Transport i Thailand: 7 måter å komme seg rundt på

Har du lyst til å reise til Thailand, men usikker på hvordan du best kommer deg rundt? Vi gir deg en oversikt over både ulemper og fordeler ved de ulike transportmulighetene.

Oppdag Thailand fra bussvinduet

Buss kan være en ypperlig form for transport i Thailand, spesielt for de som har god tid og ønsker å se så mye som mulig. Siden du kan hoppe av og på bussen når det passer, kan du få med deg mye på kort tid. Buss er også en av de billigste transportalternativene, og du trenger ikke bestille på forhånd. Husk at det kan være mye lyd på bussene, og at det fort blir nokså trangt. Det er relativt vanlig å ta med seg dyr på bussen i Thailand – ikke bli overrasket om du plutselig sitter med en høne under beina!

Hovedstaden Bangkok har et velutviklet busssystem, og ellers i landet finnes det både busser og såkalte Sǎwngthǎew. Sǎwngthǎewen er gjerne en varebil som er gjort om til buss ved å legge ned setene og installere benker på sidene. En buss konstruert for nye bekjentskaper med andre ord; passasjerene sitter mot hverandre hele veien. For å praie en buss eller Sǎwngthǎew trenger du bare å vinke den inn med håndflaten nedover.

Bus in Thailand

Foto: Jakk Sky, via Flickr

 

Føl deg fri med egen bil

Trafikken i Thailand kan være nokså kaotisk, og det er ikke alltid like enkelt å følge trafikkbildet. I tillegg praktiserer landet venstrekjøring. Det er likevel ikke umulig å komme seg rundt i Thailand med bil, så lenge du setter deg inn i kjørereglene og skaffer deg de dokumentene du trenger for lovlig billeie i Thailand. Du trenger et internasjonalt førerkort blant annet. Pass også på at du har en god forsikring, i tilfellet noe skulle skje. Det anbefales også at du er ekstra forsiktig rundt nyttår og Songkran.

Når du har ordnet opp i det praktiske, er det lurt å gjøre deg opp en mening om hvor du vil kjøre, og hva du vil få ut av turen. Thailand er stort, og det er mange steder å besøke. Legg opp rutenslik at du får med deg så mye som mulig av det du vil, men ha også et åpent sinn for spontane avstikkere. Den store fordelen med å kjøre egen bil er jo nettopp at du kan endre ruten på veien.

Utforske Thailand på bøljan blå

Dersom du ønsker å oppdage Sør-Thailand bør du vurdere å bevege deg til vanns. Bangkok har blitt kalt Østens Venezia. Tatt i betraktning alle kanalene som snor seg gjennom byen, er det en god betegnelse. Du kan også dra på dagsturer ut fra Bangkok, for eksempel til historiske Ayutthaya, eller bevege deg nedover  landet via ferje. Når du først har kommet deg ut til øyene, er det enkelt å komme seg rundt. Det går ofte båter, og det er ikke nødvendig å bestille plass på forhånd.

Boat on the beach

Foto: Mark Fischer, via Flickr

Øylandskapet i Thailand er i verdensklasse, og det betyr gjerne at du ikke kommer til å ha det for deg selv. Thailand har hatt problemer med overbelastede båter tidligere, og det har også vært endel ulykker i røft vær. Det kan være lurt å bestemme dere for at dere kun tar båt om dagen, da det gjør det lettere for dere å ha oversikt over både antall passasjerer og værforhold. Men ikke bekymre deg for mye – tusenvis av turister ferierer på båt i Thailand, og det er sjelden det skjer noe. Å oppdage Thailand fra båtrekka er noe helt spesielt og anbefales for både par, familier og vennegjenger på tur.

Nyt reisen på toget

Skal du nordover i landet, og kanskje ønsker å være tett på thailenderne selv, er tog transportmiddelet for deg. Togtilbudet i Thailand er et av de beste i verden, med hyppige togavganger fra Bangkok. Togvognene er enkle, men helt overkommelige, selv om det kan bli nokså varmt om sommeren på andre og tredjeklasse. Det selges som oftest mat på toget, men vær forberedt på Thailandsk kost. Det kan være lurt å ta med egen mat og mye vann. Du blir tørst – spesielt hvis togturen er lang.   

Tog er gjerne mer tidkrevende enn buss, men det er generelt tryggere og gjerne mer komfortabelt. Du kan også bestille egen seng, hvilket kan være deilig etter en lang dag med sekken på ryggen eller kofferten i hånda. Togrutene går på tvers av landet. Skal du til Laos, kan du for eksempel ta direkte tog fra Bangkok til Vientiane.

Vær vågal på tuk-tuk

Det er umulig å være i Thailand uten å se den karakteristiske sørøstasiatiske trehjuleren kalt tuk-tuk. Det er også umulig å være i Thailand uten å prøve den ut. Selv om det kan bli litt humpete, er Tuk-tuk-en et kjekt og billig fremkomstmiddel i de store byene. Det er lurt å avklare eksakt hvor du vil og hva du skal betale for det med sjåføren før du setter deg inn. Turister kan lett bli snytt hvis de ikke er bestemte. Samtidig kan det jo hende noen baht ekstra for deg veier opp for gleden med noen baht ekstra for sjåføren. 

Dersom du ønsker å reise lengre enn en taxitur på tuk-tuk, er det fullt mulig. Flere operatører i Thailand leier nå ut tuk-tuk-er, og du kan dermed kjøre Thailand rundt! Det koster som oftest ikke så mye, men du må betale et depositum som du får tilbake hvis tuk-tuk-en kommer trygt hjem igjen. Dersom du leier tuk-tuk, bør du ta de samm forhåndsreglene som når du leier en bil. Det er også verdt å merke seg at det er liten plass til bagasje i en tuk-tuk. Pakk lett!

Tuk tuk in Thailand

Foto: Eric Molina, via Flickr

Oppdag de ukjente stedene til fots eller på sykkel

Thailand er et fantastisk land å gå og sykle i. Gjerne kombinert. Du kan leie sykler flere steder i landet, og det finnes mange ruter å velge mellom. Ta deg for eksempel en sykkeltur langs kysten eller sykle nordover mot fjellene i Chiang Mai. Det finnes utallige reiseoperatører som arrangerer sykkelturer i grupper (gjerne temabaserte, som for eksempel kulturhistorie, strandliv, kyststi, fjell osv.). Eventuelt kan du ta med deg et kart og begi deg ut på egne veier.  

Veiene i Thailand passer seg utmerket til sykling, og det finnes også flust av små hostell rundt omkring i landet. Det er ikke like lett å finne steder å slå telt, og det kan ofte være dyrt. Merk deg også at varmen og fuktigheten som følger med kan bli et problem for mange. Ta deg en hvil i skyggen når sola er på sitt høyeste.

Kom deg fra A-Å med fly

Du kan selvfølgelig også ta innenlandsfly i Thailand. Det går jevnlig fly mellom de store byene, og hvis du skal over til øyene, som for eksempel Ko Samui, kan det være greit å fly fra Bangkok istedenfor ferje. Du sparer gjerne litt penger på å velge en av de andre transportformene. For ikke å snakke om miljøet! Dessuten vil du få muligheten til å oppleve landets kultur og møte lokalbefolkningen hvis du reiser langs bakken.

0
1

1 kommentar

  1. Marquita 02/02/2015 回复

    I’ve learn a few good stuff here. Definitely worth bookmarking
    for revisiting. I wonder how much attempt you set to make such a fantastic
    informative website.

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*