Syvende stopp: Halden

En liten by ved grensen forteller masse om den norske historien

Halden er en liten by som forteller masse om norsk historie. Omtrent 2,5 timer fra Oslo finner du mye mer enn de velkjente fjordene. Dessverre fikk jeg bare en dag i Halden, men jeg kan ikke vente med å komme tilbake og oppleve mer av byen! Her er mine beste tips etter en hektisk, men spennende dag!

Fredriksten festning

Festningen ble bygd av Danmark-Norge i det 17. århundret som en erstatning for grensefestningen i Bohus som hadde gått tapt når Bohuslän ble gitt til Sverige etter Rolskildeavtalen i 1658. Festningen er oppkalt etter Kong Fredrik den tredje av Danmark-Norge. Byen Halden var også tidligere oppkalt etter samme konge, den het Fredrikshald mellom 1665 og 1928. Det er et must å bruke minst en dag på denne gamle festningen. Massevis av historie og du kan lære enda mer på Krigshistoriemuseet.

Rød herregård

Fra ca. 1750 var Rød herregård eid av familiene Tank og Anker, og har nå blitt museum. Herregården har en elegant fasade med vakkert interiør og verdifulle kunstverk. Det har også en utrolig hage hvor du kan ta en kaffe mens du nyter stedet.

Grensen ved Svinesund

Ingenting er mer spennende enn å tråkke i både Norge og Sverige på samme tid. Det kan du gjøre på broen fra Halden til Svinesund. Den utrolige utsikten fra både oppå og under broen er et show fra naturen som tar pusten fra deg. Enten du kommer med bil eller båt, så er Halden et vakkert landskap av natur og arkitektur. Grensefjorden som leder inn i Halden har blitt kalt den eneste ekte vestnorske fjorden i Øst-Norge.

Fabian Restaurant og Pannekakeri

Først virker Fabian bare som et normalt sted i en norsk by. Jeg dro til Fabian restaurant etter tips fra Liv og Inger, fra turistbyrået i Halden. Restauranten er full av energi og om du liker kunst og design, som meg, så er dette stedet å ta en forfriskning. Ikke glem å prøv de deilige hjemmelagde pannekakene – søte eller salte – og opplev en av de beste servicene jeg har sett i Skandinavia.

En spesiell takk til Visit Halden ved Liv og Inger!

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*