NO | EN
Grunnet den isfrie havnen i Ofotfjorden skulle Narvik vise seg å være et strategisk mål både på tysk og alliert side under andre verdenskrig. Begge parter transporterte jernmalm fra Kiruna via havnen i Narvik. Dette var en viktig ressurs under partenes opprustning til krigen. Da andre verdenskrig brøt ut i september 1939, erklærte Norge seg nøytral ovenfor stormaktene, men kun noen måneder senere ble Norge og Narvik en del av den fem år lange krigen. Da britiske styrker den 8. april 1940 patruljerte og la ut miner i Vestfjorden utenfor Lofoten, mente tyskerne at Norge brøt nøytraliteten. Britene gjorde dette for å hindre tyske skip i å transportere jernmalm fra Narvik.
INVASJONEN
Tyskland angriper Norge
Som en del av forsvaret til Norge under andre verdenskrig, plasserte den norske marinen ut to pansrede skip, «Norge» og «Eidsvold» i Narvik. Uten forvarsel gikk 10 tyske jagere til angrep 9. april 1940. Begge skipene sank uten at de klarte ta opp kampen. Angrepet resulterte i at flere hundre norske soldater mistet livet.

Bilder: Narviksenteret og Frank Bang - Undervannsfotograf
SJØSLAGET
Britene angriper tyske jagere
De påfølgende dagene fikk Norge hjelp av allierte styrker anført av britene. De satt i gang det første sjøslaget 10. april 1940, da de angrep de tyske krigsskipene med fem jagere. Begge parter mistet to jagere hver, samt en rekke andre skip gikk tapt. Tre dager senere ankom 11 nye britiske krigsskip, anført av viseadmiral William Whitworth og slagskipet Warspite. Målet da var å sette de resterende tyske jagerne ut av spill, samt ta tilbake kontrollen over Narvik Havn. Resultatet ble at de resterende tyske jagerne ble senket eller kjørt på land av egen maskin for å berge mannskapet.
Referanse: Narviksenteret
KAMPENE PÅ LAND
De allierte kjemper ned tyskerne
I slutten av mai 1940 gikk norske og franske soldater i land på nordsiden av Narvik ledet av general Carl Gustav Fleischer, samtidig som polske soldater angrep fra sørsiden. Dette førte til at de allierte gjenerobret Narvik den 28. mai 1940 og påførte Hitlers første nederlag under krigen. Før de tyskerne trakk seg ut av Narvik, klarte de å gjøre stor skade ved å sprenge havnen. I dagene som fulgte fortsatte kampene i fjellene nær svenskegrensen og det var bare et tidsspørsmål før de tyske soldatene enten måtte overgi seg, eller flykte over grensen.
Referanse: Narviksenteret
AVGJøRELSEN
Tyskland tar tilbake Narvik
De alliertes kontroll over Narvik skulle avgjøres et helt annet sted. Da tyske styrker startet offensiven mot Frankrike måtte de allierte styrkene trekke seg ut av Narvik for å hjelpe franskmennene. Dette førte til at tyskerne kunne ta tilbake Narvik og de norske styrkene kapitulerte. Byen ble etterlatt i ruiner og rundt 10.000 innbyggere evakuerte. Det har vist seg i ettertid at kampene i Narvik skulle ha store betydning for utfallet av andre verdenskrig på flere måter. At britene klarte å senke noen av de nyeste jagerne til tyskerne, var viktig for å hindre tysk angrep på deres eget territorium som var planlagt høsten 1940. I tillegg var lærdommen viktig da allierte styrker angrep Normandie i 1944.
Bilder: Narviksenteret og Frank Bang - Undervannsfotograf
DYKKEVRAKENE
Da krigen tok slutt ble flere av skipsvrakene liggende igjen på bunnen av Ofotfjorden. Derfor har Narvik gjennom årene blitt et eldorado for dykkerinteresserte fra hele verden, hvor en kan dykke ned til en helt unik krigshistorie. Senest i 2014 opphevet kulturminnemyndighetene forbudet mot å dykke i og rundt de norske skipsvrakene «Norge» og «Eidsvold». Dermed har interessen økt ytterligere.
Bilder: Narviksenteret og Frank Bang - Undervannsfotograf
Lengde
Bredde:
Mannskap:
Dykkedybde:
Type:
Tidslinje
http://www.andoy-historielag.org/?p=1912
http://www.andoy-historielag.org/?p=1917
https://lokalhistoriewiki.no/index.php/Slaget_om_Narvik
http://no.wikipedia.org/wiki/Slaget_om_Narvik
http://en.wikipedia.org/wiki/Battles_of_Narvik
http://www.visitnarvik.com/no/kultur-krigshistorie/?News=36
http://www.fremover.no/lokale_nyheter/article7693151.ece
http://www.generalfleischer.no/?page_id=17
Ulf Eirik Torgersen – Narviksenteret
Very good description