Skal du reise til Mallorca? Oppdag kunstnerbyen Deia

Foto: Oscar Nord, via Unsplash

Helt siden slutten av av tjuetallet har Deia vært til kunstnerisk inspirasjon for en rekke kjente, kreative sjeler. Vi gir deg et innblikk i en av Spanias minste og mest kulturrike, landsbyer.

Bare en liten halvtimes kjøretur nordover for Mallorcas velkjente fjellby, Valdemossa, finner du en liten flekk av en landsby, svevende over middelhavet med fjellkjeden Serra De Tramontana under føttene. Ved første øyekast likner den på en hvilken som helst spansk landsby, men idet du tråler opp bakkene til bykjernen, både ser og merker du at Deia er noe helt for seg selv.

Litterær inspirasjonskilde

Kanskje er det de trange gatene, de gule, store husene med fargerike vinduskarmer og grønne skodder, eller kanskje er det den rare, litt malplasserte, minikirkegården på toppen av byen. For mange som besøker Deia er det kombinasjonen av det pittoreske, det vakre, det stillferdige og det frie som ikke bare frister til avslapning, men også til refleksjon og kreativ utfoldelse.

Det var nok mye av dette som lokket den engelske forfatteren og poeten Robert Graves til Deia, og ikke minst forlaget hans Seizin Press, som etterhvert ble svært populært og kunne skryte av å gi ut blant annet Gertrud Stein og James Reeves. Graves’ fascinasjon for Deia og hans litterære virke i landsbyen viste seg å smitte over på andre, og det tok ikke lang tid før flere forfattere la sin elsk på byen.

Noen tiår etter ble Anais Nin én av dem. Nin knyttet seg til Deia, og byen ble en fredelig skrivestue for den kjente, kontroversielle forfatteren. Den ble også en viktig inspirasjonskilde for flere av hennes litterære verker, som for eksempel den anerkjente novellen «Mallorca», publisert i novellesamlingen Delta of Venus i 1977.

Hippietid og popmusikk

På syttit og åttiallet ble landsbyen populær blant glade hippier og ikke minst hardbarka rockentusiaster. Rockestjerner som Mick Jagger, Mike Oldfield og Mark Knopfler spilte gjerne uannonserte konserter på de små musikkbulene i byen, og det var vanlig å finne andre kjente og mindre kjente musikere i musikalsk utfoldelse på gaten eller på en bar – gjerne i form av en jam eller tre.

Virgin-grunnlegger Richard Branson ble så begeistret for Deia at han like så godt kjøpte en storslått sekstenhundretallsvilla rett nedenfor byen. Han gjorde om eiendommen til et av Mallorcas mest kjente og ettertraktede hoteller, La Resedencia. La Resedencia eies ikke lenger av Branson, men bærer fortsatt preg av musikkmogulens ånd, med jevnlige klassiske konserter, et Steinway piano og lokale kunstutstillinger.

Ikke et nytt Magaluf

Selvom Deia har vært gjenstand for enorm internasjonal interesse, har landsbyen klart å bevare sin spanske identitet. Det finnes få spor av alle kunstnerne som en gang holdt til i landsbyen, foruten om et museum til ære for Robert Graves. S’Hotel D’es Puig, hotellet som blant andre Anais Nin og Manuel de Falla bodde på under deres opphold i byen, er fortsatt åpent, men det finnes ingen hissig markedsføring, ingen skilt,  bare en brun tredør. Ikke engang hotellets navn på utsiden.

Dette er først og fremst takket være de spanske myndighetene, som har vært fast bestemte på å ikke miste Mallorca til charterturistene. Magaluf er som kjent et typisk charterområdet, men reguleringer ellers på øya har bidratt til at steder som Deia har fått stå i fred. Du finner fremdeles flere gamle og nye kunstnere vandrende rundt i Deias gater, og det er ofte mye turister på besøk i høysesongen, men den magiske stemningen er heldigvis ivaretatt og bevart.

To fluer i en smekk

Om du ønsker å reise et sted for å skrive, tenke, male, skape, reflektere eller bare oppleve et steds kunstneriske og kreative kraft, er Deia med andre ord et godt valg. Men Deia er et instrument med flere strenger og tilbyr mye mer enn hva som står i kunstens tegn.

Bare noen minutters kjøretur ned fra landsbyen, finner du blant annet en fantastisk steinstrand hvor du lett kan tilbringe flere late dager. Om du ønsker å oppleve mer av fjellkjeden som omringer Deia, kommer du deg enkelt rundt enten med sykkel eller bil. Valdemossa er blant annet et spennende sted, med koselige butikker og et flott kloster. Frederic Chopin bodde en vinter i 1838, med forfatteren og elskerinnen George Sand.

Den enkleste måten å komme seg til Deia på er å fly til Palma og deretter leie bil og kjøre oppover i fjellene. Deia er aller vakrest tidlig om høsten, da de fleste turistene har reist sin vei, og du kan nyte området på egen hånd. Husk likevel å booke på forhånd. Det kan være flere som tenker som deg, og Deia er ikke stort! Vi kan garantere at du kommer tilbake, kunstner eller ei.

1
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*