Solenergidrevne og elektriske fly: fremtiden for flyreiser er miljøvennlig

Biler er ikke det eneste som endrer seg: vitenskapelig fremgang og nye teknologiske gjennombrudd innebærer at fly blir stadig mer innovative og miljøvennlige, som nå er et krav for alle former for transport.

Snart kan vi fly i solenergidrevne og elektriske fly, som reduserer forurensing og viktigst av alt, investerer i fornybar energi. Denne svært betydelige innovasjonen vil revolusjonere flyreiser, som er akkurat det som har skjedd på bilmarkedet de siste årene. Mens det for opptil 10 år siden var sjelden, om ikke umulig, å se hybrid- eller batteridrevne biler på veien, er det i dag helt vanlig å ta hensyn til miljøet sammen med andre faktorer når man skal velge en ny bil.

Solar Impulse 2 First outdoor technical tests

Overgangen vil sannsynligvis bli lenger for fly, men det er satt i gang to prosjekter for å endre lufttransporten for alltid, så det er ikke vanskelig å forestille seg at vi om få år vil fly i solenergidrevne eller elektriske fly.

Det første er et prosjekt av Solar Impulse, et sveitsisk selskap som ble startet i 2003 av visjonærene Bertrand Piccard og André Borschberg. I mange år har de to ingeniørene fremmet bruk og utbredelse av ren energi, og de har konsentrert seg spesielt om fly.

Deres første prosjekt var et solenergidrevet fly med ett sete som kunne lette og holde seg flyvende over korte avstander, uten behov for drivstoff eller eksterne energikilder.

Men det var med deres andre oppfinnelse, kjent som Solar Impulse 2, som de virkelig begynte å skrive historie. Flyet er svært lett, har et vingespenn på nivå med en Boeing 747 og har plass til opptil fire personer. Hele overflaten til flyet er dekket med solcellepaneler, som gjør det mulig å fly flyet og bruke kontrollene om bord.

Solar Impulse 2 second flight

«Vårt team, som nå består av nesten 100 personer, har arbeidet med flyet i to år. De 17 000 fotoelektriske cellene som dekker Solar Impulse 2, omdanner solstråler til energi som driver motorene», beskriver Piccard, som for øyeblikket bytter på å være i cockpiten med partneren Borschberg på en flyvning som tar oppfinnelsen deres til ulike land i verden. «Vi ønsker å vise folk hva ren energi kan gjøre. Fremtiden er avhengig av det», sier Piccard.

Elon Musk, som er medgrunnlegger av nettbetalingskjempen Paypal, planlegger et elektrisk fly. «Den beste transportformen for langdistansereiser er et elektrisk jetfly som tar av og lander vertikalt», sa Musk under et intervju med CNN.

Nettmagnaten, som også jobber med privat romreise, har allerede uttalt seg offentlig om prosjektet sitt, og sier at han er overbevist om at alle fremtidige transportmidler, unntatt romraketter, vil drives av elektrisitet.

Hvis hans idé og Solar Impulse holder det de lover, kan vi snart reise med banebrytende, miljøvennlige fly. Dette vil redusere forurensningen, i tillegg til billettprisene.

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*