Ta vare på reiseminnene: 5 ting som får reisen til å vare lenge

Hvor mange ganger har du vært på ferie og ønsket at du kunne utvide øyeblikket, fryse det eller pakke det ned i kofferten og ta det med deg hjem? Ferieminnene våre er ofte helt unike – naturlig nok fordi vi er på et helt nytt sted, men også fordi vi opplever oss selv annerledes når vi er utenfor hverdagen og vante rammer. Vi legger merke til andre ting, til og med de små tingene. Og selv om vi ofte tenker at vi skal huske akkurat hvordan det er, hender det dessverre at opplevelsene blekner når vi er tilbake i alminnelighetens grep.

Den beste motgiften for minner som mister fargen, er selvfølgelig kameraet. Både foto og video. Men det finnes faktisk mange andre måter å hente frem minnene igjen på; små ting som lar deg spare opplevelsene og lagre sanselige inntrykk i hukommelsen. Mye av reiseopplevelsene handler jo tross alt om mer enn akkurat hvordan det så ut? Vi gir deg fem ideer til ting du kan gjøre for å få reisen til å vare langt inn i hverdagslivet.

1. Suvenirer 
For de aller fleste av oss finnes det en grense for hvor mange suvenirer det er plass til i skapet, i roteskuffen eller vindusposten. Det er også grenser for hvor mye glede vi egentlig har av disse suvenirene og hvor stor bruksverdi de har. Fingerbøl, tallerkener med kart, kubjeller og pynteskjeer har på mange måter hatt sin storhetstid, og etter at verden er blitt mindre fordi flyreisene er billigere, er ikke grytelappene fra Mallorca lenger et imponerende tegn på at du har vært ute og reist. Men dette betyr ikke at et minne fra en fantastisk ferie er overflødig. Istedenfor å kjøpe noe du ikke trenger, kan du kjøpe noe du trenger. Et sokkepar fra Peru, en veske fra Japan, en livreim fra USA eller en paraply fra Storbritannia? Det er veldig hyggelig når reiseminnene kan overrumple deg i hverdagen, for eksempel fordi det regner.

2. Den lille sorte

…ikke kjolen eller den lille boka med diskré navn, men notatblokka. Det er et gammelt tips, og det gjelder vel så mye når det kommer til små øyeblikk i hverdagen, men å skrive er en av de bedre måtene å aktivere hukommelsen på. Når du velger å skrive ned et minne, tenker du bevisst på hva du skal skrive og hvordan du skal skrive det ned. Hvilke ord skal du velge? Hvorfor valgte vi å gå den tungvinte veien opp til den middelalderborgen? Og i denne prosessen blir ofte en liten fortelling til. Fordi vi mennesker ofte tenker i fortellinger og ordner minnene narrativt, vil nettopp det å skrive små fortellinger eller anekdoter fra reisen aktivt skape minner. Skrivingen lar deg også sitte igjen med to minner – det du skriver og minnet om situasjonen da du skrev det. Flere minner vil med andre ord aktiveres når du leser deg tilbake i ferieopplevelsene. To fluer. En smekk. Osv.

3. Postkort
Postkort er vanligvis ikke for at du skal huske reisen, men for å fortelle andre om den. Og ofte er det et av stressmomentene man ikke får løst før reisens siste dag. Når du skriver postkort, skjer imidlertid noe av det samme som skjer når du noterer små anekdoter i notatboka di. I tillegg blir som regel den som mottar postkortet mer glad enn du ser for deg der du irriterer deg over at du ikke finner en penn eller ikke har frimerker. Fordi vi vanligvis sender postkort til personer vi har en nær relasjon til, er det dessuten stor sannsynlighet for at du får se postkortet igjen. Et tilbakeblikk på en venns kjøleskap, skrevet av deg, men som har reist en helt annen vei enn du gjorde, er en fin måte å gjenopplive ferieminnene på. Ofte skjer det overraskende også!

4. Vær med på notene
Man kan riktignok ikke alltid kontrollere hva salgs musikk man hører på reisen, men det går også an å aktivt skape koblinger mellom ferieminner og musikk. Minner trigges som kjent ofte av musikk, og dette kan du utnytte. Noen av oss har kanskje tatt oss selv i å like en sang som ligger langt utenfor sjangerpreferansene nettopp fordi den ble spilt om og om igjen på den strandbaren i varmere strøk. Og når du hører den sangen du hørte om og om igjen på den svette, lange bussturen mellom Ipiales og Cali, vil du huske det som noe positivt. Tanken på klamme lår og luktende armhuler er ikke så verst når det snør i Norge. Ta fram en gammel slager eller ta deg en svingom til en av poplåtene på radioen. Hvordan føles det?

5. Har det på tunga!
Når det kommer til sansene, er likevel lukter er noe av det som trigger minner mest effektivt. Men siden lukt og smak er tett knyttet til hverandre, er det å pakke smaker med i kofferten en annen ting du kan gjøre for å beholde feriefølelsen. Da kan du hente den frem når du trenger den. Og spise den! Enten det er med olivenolje og honning fra Hellas, med manchego og serrano fra Spania, fransk rødvin og chèvre eller noe helt annet, vil en kveld hvor både lukt- og smakssansene får leve seg tilbake være et godt botemiddel mot vakuumet som kan oppstå etter ferien. Og hva er vel bedre enn å få dele ferieminnene med noen andre? Mexicansk aften, anyone?

Når man har investert i en ferie og hatt en spektakulær opplevelse, kan det nemlig føles litt tomt når det hele er over. Har du tips til hvordan man kan ta med ferieminnene videre inn i hverdagen? Tweet oss på @ExpediaNO, da vel!

 

2
1

1 kommentar

  1. Hey I am so glad I found your web site, I really found you by accident, while I was searching on Aol for something else,
    Anyways I am here now and would just like to say thanks a lot for a incredible post and a all round thrilling blog
    (I also love the theme/design), I don’t have time to read it
    all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent
    job.

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*