Reise med funksjonsnedsettelser eller allergier? Les Cecilies gode tips

«Livet som reisende blir litt mer komplisert om man må ta hensyn til en kropp som ikke alltid er like samarbeidsvillig, men det er mulig!» forsikrer Cecilie Hauge Ågotnes, bak bloggen NoBackpacker. Cecilie har diagnosen Ehlers-Danlos Syndrom (en sjelden, kronisk bindevevssykdom), kronisk migrene og IBS (irritable tarmsyndrom), og møter på flere utfordringer når hun legger ut på utenlandsturer. Men reisebasillene – de greier hun ikke stoppe. Her deler hun sine beste tips.

Hvordan er det å reise med funksjonsnedsettelser?

Selv om jeg av og til er sur og grinete fordi kroppen min ikke alltid fungerer vet jeg at jeg er heldig siden jeg tross alt kan gå litt. Stort sett klarer jeg meg selv og de dagene føttene eller resten av kroppen streiker holder jeg meg inne. Det største problemet oppstår selvfølgelig når kroppen slår jeg vrang på selve reisedagene. Dette kan jeg til en viss grad unngå ved å ha mange hviledager før avreise, men noen ganger hjelper ikke det heller. Da er det bare å krype til korset å be om assistanse på flyplassen. 

Ved såkalt assistanse blir man hentet ved gate, enten med bil eller med rullestol. Dette har jeg bare benyttet meg av en gang, men jeg regner med at det ikke blir siste. Man vil jo helst ikke lage så mye styr, men må man så må man! Det er bedre å bruke assistanse enn å kansellere hele turen. Du kan lese om opplevelsen min med rullestol på Schipol/Amsterdam i bloggen min.

Hva må en tenke på før en legger ut på reise?

Planlegging er nøkkelordet. Legg inn hviledager før avreise, pass på at du har nok medisiner og pakk, ikke bare de viktigste medisinene men alle, i håndbagasjen. Bagasjen kan forsvinne og som oftest dukker den opp igjen ganske raskt, men er du riktig uheldig kan den være vekke like lenge som deg. Jeg pakker også en del mat i håndbagasjen, men ikke alt. Stort sett får man tak i noe allergivennlig mat, men det er greit å ha litt til å begynne med om bagasjen forsvinner. 

Om du bruker medisiner som er vanedannende skal disse “klareres” på apoteket. Dvs. at apoteket skriver et følgebrev der de sier at det er dine medisiner. Jeg har aldri gjort dette selv og aldri hatt noen problemer med å få med meg medisinene mine gjennom sikkerhetskontrollen. De har ofte sett gjennom medisinene, som ligger i originalemballasjen med mitt navn og fødselsnummer på, men det har aldri vært noe problem. Nå skal det sies at jeg har svært få medisiner som er vanedannende dessuten vil jeg tro det er annerledes om du har med deg medisiner i flytende form, ev. sprøyter. Du kan lese mer om reglene i og utenfor Schengen på Apotek 1 sin hjemmesiden 

Husk også å legge inn noen hviledager ved ankomst. Spesielt om du har reist langt og byttet tidssoner. Jeg pleier å beregne 2-3 sykedager etter en lang flytur. Da planlegger jeg ingenting og tar dagene veldig etter dagsformen. Ofte ender det opp med mye hotell og room-service. Kjedelig, men enklere å takle når man har planlagt det.

Hva bør en gjøre på reise om en har matallergi?

Ta med deg mest mulig tørrmat som du vet du tåler. Du kan selvfølgelig ta sjansen på at du får kjøpt det du trenger ved reisemålet, men min erfaring er at man unngår mye stress om man har medbragt. Ikke minst er det greit å ha noe ”sikker mat” om man skal ut å spise med andre. Jeg har f.eks. alltid med meg noen glutenfrie kjeks i vesken i tilfelle jeg ikke finner noe annet jeg kan spise. Da slipper jeg å stresse opp andre og jeg unngår nervøst sammenbrudd fordi blodsukkeret mitt er så lavt at jeg nærmest blir uberegnelig. 

Ikke forvent å få et gourmetmåltid om du har mange matallergier/intoleranser. Når jeg er ute og reiser er jeg glad om jeg får mat jeg ikke blir syk av. Så lenge maten ikke smaker direkte vondt er jeg fornøyd med et kjøttstykke stekt i salt, pepper og smør og litt potet eller ris. Om du tåler egg kan en eggkoker være redningen. Egg får man kjøpt stort sett over alt og så lenge de er godt kokt skulle det ikke være noe risiko å spise. Ha alltid med deg enten dopapir eller papirlommetørklær, litt antibac og Imodium. Dette har reddet meg ut av mange kjipe situasjoner!

Tips til å få det lettere på fly og flyplasser?

Jeg kan ikke få sagt det mange nok ganger: Legg inn hviledager før avreise! Om du fortsatt ikke er bra, bestill assistanse på flyplassen. Husk bare på å være ute i god tid! Mange flyselskaper kan servere spesialmat/allergifri mat, men dette må bestilles på forhånd. Likevel vil jeg anbefale deg å ha med deg litt mat på flyturen, spesielt om det er en lang flytur. Da er du sikker på at du får mat du tåler om noe skulle skjære seg ved matserveringen. 

Ta gjerne medisiner forebyggende. F.eks. tar jeg ofte1/2 Imodium før jeg drar. Da er jeg sikker på at jeg ikke må akutt på do I løpet av reisen. (Dette kan være lurt å test ut når du er hjemme. Både ”forebyggende” dose og reaksjon kan variere fra person til person.) I tillegg tar jeg også svakt smertestillende, som Ibux. Pakk medisinene slik at de er lett tilgjengelige og ha gjerne en liten flaske på 100 ml. med vann slik at du kan ta tabletter selv om du ikke får vanlige flaskene med vann gjennom sikkerhetskontrollen. Du får kjøpt 100 ml. tomme flasker på enkelte parfymerier og apoteker. Om du er veldig dårlig kan det hjelpe å gi beskjed til kabinpersonalet i det du går inn på flyet. Da vil de passe litt ekstra på deg og om flyet ikke er fullt, kan de gi deg en to- eller treseter alene. Dette er ikke noe du kan regne med, men absolutt veldig godt om de får det til. Sitt ved midtgangen slik at du kan strekke beina uten å plage andre.

Tips til å få det bedre på hotellet?

Jeg kjenner mange som ikke ønsker å bruke mye penger på å bo siden de tross alt ikke skal bruke så mye tid på hotellet. Er du syk er situasjonen litt annerledes. Da kan det være lurt å velge et litt dyrere, internasjonalt hotell med fasiliteter som room-service, restaurant, spa, svømmebasseng osv… Ved å velge et hotell som er med i en internasjonal kjede er du nesten garantert at noen i personalet kan snakke engelsk. Om du skulle bli syk og trenge legehjelp vil de ikke ha problemer med å forstå det du sier og du vil garantert få den hjelpen og pleien du trenger. 

Å ha alle fasiliteter på hotellet er ikke et must, men det gjør reisen mer behagelig når man ikke kan være på farten hele dagen. Mye av reisen min foregår nettopp på hotellet og da er det deilig å kunne spise godt, ta spa eller ligge å slappe av ved et svømmebasseng mens andre er ute og farter. 

Mine beste reiseråd:

☻ Du kan ikke ta ferie fra kroppen din, den må, dessverre, være med deg, men da må du gjøre det beste ut av situasjonen. Selv brukte jeg lang tid på å godta at jeg ikke kunne være med på alt og syntes nesten det var litt flaut at jeg ikke hadde sett alt jeg ”burde se”. Kommentarer som ”har du ikke sett *** når du har vært i *** er det jo ikke vits i å reise dit!” må man bare overse. 

☻ Det  er viktig å ikke tenk på hva alle andre gjør når de er på tur, men å reise på dine egne premisser. Hvis man skal tenke at det ikke er vits i å reise fordi man ikke får sett alt kan man bare la være å reise. Om du der i mot synes det er interessant å se nye steder, oppleve lokalbefolkningen, liker å bo på hotell og klarer å kose deg der skal du gi blanke i hva alle andre sier og mener og kose deg på din måte! Selv om det selvfølgelig er kjekt å klatre på den kinesiske mur når man er i Beijing, er det absolutt ikke et must og det er mye annet man kan oppleve som er lettere tilgjengelig!

☻ Et tips for å oppleve mye på kort tid er å ta offentlig transport som undergrunnsbane, buss eller trikk. Da kommer man tett innpå lokalbefolkningen samtidig som det er en billig måte å forflytte seg på. 

☻ Om man vil se mange severdigheter på relativt kort tid uten å måtte gå så mye kan jeg også anbefale ”hop on – hop off bussene” som ofte finnes i de store byene. Billettene er ikke billige, men fordelen er at man blir kjørt til turistattraksjonene mens man får mye informasjon om stedet, man kan hoppe av om man vil se mer og ta neste buss videre. 

☻ Til slutt kan jeg virkelig anbefale alle å reise alene, ikke hver gang, men en gang i blant. Selv om det noen ganger kan være ensomt, gir det en veldig frihet å kunne gjøre hva man vil, når man vil og i sitt eget tempo!

Finn Cecilie her: Facebook, Twitter og Instagram. Hun driver også bloggen Lavfodmap.

Har du lignende erfaringer? Del gjerne tips med oss på Twitter, @ExpediaNo. Reisen starter du her på Expedia.

0
2

2 kommentarer

  1. Janicke Hansen 17/09/2014 回复

    Du er tøff Cecilie, som tross begrensninger og problemer legger ut på lange reiser og opplever verden! Intervjuet her viser jo bare at sykdom og funksjonshemninger ikke bør være en stopper for de som vil ut og oppleve nye land, byer og steder. Du inspirerer! Stå på! 🙂

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*