Valborg – En morsom høytid!

Valborg – en tradisjonsrik fest

Valborg, eller Valborgsmässoafton, kommer i utgangspunktet fra en førkristen høytid i Tyskland. Omtrent siden 1400-tallet har Valborg blitt feiret til minne om den tyske helgenen Sankta Walpurgis som ble kanonisert 1. mai. I Sverige feires Valborg 30. april, hvilket er et perfekt tidspunkt med tanke på den svenske høytiden 1. Mai, når nesten alle har fri dagen etter festlighetene. Valborg feires på litt forskjellige måter avhengig av hvor i Sverige man befinner seg, og hvorvidt man er student, eller ikke. Under bildet kan du lese om noen av de herlige tradisjonene i sammenheng med Valborg!

stort bål

Foto: 12019 via Pixabay.com

Fest eller demonstrasjoner under Valborg?

Valborg er egentlig ikke en familiehøytid sammenliknet med for eksempel jul. Det er snarere et offentlig arrangement. Derfor er det ofte lokale grupper og organisasjoner som påtar seg ansvaret for å organisere arrangementer for å oppmuntre samhold og en positiv atmosfære i byen, eller området hvor feiringen skal foregå. Den tradisjonelle aktiviteten er å brenne bål akkurat som man gjorde før i tiden under heksejakter, men heldigvis er det ingen hekser som brennes på bålet lenger! I dag bruker man heller bålet som et samlingspunkt hvor man kan stå å varme seg sammen med sine kjære. Flere tar også med seg mat og drikke som de kan nyte rundt bålet.

Når bålet har brent ned, beveger mange seg videre til utesteder, eller hjem til venner og  familie. Ettersom  nesten alle i Sverige er ledige dagen etter Valborg, er det da tid for festligheter for mange! Dagen etter er det selvsagt mange som velger å bli i sengen mens andre tar del i de tradisjonelle mai-demonstrasjonene. 1. Mai-demonstrasjonene begynte for mange år siden som demonstrasjoner for arbeidere, og opprinnelig var deres fremste krav en lovfestet normalarbeidsdag på 8 timer. I dag er det imidlertid ikke kun arbeidere som er ute og demonstrerer, men også mange andre organisasjoner og politiske partier.

Valborg innebærer fest blant studenter

Som student er det ofte mye festing på gang, men under Valborg bringes festingen til nye høyder, spesielt dersom man studerer i Lund eller Uppsala. I Lund feires Valborg primært i Stadsparken med en stor picknick hvor alla er velkommen. De siste årene har man til og med leid inn artister for å opptre og spille musikk. Studenterna pleier imidlertid å bevege seg mellom Stadsparken og alle områdene hvor festene fortsetter med flere opptredener og middager!

Planlegger du en reise til Lund ? Bestill et hotell i Lund med Expedia her.

I både Lund og Uppsala starter Valborg ofte to dagar før med såkalt ”skvalborg”, og siden ”kvalborg” dagen før. De ulike dagene feires med leker, grilling og festligheter. I Uppsala assosieres ofte Valborg med den såkalte ”Forsränningen” langs den sentrale delen av Fyrisån. Dette begynte som en uformell konkurranse, men i dag har det utviklet seg til et karnevallignende arrangement.

demonstrasjon

Foto: Shubhesh Aggarwal via Unsplash.com

Uansett hvor du befinner deg i Sverige, vil du alltid kunne finne et arrangement du kan bli med på. Valborg er en ekte folkefest!

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*