Reisetips: 3 ukjente perler i Italia

De fleste som reiser til Italia velger de kjente, store turiststedene som alle har hørt om. Her kommer 3 flotte reisetips til deg, som også har lyst til å utforske de litt mindre kjente, men like flotte perlene i historierike og vakre Italia.

Tipsene kommer fra Jan Terje Melandsø i Solo Italia

Følg han på Facebook, Twitter og Google+

Siracusa

Byen Siracusa ligger i den sørøstre delen av regionen Sicilia utenfor fastlands-Italia, og tilbyr både en avslappende strandferie og kulturelle høydepunkter. Det historiske sentrum av Siracusa ligger på øya Ortigia, noe som kan oversettes til «vaktel». Navnet stammer fra den store fuglebestanden, som fantes der i gamle dager.

Foto: Matteo Vistocco, via Unsplash

Byen ble kolonisert av korinterne i år 734 f.Kr, og ble til en av de viktigste greske koloniene i Antikken. Omtrent fem hundre år senere ble Siracusa en del av den Romerske Republikken, og det finnes mange spor etter begge disse sivilisasjonene den dag i dag. Kun store betydningsfulle steder som Roma, Athen, og Kartago kunne konkurrere med Siracusa sin prakt. De historiske områdene er i dag oppført på UNESCO sin liste over Verdensarven.

Hvis du elsker gammel arkitektur, er dette stedet for deg. Siracusas historie byr på en sjelden samling av skatter, som amfiteatre, et gammelt slott og mange templer. Den største attraksjonen er det greske teateret der den store filosofen Platon holdt politiske taler i en periode. I storhetstiden kunne 15.000 tilskuere bivåne forestillingene, og hver sommer avholdes en gresk teaterfestival på dette stedet, noe som er en stor kulturell begivenhet på Sicilia. Det greske amfiteateret ligger inne på «fastlandet» i Siracusa sammen med det arkeologiske museet og et annet amfiteater fra romertiden.

Siracusa er fødestedet til den kjente matematikeren Archimedes, og skytshelgen for byen er «Den hellige Lucia av Siracusa». De fleste kjenner henne som Sankta Lucia, og hennes minne feirer vi også her i Norge med lysfesten den 13. desember.

I tillegg til byens historiske minner finnes det også nok av luksuriøse tilbud når det gjelder shopping, som du kan kombinere med all sightseeingen. Siracusa sine mange restauranter og kafeer tar godt vare på turister som er sultne på mat og drikke – og ikke bare gammel historie. Alt dette gjør en reise til Siracusa til en virkelig herlig Italia-ferie.

Trieste

Trieste ligger i regionen Friuli-Venezia Giulia, helt oppe i det nordøstlige hjørnet av Italia. I denne regionen finner du en herlig blanding av en rekke språk og kulturer, preget av italiensk, slavisk og germansk innflytelse. Byen ligger utenfor de aller største turistrutene, men Trieste er en by full av uforglemmelige opplevelser. Det tar deg heller ikke mer enn to timer å komme hit med bil, buss eller tog fra Venezia dersom du allikevel er i nærheten.

Foto: Dex Nguyen, via Unsplash

Landskapet som omkranser byen er svært variert, og her kan du oppleve alt fra høye fjell og tørre områder, til flate sletter langs elvene ned mot havet. Trieste har stor historisk betydning, og har først og fremst til alle tider vært en svært viktig havneby for Italia.

Foto: Matthew Wheeler, via Unsplash

Byen er også kjent for sine litterære kafeer og særegne barer, som gir deg den en følelse av den historiske tilknytningen til germanerkulturen. «Buffet» er en tradisjon fra det østerriksk-ungarske riket, og her nytes det svinekjøtt, surkål og sennep, sammen med store krus fylt med øl. Trieste har faktisk bare vært en del av Italia siden 1919.

Italias mest berømte kaffe heter Illy og kommer fra Trieste. Overalt i hele byen kan du finne kaffe fra forskjellige brennerier. Innbyggerne simpelthen elsker kaffe, og det sies at de drikker dobbelt så mye som gjennomsnittet for Italia. Nesten halvparten av all kaffen som finnes i Italia reiser faktisk ut fra havnen i Trieste. Byen er også kjent for sin gode sjokolade og marsipan.

Før eller senere vil et besøk til Trieste føre deg til byens hjerte, Piazza Unità D’Italia. Denne store torgplassen omkranses av imponerende bygninger, en fontene og flere avslappende kafeer. Her kan du sitte hele dagen og iaktta forbipasserende, mens du nyter den fantastiske utsikten du har utover Trieste-bukten og havet.

 

Slottet Miramare er og verdt et besøk. «Castello di Miramare» ble bygget ferdig i 1860, for erkehertug Ferdinand Maximilian av Habsburg. Bygget ligger rett ved havkanten litt nord for sentrum av Trieste, og det vakre hvite Miramare er som hentet ut av en Disney-film. Rett øst for Miramare finner du en annen stor turistattraksjon. «Grotta Gigante» er en 900 meter lang hule med opptil 15 meter lange stalagmitter opp fra bakken. Byen Trieste har og kjente museer, dersom dette frister deg mer. «Museo Revoltella» gir deg et dypdykk i havnebyens brede europeiske historie.

Den sjarmerende fiskerlandsbyen Muggia ligger rett sør for selve sentrum av Trieste, like ved grensen til Slovenia. Landsbyens største kunstattraksjon er basilikaen Santa Maria Assunta, som huser fresker fra det 14. og 15. århundre. Akkurat som i resten av regionen finner du også i Muggia tydelige spor etter venetianske tradisjoner. I februar hvert år byr stedet på et flott karneval med masse underholdning og en stor parade. Få med deg et karneval her nord i Italia hvis du har mulighet!

Besøk turistkontoret i byen så snart du ankommer Trieste. Det ligger på Piazza Unità D’Italia, og der kan du skaffe deg brosjyrer og kart med mye nyttig informasjon.

Lucca

Den lille byen Lucca ligger nordvest i regionen Toscana. Småbyen er sjarmerende og en av Italias best bevarte hemmeligheter. Prisnivået og turisttrykket er behagelig mye lavere her, enn det du finner i de større og mer kjente byene i regionen. Lucca ligger ved foten av de vakre apuanske Alpene og er veldig lett tilgjengelig. Du kommer hit enkelt både med bil og tog, og turen tar bare en halv time fra Pisa og 90 minutter fra Firenze. Husk imidlertid at overfylte lokaltog i rushtiden har begrenset eller ingen plass til bagasje.

Foto: Sandro Mattei, via Unsplash

Det mest karakteristiske ved Lucca er den gigantiske bymuren, som ble bygget i årene 1544-1645. Byen trengte beskyttelse mot en ny trussel som hadde nådd Europa – kruttet. «Le mura di Lucca» har i dag mistet sin militære betydning, men har blitt et viktig rekreasjonsområde. Både turister og fastboende bruker forsvarsverket som en turvei de fire kilometerne rundt byen – til fots eller på sykkel. Sykler leies ut på timesbasis i hele byen, og utleien er faktisk så populær at du må se litt opp for all trafikken i byens trange gater. På bymuren er det imidlertid god plass, ettersom den er opptil seks meter tykk, og området rundt er vakkert beplantet med gress og grønne trær.

Innenfor de majestetiske murveggene, er byens romerske og middelalderske sentrum bevart som en blanding av piazzaer, små kirker, kunstgallerier og gater av brostein. Domkirken i Lucca heter San Martino, og ved siden av selve bygningen finnes det et museum der det oppbevares atskillige kunstskatter. Du bør heller ikke gå glipp av Italias kanskje vakreste kirke, San Michele in Foro. Lucca ble en romersk koloni i år 180 f.Kr, og i byen lå det også et romersk amfiteater. I dag er imidlertid bare formen av den ovale teaterscenen bevart, som Piazza dell’Anfiteatro. Denne store plassen er dekket av brostein og omsluttes av flere små koselige restauranter og kafeer.

Foto: Sabri Tuzcu, via Unsplash

Den lokale maten er kjent for sine spesielle varianter av kjente toskanske retter. Lucca ble i tidligere tider til en velstående italiensk by gjennom sin handel, noe som førte til utstrakt bruk av «eksklusive» ingredienser. Tortellini, supper og mange fisk- og kjøttretter er fortsatt bevart i denne tradisjonen. Lucca er også kjent for sin gode olivenolje.

Den verdensberømte italienske komponisten Giacomo Puccini ble født i Lucca, og hjemstedet «Casa de Puccini» er åpent for besøk. På utsiden er byens yndlingssønn blitt hedret med en statue, og i september hvert år avholder Lucca en operafestival. Det finnes også flere musikal tilbud i byen, spesielt utendørs om sommeren, og ikke alle handler om Puccini eller klassisk musikk.

Etter alle disse inntrykkene og den gode maten, passer det kanskje med en tur til den botaniske hagen, «Giardino Botanico», et flott sted der du også kan slappe av og ta en «siesta».

Takk til Jan Terje Melandsø

 

4
1

1 kommentar

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*