Tyrkisk mat og matkultur

Tyrkisk mat og det tyrkiske kjøkken er et av de mest kjente og populære kjøkkener i verden. Tyrkisk mat stammer fra det gamle Osmannerriket som også var kjent for å ha en rik matkulur. I dette innlegget vil du finne interessant informasjon om populær tyrkisk mat, tyrkernes tradisjoner og matkulturen i Tyrkia.

Tyrkisk frokost

tyrkisk morgenmad

Via Budaviva

Tyrkisk mat kan minne om balkansk og gresk mat, men også om retter fra Midtøsten. Det tyrkiske kjøkken er kjent for å servere flere porsjoner per måltid, også når det gjelder frokost. Kahvaltı, som betyr frokost, består av flere varianter av ost, olivener, kirsebærsyltetøy, fikenmarmelade og annet syltetøy. I tillegg består måltidet av grønnsaker, frukt, tørket frukt, nøtter, samt pålegg som honning, tahin og pekmez. Tyrkisk frokost er helt klart verdt å prøve.

Eksempler på populære frokostretter er egg i sucuk (krydrede tyrkiske pølser), Menemen, som består av av tomater, løk, grønn pepper og eggerøre, samt Börek som er rundstykker med enten ost, spinat, potetmos eller kjøtt på innsiden.


Mange kebabvarianter

kebab

Via Pixabay

Noe av det første man kommer på når man tenker på tyrkisk mat er kebab. I Tyrkia er det ofte oksekjøtt og lammekjøtt man bruker, hvilket henger sammen med at størstedelen av befolkningen er muslimer. Derfor spises det ikke svinekjøtt, eller annet kjøtt som ikke er halal-slagtet.

Blant de mest populære kebabvariantene finner du Iskender som er stekt, marinert kjøtt i tynne skiver plassert på toppen av brødterninger. Det siste, men kanskje det viktigste ved Iskender er tomatsausen og det varme smøret som man heller over kjøttet. Kebab’en serveres sammen med grillet grønn pepper, tomater og yoghurt.

Şiş kebab er en annen populær kebabrett. Den består av grillede kjøttstykker, ofte lammekjøtt, oksekjøtt eller kyllingkjøtt, sammen med grønnsaker som for eksempel tomater. I tillegg finnes Dönerkebab (også kjent som Shawarma) – et stort spid man skjærer kjøtt fra. Denne kebabvarianten har med tiden startet å bli ansett som fast food flere steder. Kjøttet er alltid marinert og krydret, og serveres med pitabrød og grønnsaker. Et siste eksempel, blant de mange kababvarientene som finnes, er Adanakebab. Denne kebab’en er en stor porsjon hakket biff som serveres med flattbrødtypen Lavas og andre grønnsaker.


Populære hovedretter

Fisk og delikatesse er også en meget viktig del av matkulturen i Tyrkia. Landet er omringet av hav, og derfor har landet en lang tradisjon med fisking. Eksempelvis er retter som Hamsi (ansjoser) og Midye (muslinger) svært populært.

Mantı, som er tyrkisk ravioli, kommer i flere forskjellige varianter. De mest populære er imidlertid Kayseri Mantısı og Sosyete Mantısı. Mantı serveres alltid med yoghurt- og tomatsaus. Karnıyarık er en rett kun bestående av auberginer fylt med kjøtt, noe som gjør den til en hovedrett som er lett å forberede. Auberginer er helt klart en av tyrkernes yndlingsgrønnsaker.

I tillegg har du Yaprak Sarması eller Dolma som er vinblader eller kålblader med fyll på innsiden. Denne retten krever at man bretter bladene ordentlig slik at fyllet ikke faller ut og at rullerne ser pene ut.

tyrkisk sarma

Via Vip Alanya Dergisi


Forretter i tyrkisk mat

Tyrkerne er glade i forretter, og flere av de mest populære matrettene serveres ofte i mindre porsjoner som forretter. Meze, som er ordet for forretter, serveres ofte kaldt. Det kan også serveres med Rakı som er en anislikør kjent fra Tyrkia. Meze er ofte olivener, cacık (tzatziki), kısır (en tyrkisk bulgursalat), hyrdesalat og syltede grønnsaker, for kun å nevne noen.

Populær Take Away

Lahmacun, Pide, Çigköfte, og dönerkebab er blant de mange forskjellige rettene som har blitt til populære take away-retter i Tyrkia. Lahmacun er en tyrkisk pizza bestående av et tynt brød med oksekjøtt på som det finnes forskjellige varianter av. Et annet eksempel på en populær take away-rett er Balık Ekmek, som oversettes til fiskebrød. Dette er fersk fiskefilet som enten er grillet eller stekt, og serveres sammen med flere grønnsaker i et stykke tyrkisk brød.

Drikkevarer

I Tyrkia drikker man ofte mindre søte drikkevarer til maten. Eksempelvis kan Ayran nevnes. Dette er en yoghurtdrik som passer godt med alle kebabvarianter. Generelt kan man si at tyrkere er glad i yoghurt og alt man kan bruke det til.

Alkohol serveres ikke alle steder, men i storbyene og i de vestlige byene er det helt normalt. Mens vin er mindre populært er øl og raki de drikkevarene som kjøpes og drikkes mest.

Tyrkisk te og tyrkisk kaffe er å finne alle steder, og er kjempe populært. Helt fra morgenen til etter middag serverer man te og kaffe, og utrolig mange tyrkere vil si at de drikker tyrkisk te hver dag.

Om vinteren drikker mange tyrkere Salep som er en vakker hvit drikk bestående av knopper fra ville orkideer som har blitt kokt, tørket og til slutt malt til mel. Salep har eksistert siden det 8. århundre i Tyrkia, og i tillegg til knoppene inneholder den hvite drikken melk, sukker, vanilje og kanel. Drikken har en tykk konsistens og serveres varm.

Utover dette liker tyrkere å drikke juice, gjerne presset av stevnsbær, aprikoser, fersken og granateple.

Tyrkiske desserter

baklava

Via Bekiroğlu Baklava

Tyrkerne spiser ofte desserter på en sparsommelig måte. Dette skyldes at mange av desserterne er veldig søte. De trekkes nemlig i sirup som består av sukker, vann og sitron. Et eksempel er Baklava som er filodej med hakkede nøtter, ofte valnødder og pistacienødder. Andre liknende desserter er künefe, kadayıf og tulumba tatlıs.

I tillegg er det mange desserter primært bestående av melk. Blant de populære er Muhallebi, Tavuk Göğsü, Kazandibi og Sütlaç. disse dessertene minner litt om hverandre, og kan sammenliknes med å spise en deilig, varm grøt.

Maraş Dondurma er en helt spesiell is som typisk er laget av geitemelk, men som også kan lages av kumelk. Isen er kjennetegnet ved å være tykk og litt klistrete, hvilket er grunnen til at den ofte skjæres ut i stykker. Isen er hard og det tar lang tid for den å smelte.

İrmik, som er det tyrkiske ordet for semule, brukes til mange desserter. Semulen er noe man bruker for å endre konsistensen og gjøre desserten mer interessant.


Çiğ köfte

tyrkisk cigköfte

Via OSES Çiğ köfte

Noen tyrkiske retter har en helt spesiell historie bak seg. Et eksempel er Çiğ köfte som har eksistert i over 4.000 år. Çiğ köfte er rått, fettfritt oksekjøtt av høy kvalitet som blandes sammen med andre ingredienser som fint bulgur, pepper, tomatpuré, løk, hvitløk og andre tyrkiske kryddere. De fleste vil bli overrasket over at rått, hakket oksekjøtt kan serveres på denne måten.

Der er imidlertid en helt spesiell måte man skal forberede kjøttet på. Kjøttet blir nemlig eltet sammen med de sterke krydderne og andre ingredienser slik at det til slutt får en myk tekstur. Jo lenger tid du utfører denne praksisen, dess bedre vil teksturen bli. Det viktigste krydderet i retten er isot som har en annerledes og kompleks smak. Isot kan være vanskelig å finne, men du kan erstatte det med mexicansk chipotle hvis du vil. De mange krydderne virker forbrennende på kjøttet slik at det ikke er helt rått når det serveres.

Noen typer av vegetariske Çiğ köfte er så autentiske at man nesten ikke kan smake forskjell på om det er kjøtt i eller ikke. Vegetariske versjoner av Çiğ köfte har også blitt kjempe populært, da retten i forveien betraktes som en sunn rett.

Kunne du godt tenke deg å prøve tyrkisk mat i autentiske omgivelser? Sjekk våre reisetilbud til Tyrkia her.

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*