spørsmålet om hvordan han selv foretrekker å tilbringe fritiden i København nevner Toivanen blant annet hans forkjærlighet for champagnebrunchene på restaurantene Nimb og Marchal. Nimb ligger i Tivoli i København, mens Marchal holder huse i det berømte hotellet d´Angleterre.

Toivanen sier også at ”det å gjøre hipster saker er gøy en stund, men det er ingenting som slår å starte søndagen med champagne og pianomusikk ved peisen.”


Mirabelle Bakery er en restaurant som omtaler seg selv som «hovedsakelig spisested, også et bakeri, delvis takeaway og bittelitt deli», og ligger i Københavns sjarmerende bydel Nørrebro. Mirabelle Bakery tilbyr et stort utvalg av deilige og organiske retter av hjemmelaget fersk pasta, sesongvarierte grønnsaker og en rekke husets spesialiteter. Mirabelle Bakery er definitivt verdt å sjekke ut for alle matelskende besøkende i København.

Finn mer informasjon om København her!


Foto: Mirabelle-bakery.dk. Bilde av Mikkel Heriba©


Ekspertanbefalinger for restauranter i Finland

Hva med din tidligere hjemby, Helsinki? Har du noen spennende anbefalinger til restauranter i Finlands hovedstad?

Toivanen: Absolutt. Men da bør du faktisk dra ut av Helsinki til den nærliggende lille byen Lohja. Der finner du restauranten Mikko Utter, som etter min mening for øyeblikket er den beste restauranten i Finland. Restauranten, som kun har åtte sitteplasser, ligger i sentrum av Lohja og tilbyr en opplevelse du definitivt ikke finner noen andre steder i Finland.

Helsinki er også en veldig sjarmerende by. Hvordan tilbringer en mesterkokk sin fritid i Helsinki? Noen favorittsteder eller aktiviteter?

Toivanen: For meg er det å tilbringe morgenen på et torg med kaffe og en kanelbolle et av de best øyeblikkene i Helsinki. Når dagene blir kortere trives jeg virkelig på vinbaren BasBas hvor jeg blir oppvartet av eierne Kalle og Niki.


Mikko Utter, oppkalt etter grunnleggeren og restaurantens eneste kokk, er en liten og koselig restaurant beliggende I sentrum av den lille byen Lohja. Restauranten har siden åpningen i 2015 vært gjenstand for masser av både ros og anerkjennelse. Mikko Utter har et fascinerende reservasjonssystem hvor gjester kjøper billetter – med andre ord litt som å dra på opera eller ballett. Billettene som gjelder for hele kvelden og inkluderer flere matretter koster mellom 65 og 75 euro. Byen Lohja ligger ca. 50 kilometer utenfor Helsinki og er lett tilgjengelig med buss fra busstasjonen Kamppi i Helsinki.

Finn ut mer om aktiviteter i Helsinki.


Foto: mikkoutter.fi©


New York’s Exclusive Fine Dining

Du flyttet nylig til New York. Har du noe spennende å fortelle om restaurantscenen i New York City?

Toivanen: Når du tar turen til fine dining restauranter i New York bør du være forberedt på å bruke penger. Mye penger. På finere restauranter ligger gjennomsnittskjøpene på rundt $400, men å overstige $500 er langt ifra uvanlig. Og da snakker vi pris per person. Men om du virkelig ønsker å oppleve New York’s fine dining på sitt mest eksklusive bør du prøve restauranten Masa. Best av de beste, og samtidig også den dyreste.

Utover det har de små greske tavernaene i Astoria i Queens virkelig sjarmert meg. Fersk sjømat, salat, fetaost, tzatziki og ouzo. Utrolige atmosfærer og alltid fulle – og som en bonus tømmer de på ingen måte lommeboken.


Med hele tre Michelinstjerner, og oppkalt etter grunnleggeren Masa Takayama, er Masa som nevnt den dyreste restauranten, ikke bare i New York men også i USA. Et måltid for to, uten tilbehør, koster hele $1300. Imidlertid får man tilsynelatende også valuta for pengene. Masa bruker kun de mest eksklusive ingrediensene tilgjengelig på markedet og restauranten har, ifølge eksperter, opprettholdt sitt eksepsjonelle nivå siden den åpnet dørene i 2004. Så, om du er i New York, er lysten på en kulinarisk opplevelse i verdensklasse og har litt ekstra å rutte med, burde du overveie å sjekke ut Masa’s verdenskjente sushi.

Finn ut mer om New York her!


Picture: Masa Takayama, by Masa©


2
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*