Sørlandskysten på langs

Sørlandskysten er vakker året rundt, men på sommerstid kommer den virkelig til sin rette. Langs Sørlandskysten finner du både byer, tettsteder og små bortgjemte perler som du kan besøke. Hvis du vil prøve ut skjærgårdslivet sammen med venner og familie, er dette altså den rette plassen for deg. Uansett når på året du velger å besøke Sørlandskysten, så kan det være en god idé å kombinere destinasjonene slik at du får sett litt av alt denne landsdelen kan har å by på. Det er mange små steder å velge mellom! Som et forslag har vi laget en oversikt over tre steder vi mener er besøket hvis du skal reise til Sørlandskysten.

dame sitter på en benk på en ferge i pent vær

Foto: Vidar Nordli-Mathisen via Unsplash.com

Kristiansand

Som første punkt på lista vil vi anbefale deg å ta turen innom Kristiansand. Byen omtales ofte som Sørlandets hovedstad, og dette er ikke uten grunn. Utover å være den største byen langs Sørlandskysten, er Kristiansand ganske så kjent for dyreparken sin. Dyreparken i Kristiansand er det perfekte stedet for en hyggelig opplevelse sammen med hele familien. Her finner du for eksempel Kardemommeby og Hakkebakkeskogen, hvor barna kan oppleve en del av Thorbjørn Egners univers.

Det er tydelig at Kristiansand er en familievennlig by, men den er også mye mer enn det. For deg som ønsker å ta deg en helgetur til Sørlandskysten sammen med en kjæreste eller venn, så er Kristiansand et ypperlig valg. Her kan du spise middag på fiskebrygga og gå på oppdagelsesferd i de mange sjarmerende sidegatene med finurlige butikker, gallerier og kaféer. I Kristiansand sentrum finner du også Agderfylkenes regionale kunstmuseum, nemlig Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand. Her har de en fast utstilling som viser kunst fra 1800 og frem til i dag og diverse andre skiftende utstillinger.

Leter du etter et sted å overnatte mens du er i Kristiansand? Finn gode hotelltilbud her.

Lyngør

Lyngør er et spesielt sted. Det er faktisk så spesielt at det i 2015 lå på toppen av The Guardians liste over ti ukjente europeiske øyer som burde oppleves, og dette er ikke overraskende! Lyngør er nærmest et magisk øysamfunn hvor du verken finner veier eller biler. Dette fine stedet ved Sørlandskysten består av fire øyer og mange små holmer fylt med hvitmalte hus og små hyggelige gater.

Hvis du vil gå inn for å få en helt unik opplevelse bør du prøve å besøke Lyngør fyr, som ligger ytterst på en holme med utsikt mot Sørlandskysten og holmene. Her har de nemlig gjort om den gamle betjentboligen til en turistforeningshytte med over 20 overnattingsplasser. Dette er altså stedet for deg som ønsker deg en rolig og idyllisk ferie hvor du kan trekke deg langt unna hverdagsmaset.

For å komme deg til Lyngør må du ta båt. Hvis du kjører bil, er den beste løsningen å kjøre til Gjeving, for herfra er det nemlig kun en 5 minutters tur med taxibåt før du er fremme til Lyngør. Har du ikke egen bil er det også mulig å komme seg til Gjeving med buss. Hvis du derimot har egen båt trenger du ikke å dra innom Gjeving, og du kan velge å reise med båt rett mot gjestebrygga ved Lyngør Seilmakerverksted.

mann som fisker fra båt i solnedgang

Foto: Vidar Nordli-Mathisen via Unsplash.com

Arendal

Vår siste anbefaling til deg som vil besøke Sørlandskysten er å ta turen forbi Arendal. Her kan du spasere mellom gamle, hvite trehus, eller sitte og slappe av ved havna. Sentrum i Arendal omtales ofte som Pollen – en poll som ligger mellom Tyholmen i vest og Langbryggen i øst. Like i nærheten finnes det også et internasjonalt marked som tilbyr mat fra forskjellige verdensdeler, hvor man kanskje kan finne en lunsjrett man ikke har prøvd før. I slutten av juli kan du også delta på arrangementer og stemningsfulle blues- og jazz-konserter i anledning Canal Street.

Hvis været tillater det, kan sightseeing i skjærgården være midt i blinken. En av plassene du kan reise til er øya Merdø, som ligger rett utenfor Arendal. Hit kan du komme deg med ferge eller båt, for å se gamle trehus eller slappe av på et svaberg med venner og familie. Her finnes det både sandstrender og rullesteinstrender, og for deg som liker deg ekstra godt er det muligheter for camping.

brostensgate med hvite trehun på hver side

Foto: Caitlin Wynne via Unsplash.com

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*