Utforsk Stavangerregionen

Stavangerregionen – storslått natur med høye fjell og dype fjorder. Fra ytre skjær til lune bygder. Fra bratte utsiktstopper til grønne daler. Kort avstand til fjell og fjord i hele regionen. Fargerik kultur og fantastiske kulinariske opplevelser. Stavanger er regionens største by med et innbyggertall på rundt 130 000.

Urban nature break™ med kulinariske fristelser

De kulinariske høydepunktene og kvaliteten på både råvarer og restauranter i denne delen av Norge, har oppnådd gode referanser fra både nasjonale gastronomer, men også i Michelinguiden, hvor Stavanger ble første norske by utenom hovedstaden som fikk en Michelinstjerne. Det var Restaurant RE-NAA som fikk den etterlengtede utmerkelsen i 2016.

Foto: RE-NAA, Region Stavanger & Reisemål Ryflyke

I tillegg rangerte The White Guide Nordic 2017 tre nye norske restauranter blant Nordens 30 beste, og to av dem er i Stavanger, noe som virkelig plasserer Stavangerregionen på matkartet. Restaurant RE-NAA har som nevnt Michelinstjernen, i tillegg til rangeringen i the White Guide Nordic 2017. Den andre Stavangerrestauranten på the White Guide Nordics liste for 2017, ble den lille restauranten Sabi Omakase. I Stavangerregionen kan sjømat, lam, grønnsaker og frukt fra lokale produsenter med andre ord nytes i restauranter i verdensklasse. Se matfilm! Nordens største matfestival, Gladmat, er en av mer enn 30 festivaler som arrangeres hvert år, og trekker over 200 000 gjester til Stavanger og regionen i slutten av juli.

Rik kultur og kulturhistorie

Stavangerregionen tilbyr i tillegg shopping, trendy kaféliv, for eksempel i den Øvre Holmegate, kalt fargegaten fordi alle husene her er malt i friske, spreke farger. Fascinerende kulturhistorie finner du i Nord-Europas største bevarte trehusbebyggelse i Gamle Stavanger.

Foto: Region Stavanger & Reisemål Ryflyke

Midt i sentrum av Stavanger by, kan du ikke gå utenom Stavanger domkirke, datert 1125, som stolt skuer utover byen; domkirken er den eneste norske katedralen fra middelalderen som har beholdt sin opprinnelige arkitektur, og den eneste som har vært i kontinuerlig bruk siden 1300-tallet. Stavangerregionen har videre et utrolig rikt kulturliv, og Stavanger og Sandnes ble i 2008 valgt som europeisk kulturhovedstad, kom hit, og finn ut hvorfor! Det ikoniske konserthuset i Stavanger har vært vertskap for verdenskjente artister, og for noen år siden også den årlige nasjonale musikkprisutdelingen, Spellemann.

Foto: Jean Louis Fernandez, Region Stavanger & Reisemål Ryflyke

Intime konserter i kombinasjon med naturopplevelser er videre populære typer begivenheter; som for eksempel en utendørskonsert ved Tungenes fyr og et værhardt havgap som bakteppe. Regionen har i tillegg et drøss av interessante museer; både for barn og voksne, i tillegg ligger det en stor, populær familiepark her – Kongeparken. Stavangerregionen er også stolt vertskap for store, årlige arrangement som Tour des Fjords, Norway Chess og Skifestivalen Blink. En oppdatert hva skjer-oversikt finner du til enhver tid på kulturkalenderen.

Nuart Street Art

Stavangerregionen er i ferd med å befeste seg som en Street Art-destinasjon av dimensjoner. I flere år har Nuartfestivalen blitt arrangert i Stavanger, en festival som stimulerer til debatt ved å utfordre fastlåste oppfatninger om hva kunst er, og kanskje enda mer viktig, hva kunst kan være.

Foto: Brian Tallmann, Region Stavanger & Reisemål Ryfylke

Gatekunst er en spennende og populær kunstgren, og festivalen har fått stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Festivalen tilbyr en årlig plattform for nasjonale og internasjonale kunstnere som arbeider utenfor de tradisjonelle systemene. Nuart består av en serie utstillinger over hele byen, forestillinger, performanser, intervensjoner, debatter og workshop omfattet av dagens trender og bevegelser innen gatekunst, gjort av noen av verdens ledende utøvere og fremadstormende navn. Kunstverkene gir regionens besøkende en storslagen, visuell opplevelse som man sent glemmer. Verkene finnes på alt fra utendørs vegger, innendørs vegger samt på busser rundt om i regionen.

Foto: Brian Tallmann, Region Stavanger & Reisemål Ryfylke

Spektakulær natur og aktiv ferie

Ikoniske attraksjoner som Preikestolen og Kjerag i vakre Lysefjorden er selvsagte steder å få med seg, men det finnes imidlertid flere opplevelser vel verdt litt av din tid i Stavangerregionen.

Foto: Terje Rakke, Region Stavanger & Reisemål Ryfylke

Det finnes mangfoldige muligheter for en aktiv ferie i hele regionen. Blant annet kano, kajakk, fiske, laksesafari, surfing, kiting, klatring, basehopping, ZIP-line, rappellering, sup, båtliv i Ryfylke og de grønne øyene, sykling, vandring eller ekstremsport som basehopping og paragliding. Om vinteren er snøen kun et par timer unna Stavanger; Sirdal er en kjær skidestinasjon for lokalbefolkning og tilreisende – her finnes du skitrekk, høyfjellshotell samt flere hyttefelt.

Foto: Peder Austrud,  Region Stavanger & Reisemål Ryfylke

Vinteren er i tillegg høysesong for surfing, og Norges beste surfeforhold finnes faktisk langs Jærstrendene i Stavangerregionen, noe som blant annet har resultert i at store mesterskap som Eurosurf og Eurosurf Junior blir arrangert langs Jærkysten.

Foto: Sune Eriksen, Region Stavanger & Reisemål Ryfylke

Månelandskap i Magma UNESCO Geopark

I den sørlige delen av Stavangerregionen kan du oppleve et spennende geologisk miljø i Magma UNESCO Geopark – faktisk så må du helt til månen for å finne et lignende terreng! Her opplever du geologi, kulturhistorie, og unik natur. Geologiske prosesser for 935 til 920 millioner år siden, har etterlatt seg en enestående geologisk arv, som man ikke finner andre steder.

Foto: Eduardo Grund, Region Stavanger & Reisemål Ryfylke

Geoparken er medlem av det europeiske nettverket, European Geoparks Network og er den andre geoparken i Skandinavia. I Magma UNESCO Geopark kan du oppleve aktiviteter knyttet til både friluftsliv, geologi, kulturhistorie og familieaktiviteter. Parken strekker seg over Dalane, Lund, Eigersund, Sokndal og Flekkefjord, og boltrer seg på hele 2 320 km2. Historien til parken begynte allerede for 1,5 milliarder år siden, da rødglødende magma og himmelhøye fjell preget grunnen i området. Gjennom millioner av år har isbreer formet det karakteristiske landskapet vi har i dag. Sånn sett kan vi si at Magma UNESCO Geopark er et vindu inn til jordens indre.

Stavangerregionen  – vi gir deg energi!

Tekst og bilder: Region Stavanger & Reisemål Ryfylke

 

Les mer:

Hotell Stavanger         Fly til Stavanger          Pakkereiser til Stavanger         Leiebil Stavanger

0
0

0 Kommentarer

Legg til en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*