Reisetips: Trastevere i Roma

Har du planer om å reise til Roma?  Jan Terje Melandsø i Solo Italia noe gode tips til deg som gjør turen enda bedre. 

Du kan også følge han på  Facebook, Twitter og Google+

Mange turister foretrekker å bruke mye tid på de største og mest kjente attraksjonene når de reiser til en italiensk storby. Det finnes naturligvis ikke noe galt i det, men allikevel vil det sannsynligvis gi noe ekstra dersom man kombinerer dette med de turistfattige og rolige områdene – og de finnes som regel like i nærheten! I hovedstaden Roma treffer du også på slike «pustehull», som tar deg bort fra lange køer og mye ståk.

Foto: Claudio Recanatini, via Unsplash

Trastevere, hvis navn stammer fra latin (på andre siden av elven Tiber), er en gammel men blomstrende bydel, som tar imot både turister og fastboende til alle døgnets tider. Området er dog ikke det samme ukjente og rolige stedet, som det pleide å være i tidligere tider. Turiststrømmen i Trastevere er økende, og med disse dukker det stadig opp suvenirbutikker og «turistmenyer» i de mest populære strøkene.

Men frykt ikke: det meste av nabolaget her på vestbredden av Tiber har fortsatt beholdt sitt naturlige utseende. Uansett om du er interessert i den særegne småby-følelsen, eller du ønsker å se med egne øyne hva som egentlig er så spesielt ved Trastevere, bør du få med deg disse reisetipsene!

Santa Maria-kirken
Med tanke på Romas rike historie, er det forståelig at man knapt kan runde et gatehjørne uten å støte på noe man lærte om i en bok fra skoledagene. Hvis du er interessert i historie eller vakker arkitektur, er du simpelten bare nødt til å unne deg et besøk til Santa Maria-kirken. «Basilica di Santa Maria in Trastevere» er en av de eldste kirkene i hele Roma.

Foto: Chad Greiter, via Unsplash

Den første utgaven ble innviet i det tredje århundre, og kirken har siden den tid stått imot utallige statlige reguleringer og kriger. Santa Maria huser fantastisk mosaikk av Pietro Cavallini, og motivet i denne utsmykkingen representerer Jomfru Maria sitt liv. I tillegg finnes det også en rekke andre fabelaktige kunstverk og statuer i og rundt kirkebygget.

Kirken er et populært sted i Trastevere sitt nabolage og er elsket av lokalbefolkningen. Kirkeplassen «Piazza di Santa Maria» fungerer som møteplass både dag og kveld. Her kan du sette deg ved fontenen og bli med på lokalbefolkningens betraktninger – eller bare studere de som gjør det. Santa Maria er fortsatt i bruk, med gudstjenester flere ganger daglig, og holder åpent for besøkende.

Restauranter

Hele Roma er kjent for sine restauranter. Hvorfor ikke stikke innom et av de mange spisestedene i Trastevere for en liten eller litt større matbit?

Ai Bozzi – Dette er en tradisjonell italiensk restaurant med sentral beliggenhet, som er godt kjent for god service og en herlig atmosfære. På kveldstid serveres det deilig pizza.

Pizzeria ai Marmi – Dette stedet er et sjeldent unntak fra lokalbefolkningens regel om popularitet: Selv om det står turister i kø for å spise, er pizzeriaen like populær blant Trastevere sine innfødte. Dette skyldes de fantastisk deilige pizzaene som stekes her. Pizzeria di Marmi er definitivt stedet for ekte pizza-elskere, men ikke forvent deg en stille og rolig middag – her er det mye folk!

La Taverna de’ Mercanti – Dette rustikke serveringsstedet passer for deg som ønsker å reise tilbake i tiden og nyte Roma og Trastevere sin historie. Det første du legger merke til på innsiden er det middelalderske interiøret. Mat og drikke smaker utmerket, og siden stedet ligger litt avsides til, er det ikke stappfullt her.

Sette Oche Ristorante – For et langt og romantisk måltid kan det være verdt å ta turen ned hit. Deres pasta er en av de beste i Trastevere, og også denne restauranten ligger i en fredelig gate. Dermed blir ikke middagssamtalen avbrutt av støy og mas.

Libreria del Cinema – Iitaliensk film
Hvis du er filminteressert, og kanskje til og med kjenner til italienske filmer, vil du ikke gå glipp av «Libreria del Cinema». Dette unike “kinobiblioteket” i Trastevere tilbyr både filmer og relaterte bøker. Her drives det også en kafe med vin, kaffe og et utvalg av forretter, som du kan dele med andre – eller nyte helt alene! Hvis du er heldig, kan det hende at du får glimt av en berømt italiensk filmregissør eller skuespiller som er innom for en matbit.

Hoteller
Det er umulig å se hele Roma på en dag. De fleste besøkende overnatter i minst én natt, og det gjør at man også må ta hensyn til innkvartering ved storbybesøket. Ettersom Trastevere ligger så nærme hjertet av byen, har det etterhvert også blitt mange overnattingssteder å velge mellom i dette området. Disse stedene imøtekommer alle typer reisende, forventninger og budsjetter. Du finner alt fra herberger for ungdommen til hoteller i toppklassen for de som er mer økonomisk uavhengige.

Dette har vært en smakebit på hva du kan oppleve i Trastevere. Nå er resten opp til deg. Besøk bydelen, få med deg resten av historien, nyt maten og slå deg til ro for natten – før du gjør det samme neste dag!

Sjekk ut hvilke hoteller Expedia tilbyr i Trastevere, her

1
1

1 kommentar

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*