Vårfestivalen Holi: En god grunn til å reise til India i mars

Det finnes et utall gode grunner til å reise til India. Det er et eksotisk land med en hverdag som er helt fjern fra vår egen. På godt og vondt. Luktene, smakene, lydene og tempoet understreker at man er i en annen verden, og noen av severdighetene og landskapene er som tatt ut fra et eksotisk eventyr. Men India er også svært preget av fattigdom, og forskjellene mellom fattig og rik er enorme. At mennesker vurderes ut fra kaste og adskilles i ulike samfunnsgrupper, er også langt unna vår egen virkelighet. Under Holi-festivalen blekner imidlertid skillelinjene –velkommen til en intens og fargerik feiring hvor alle er med!

Foto: Debashis Biswas, via Unsplash

Bakgrunn
Holi blir både kalt en fargefestival og en kjærlighetsfestival. Det er fordi det blant annet er en feiring av det gode, av skapelsen og av et fruktbart land. Festivalen foregår i overgangen fra vinter til vår, i måneden Phalguna, som vanligvis tilsvarer mars etter gregoriansk kalender. En hyllest til våren! Holi har også en religiøs og hinduistisk bakgrunn og knyttes til legenden om Holika. Hun var kongens søster, immun mot ild og forsøkte å drepe nevøen, Prahlad, ved å ha ham på fanget i ilden. Det gode seiret, og fordi Holika brukte kreftene sine med onde hensikter, brant hun selv.

Fargesprakende tradisjoner
Holi blir ofte kalt en fargefestival. Det er fordi den aller viktigste og mest fremtredende delen av feiringen er bruken av farger. Man smører seg inn med farger, skyter ut fargepulver og kaster fargevann på hverandre. Ofte kan feiringen se ut som en eneste stor fargesky. Men det er ikke bare fargene som er spesielt for Holi. Feiringen innebærer også bålbrenning, brenning av Holika-dukker, inntak av delikatesser og nydelig mat, vill dansing, sang og generell spredning av glede. Det er ingen aldersgrense for å hengi seg til livet!

 

Global spredning?
Budskapet, verdiene og tradisjonene for feiringen av Holi har spredd seg til andre deler av verden. Under Holi har verken kaste, klasse, kjønn eller alder noe å si. Alle er med på feiringen, og det er frihet og likhet som triumferer. Nå avholdes Holi over hele verden, og ikke bare i mars. «Festival of Colours» arrangerer en såkalt verdensturné, hvor man kan oppleve Holi enten man bor i Brasil, London, Sør-Afrika eller Berlin. Eller et helt annet sted. Og på forskjellige tidspunkt. Det vanlige er at flere tusentalls danser fra morgen til kveld, og at farger skytes ut hver time. Vil man ikke reise så langt, er det ti europeiske byer å velge mellom på forskjellige tidspunkt i sommer. Bli med på feiringen av det gode ved livet!

Foto: Shubham Sharma, via Unsplash

Og er du for sent ute til å feire Holi i India den 17. mars i 2014, kommer det nye muligheter. I 2015 er Holi den 6. mars og i 2016 er det den 23. mars. Finn fly og hotell hos oss, enten du bestemmer deg for å feire i India eller i Europa.

4
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*