Sykle Birken fra Rena til Lillehammer

Birkebeinerrittet, eller Birken som det heter på folkemunne, er for mange sensommerens høydepunkt – i hvert fall for de av oss som er ekstra glad i konkurranse og aktivitet.

De ulike rittene

Birken er faktisk et av verdens største terrengsykkelritt, med nærmere 15 000 deltakere fordelt på Birkebeinerrittet, FredagsBirken, HalvBirken, UltraBirken, UngdomsBirken og BarneBirken. Birken er med andre ord for alle, store så vel som små, utrente så vel som topptrente. Er du av den ambisiøse typen er det muligens UltraBirken med en trasé på hele 130 km som frister mest. Skulle du dog være av typen som foretrekker å ta det en smule mer med ro, er det kanskje HalvBirken med en trasé på 41 km du skal gå for.

Foto: Hunter Bryant, via unsplash.com

Den 86 km lange traséen starter i Rena sentrum, og går blant annet gjennom OL-løypene fra Lillehamer OL’94 og Birkebeiner skistadion, før målgang til slutt er ved Håkons Hall i Lillehammer. Mesteparten av løypen går på grus og terrenget regnes for å være forholdsvis lite krevende. Et av kjennetegnene til Birken er at alle deltakere skal bære en sekk på 3.5 kilo. Sekken på 3.5 kilo skal symbolisere kongesønnen Haakon Haakonsøn, som i en alder av 2 år ble fraktet i sikkerhet til Rena av Birkebeinerne. Haakon Haakonsøn ble senere konge i Norge og fikk en ende på borgerkrigene som herjet Norge på 1200-tallet.


Birken 2017

I 2017 arrangeres Birken for 25. gang med start på Rena, og går av stabelen 26. august. Alle født i år 2000 eller før er berettiget til å delta. Les mer om Birkebeinerrittet og påmeldingsmuligheter her.

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*