Tredje stopp: Sandefjord

Hvalbyen Sandefjord - fullspekket av historie og kultur!

Sandefjord er en liten by, på lik linje med mange andre byer i Sandefjord. Vikinger og hvalfangst preger byhistorien, og nå også olje.

Jeg ankom Sandefjord tidlig på formiddagen, og dro direkte til turistkontoret i byen. Her møtte jeg Egil. En hyggelig guide som skulle ta meg med på en liten omvisning i byen. Første stopp var Midtåsen.

Midtåsen

Midtåsen var fra gammelt av herskapshuset til magnat og filantropen Anders Jahre – også kjent som onkel Andy. Han er en kjent figur som preger Sandefjord og dens historie. Hvalfangst og shipping gjorde han til en av Norges rikeste menn. Midtåsen ble designet av den kjente norske arkitekten Arnstein Arneberg. Huset ligger nydelig plassert på en høyde som gjør at du har en fantastisk utsikt over fjorden, og boligen kan skilte med flere kjente navn som har overnattet i herskapshuset. Boligen består hovedsakelig av en paviljong med en tilhørende skulpturpark. 16 av disse er laget av kunstneren Knut Steen. Knut Steen sine skulpturer harmoniserer fint med utsikten, og sammen med glass og betong skaper det en helt unik kunstopplevelse.

Hvalfangsmuseet

Etter besøket på Midtåsen kjørte Egil meg videre til Hvalfangstmuseet for å fortelle meg mer om hvalkulturen i Sandefjord. Dette var en viktig del av Sandefjord, og mellom 10 og 15 prosent av innbyggerne i byen arbeidet med hvalfangst. Noe den fremdeles gjør. Mange i Sandefjord har et helt spesielt forhold til hvalfangsten ettersom mange har fra barndommen av hatt en hardtarbeidende far som var bortreist i månedsvis fra september til april på hvalfangst, mens moren holdt i tøylene på hjemmebane.

Dette er minner som fremdeles står sterkt for mange, og som gjør at mange har et tett og nært forhold til byens historie. Mer informasjon finner man på Hvalfangstmuseet, men også på hvalfangstbåten Southern Actor.

Denne båten er opprinnelig fra 1955, er verdt et besøk hvis du er i byen. Båten ble bygget i Spania og ble fraktet til Sandefjord i 1989. Etter at båten ble restaurert av frivillige i 1995, er nå skipet operativt i sin opprinnelige standard. Southern Actor er den eneste hvalbåten fra den moderne hvalfangst-tiden, men som likevel eksisterer i original stand.

Sandefjord ligger 120 km sør for Oslo. Du kan fly til Torp flyplass, 10 km fra byen, eller komme fra Oslo med tog, hver time.

 

Tusen takk til Anne Strømøy i The Conference Coast for all hjelp med oppholdet i Larvik, Tønsberg og Sandefjord!

2
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*