Reise til Ljubljana? Dette MÅ du få med deg

Foto: Jonatan Pie, via Unsplash

Slovenias hovedstad, «dragenes by» og ikke minst; på topp i Lonely Planets kåring over hvilke Europeiske steder du burde besøke i 2014 (kun slått av Hellas). Hvorfor? I tillegg til å være en av de grønneste og frodigste byene i Europa, er det også en kulturell, kreativ og kul hovedstad. Du har de koselige kafeene, museene og slottene på dagtid – og ganske så episke klubber og utesteder på kveldstid. Noen vil kanksje mene at Ljubljana har alt, og det kan vi godt si oss enige i.

Gotisk kultur

Ljubljanas bysymbol er en drage, som du kan finne blant annet på Dragebroen (naturlig nok) og som veggpryd rundt om i byen. Den representerer makt, ære og storhet, og har røtter tilbake til gresk mytologi. I år feirer Ljubljana 2000-årsjubileum for den tidligere romanske kolonien Emona som ble starten på byens historie. Å vandre rundt i Ljubljana er som å gå gjennom en historiebok, og er like spennende for store og små.

Ljubljana-slottet

Undertegnede kom til Ljubljana som en del av en lengre Interrail-tur, og snublet så og si over den koselige hovedstaden. Det første vi gjorde var å finne en nokså skjult sti som tok oss opp til toppen av Ljubljana – nærmere bestemt Ljubljana-slottet. Her får du utsikt over hele byen, og det er virkelig litt av et syn. Tar du turen opp tidlig om morgenen får du fortet nesten helt for deg selv, men om du ønsker forfriskninger i kafeen på toppen bør du vente til rundt kl. 10.

Byvandring og museer

Slovenere er kjent for å være hyggelige, åpne og for å ha en god humoristisk sans. Landet rommer ikke mer enn 2 millioner mennesker, hvorav 275 000 bor i hovedstaden. Til å være en hovedstad er ikke det spesielt mange, og byen har flere grønne oaser og store gater. Pust ut, og bruk tiden til å utforske alt fra dragesymboler til gamle bygninger og museer. Sjekk for eksempel ut The Slovene Ethnographic Museum for mer historie rundt det slovenske folk, The Architectural Museum of Ljubljana for å lære mer om hvordan byen er bygd opp eller Nasjonalgalleriet for tradisjonell og moderne kunst.

Guidet mat-tur

Vi nevnte en hyggelig kafekultur, og det er noe en ikke burde gå glipp av. Matmessig er Slovenia kjent for å ha hentet inspirasjon fra sine naboland, og du finner alt fra pastaretter til flettekranser. De er også kjent for sin hvitvin. Den beste måten å oppdage Ljubljanas matscene på er å bli med på en såkalt «mattur» rundt om i byen, der man får prøvesmake tradisjonell mat og drikke. Prøv ut Ljubljananjam Foodwalks eller Ljubljana Food Tour.

Uteliv

Ljubljana er byen fylt med kontraster; det gotiske og småskumle (en djevelstatue på xx broen kan gi noen og enhver grønsninger) står i strid med de pastellfargede husene og varme menneskene. En koselig dag på vandring i parker og til slott avsluttes gjerne med kveld på byen en sent vil glemme. Ljulbjana har rykte på seg til å ha klubber og utesteder som tar festen til et nytt level, og er nok ikke for den faint hearted. En idé er å snakke med de lokale hostellene om hvor kveldens beste fest vil befinne seg. Pub Crawls der man vandrer fra pub til pub er populært.


Frister det med en storbyferie i høst? Start din reise på Expedia, og fortell oss gjerne om dine opplevelser og tips på @ExpediaNo.

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*