Reise til Sri Lanka: Dette må du få med deg

Sri Lanka har en trøblete fortid, men det ser endelig ut til at landet er på vei ut av elendigheten. Turistnæringen er i ferd med å klatre oppover, og Lonely Planet kåret nylig landet til årets mest spennende reisemål. Vi tipser deg om stedene du ikke bør gå glipp av.

Spreng grensene på Adam’s Peak

Foto: Yifan Cong, via Unsplash

Sri Pada, mer kjent blant turister som «Adam’s Peak», er et av Sri Lankas helligste fjell. Det var opp dette fjellet at Buddha gikk til topps under sitt første besøk på Sri Lanka. Mange tusen pilegrimer og turister sliter seg oppover fjelltrappene hvert år – målet er å gå i Buddhas fotspor.

Det finnes to ulike ruter opp til selve toppen. Den mest kjente ruten går fra Dalhouise og tar omlag 3-5 timer (én vei), alt ettersom hvor vant du er til å gå i fjellet. Den andre ruten er Buddhas originale rute og forbeholdt de ivrigste, gjerne srilankerne selv. Det er få turister som begir seg ut på den originale ruten, da den både er lengre, brattere og generelt tøffere enn den mer turistvennlige ruten. Turen kan ta opp til 20 timer én vei. Om du likevel skulle føle deg fristet, må du reise til den andre siden av fjellet, til Ratnapura, og leie en tuktuk derfra.

Uansett hvilken rute du skulle velge, er dette en opplevelse for livet, og om du er heldig, kan du nå toppen akkurat idet solen står opp. På en klar dag kan du faktisk se helt ned til sørkysten.

Utforske multikulturelle Galle

Denne smeltedigelen av en by bør man få med seg. Ikke bare har Galle en spennende historie, med både muslimske, kristne og buddhistiske røtter – som gjenspeiles i et fascinerende dynamisk bybilde – men byen er også en viktig del av nåtidens Sri Lanka, både hva angår handel, politikk og turisme.

Galle består av to ulike bydeler. Den ene utenfor bymuren, og den andre er innenfor. Det er først og fremst sistnevnte som er verdt et besøk: Et helt spesielt kystbyuttrykk, koselige butikker og vakre borg, som kan vandres på langsmed havet (anbefales en tidlig morgen!). Den andre delen derimot er nok mer typisk for det moderne Sri Lanka, og det er her du finner de aller beste tilbudene på alt fra saristoff til kokosnøttredskaper.

Det er med andre ord verdt å besøke begge steder, men kanskje mest hyggelig å bo innenfor murene. Hvis du reiser i høysesong, kan det være lurt å bestille på forhånd. Galle er ikke stort, og det er mange som  trenger overnatting. Det er enkelt å komme seg hit både fra nord og sør langs vestkysten, og hvis du ønsker strandliv etterpå så er du bare en halvtimes tur unna Unawatuna og Mirissa, som tilbyr lange, hvite sandstrender og et relativt godt utviklet nattliv.

Unngå turisthordene i Tangalla

Foto: Philipp Kämmerer, via Unsplash

Om du ønsker en enda roligere og mindre turistifisert strandopplevelse etter besøket til Galle, anbefaler vi Tangalla. Tangalla ble, i likhet med Mirissa og Unawatuna, hardt rammet under tsunamien i 2004, men beboerne har klart å bygge seg opp igjen. Nå blir Tangalla bare mer og mer populært, spesielt for backpackere. Det er fortsatt relativt rolig likevel, og siden området ligger nokså langt sør, er det som oftest de ivrigste turistene som kommer seg hit. Det betyr at du får mye tid for deg selv, spesielt hvis du velger en av bungalowhyttene/gjestehusene i utkanten av det man til nød kan kalle for sentrum.

Her kan du ligge på stranda, oppsøke hekkende skilpadder, spise hummer langs vannkanten og sløve i sola. Som flere steder på Sri Lanka kan det være noe vanskelige badeforhold på grunn av de sterke understrømmene i det indiske hav. Sett deg på forhånd inn i hvilke strender som er mest gunstige for bading, spesielt hvis du har med deg små barn.

Nyt fjelluften og teplantasjene i Ella

Du kan ikke reise til Sri Lanka uten å få med deg landets spektakulære fjellområder. Ella er en enkel, men veldig hyggelig fjellby. Den ligger flott til, og du kan både gå i fjellet og besøke store teplantasjer eller tefabrikker i samme slengen.

Sri Lanka ble en tenasjon under det engelske imperiet, men fortsatte teproduksjonen også etter de ble erklært uavhengige i 1948. I dag er det mange som livnærer seg av teindustrien, og den svarte ceylonteen har blitt et varemerke kjent langt utover Sri Lankas landegrenser.

Om det regner eller du føler deg trøtt og sliten, kan du også fint tilbringe late dager i Ella, enten på et behagelig Aryuvedic helsesenter (pass på å velge det riktige, det er en del av helsesentrene som ikke er like gode – forhør deg i byen eller sjekk TripAdvisor for mer tips) eller over en gresskarcurry. Du kan også bare sette deg ned og nyte utsikten, den kommer ikke til å skuffe.

Oppdag kultur og religionshistorie i Anarudhapura

Foto: Igor Ovsyannykov, via Unsplash

Dette er stedet for deg som ønsker å fordype deg i Sri Lankas spennende kultur og religionshistorie. UNESCO-tildelte Anarudhapura var hovedstaden på Sri Lanka i over tusen år og består av en enorm samling av eldgamle templer og religiøse minnesmerker. Besøk det store området Anarhudapura Heritage Site og drukne i et hav av historie, som fortsatt lever videre gjennom hyppige seremonier og hyllester året gjennom.

Dere bør også ta turen innom verdens eldste tre, det enorme Sri Maha Bodhi, som sies å stamme fra det hellige bodhi treet som Buddha stod under da han for første gang opplevde Bodhi (forståelsen og anerkjennelsen av tingenes tilstand). Hvis dere er spesielt interesserte, kan dere leie guider som tar dere med rundt i byen og forteller om hvert landemerke. Det aller beste er å leie disse guidene gjennom hotellet dere bor på – det finnes mange liksomguider luskende rundt templene og de er som oftest ikke verdt bryet.

Besøk upløyde Jaffna 

På grunn av borgerkrigen mellom singaleserne og tamilene har Jaffna-området lenge vært stengt for turister. Jaffna har tradisjonelt vært tamilenes område, og den singalesiske regjeringen gjennomførte et grusomt massedrap der tilbake i 2009. Nå er derimot borgerkrigen over, og terrorangrepene blir færre og færre.

Mange velger å reise hit for å oppdage en annen side av Sri Lanka, og for å bli kjent med den tamilske delen av befolkningen. Jaffna er fremdeles et ubeskrevet blad hva turisme angår, hvilket både kan gjøre turen utfordrende og givende på én gang. Det er ikke alle byer som tilbyr gjestehus for eksempel, men så lenge dere planlegger i forveien, kommer turen til Jaffna til å sette spor. Dette er et vakkert området, fullpakket med historie, og strendene er noen av de flotteste på Sri Lanka.

 

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*