Rallarvegen – Norges mest spektakulære sykkelrute

Historien bak Rallarvegen

Til tross for at Rallarvegen ble åpnet som sykkelvei sommeren 1974 var det ikke før NRK laget et TV-program om Rallarvegen på slutten av 80-tallet at Rallarvegens popularitet skjøt fart. Siden har Rallarvegen vokst til å bli en av landets mest populære sykkelveier, og regnes å ha rundt 25 000 sykkelturister fra både inn- og utland hvert år. Selv om Rallarvegen ble åpnet som sykkelvei sommeren 1974, ble den bygget allerede på slutten av 1800-tallet. I 1894 vedtok nemlig Stortinget at det skulle bygges en jernbaneforbindelse mellom det som da het Christiania, og Bergen. Dette ga opphavet til Rallarvegen som anleggsvei for det som vi i dag kjenner som Bergensbanen. På starten av 1900-tallet var det rundt 2400 mann i anleggsarbeid på Bergensbanen. Anleggsarbeiderne ble kalt «Rallare», hvilket også er opphavet til navnet Rallarvegen. Bergensbanen ble offisielt åpnet av daværende Kong Haakon i 1909.

Det faktum at Rallarvegen ikke har blitt utvidet eller modernisert siden den ble anlagt gjør denne spektakulære sykkelveien helt unik. Rallarvegen har flere ganger blitt kåret til Norges vakreste sykkelvei, og strekker seg fra Haugastøl i øst til Flåm i vest. Fra Haugastøl til Myrdal følger Rallarvegen Bergensbanen før den fortsetter langs Flåmsbanen til Flåm.

 

Sykkelruten Rallarvegen

Beliggende 1000 meter over havet, er Haugastøl startpunktet for Rallarvegen. Haugastøl er lett tilgjengelig med både bil, og med tog fra både Bergen og Oslo. Herfra tar man fatt på den 27 km lange turen mot Finse. Beliggende 1222 meter over havet er Finse Bergensbanens høyest beliggende stasjon. Her kan du overnatte på hotellet Finse 1222, blant annet kjent for sitt førsteklasses kjøkken. Dersom du er nysgjerrig på historien bak Rallarvegen og Bergensbanen anbefaler at vi tar turen innom Rallarmuseet. I tillegg er Finse et glimrende utgangspunkt for en guidet tur til blant annet Hardangerjøkulen.

Fra Finse går turen videre vestover mot Hallingskeid. På denne 21 km lange strekningen har du mulighet til få et unikt innblikk i de gamle banevokterne på Bergensbanen levde sammen med sine familier i såkalte vokterboliger. På Fagernut finner du den høystliggende vokterboligen i Norge, 1310 meter over havet, som huset banevoktere fra 1904 til 1964. Vel fremme i Hallingskeid går turen videre nedover dalen mot Vatnahalsen. Her kan du overnatte på Vatnahalsen Høyfjellshotell før du neste dag tar fatt på siste del av Rallarvegen mot Flåm.

Turen fra Vatnahalsen til Flåm går langs 17 km lange Flåmsdalen, med en nedstigning på hele 810 meter. Deler av turen går langs Flåmsbanen, som hver sommer transporterer 700 000 turister opp til endestasjonen Myrdal og ned igjen til Flåm.

Foto: Skjermbilde fra Expedia.no

 

Vakre Flåm, som markerer enden av Rallarvegen, er et av Norges mest populære turistmål for cruiseturister, og har årlig besøk av over 150 cruisebåter.


Rallarvegen er til tider svært bratt og store deler av veien er både usikret og krevende. Imidlertid er det fullt mulig å ta med barna på denne vakre naturopplevelsen, så lenge man tar de nødvendige forholdsreglene. Det sagt, så regnes strekningen mellom Haugastøl og Finse som den mest barnevennlige strekningen av Rallarvegen, med kun et fåtall bakker og generelt fine veier. Mer informasjon om Rallarvegen kan du finne her.

 

 

 

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*