Oslofjorden – et vakkert syn med en spennende historie

Oslo er en fantastisk by i seg selv, men dens omgivelser er like så flotte. Ta for eksempel Nordmarka hvor du kan kose deg på lange turer, eller Ekebergskråningen hvor du kan utforske fredede kulturminner.

Dette blogginnlegget skal imidlertid handle om en annen av hovedstadens omgivelser. Nemlig den nydelige Oslofjorden.

Litt om Oslofjorden

Oslofjorden strekker seg over 100 km fra Færder inn til Oslo. Ved Hurumlandet deler fjorden seg i to, og utgjør deretter Drammensfjorden og indre Oslofjord.

Fra Akerbrygge er fjorden et virkelig vakkert skue, hvilket gjør de hyggelige restaurantene langs bryggen perfekt for et utendørs sommermåltid.

brygge ved oslofjorden med to skip til venstre

Foto: Maria Brox

Oslofjorden om sommeren

Oslofjorden er ikke kun vakker å se på, men byr også på utallige rekreasjonsmuligheter. Dette gjelder spesielt sommermånedene når flere velger å reise med båt, eller ferge ut til de mange øyene som finnes i fjorden.

Eksempelvis kan du reise fra Akerbrygge ut til Gressholmen, hvor du kan nyte en dag vekk fra storbylivet. Alternativt kan du også ta fergen over til Nesoddtangen, hvor du kan sette deg langs vannkanten og beundre utsikten over Oslo.

Det er også gode bademuligheter flere steder langs Oslofjorden, så dersom du ønsker å kjøle deg ned, eller sole deg på en strand er dette fullt mulig.

en strand ved oslosjorden med en båt og et stupebrett

Foto: Maria Brox

En spennende historie

Oslofjorden har Norges høyeste trafikk av båter, skip og ferger. Dette er imidlertid ikke noe nytt da det, helt siden vikingtiden, sannsynligvis har foregått skipstrafikk på fjorden.

Dette antydes via flere skipsfunn i fylkene langs fjorden. Eksempelvis ble Osebergskipet funnet i dagens Tønsberg i 1903. Siden har det blitt gjenoppbygd og kan i dag sees inne i Vikingskipshuset på Bygdøy.

En annen minneverdig hendelse i Oslofjorden skjedde i 1940 da Norge ble invadert av Tyskerne. Norge hadde ikke mye å stille opp med i form av militært forsvar, men klarte i det minste å forsinke armadaen natt til 9. April. Oscarsborg festning og kanonstillingene ved Drøbakssundet senket nemlig det tyske skipet, Blücher, før det kunne nå frem til Oslo.

to personer på en stenbrygge ved oslofjorden i regnvær

Foto: Maria Brox

Sagt med andre ord utgjør ikke Oslofjorden kun et vakkert syn. Den byr også på en rik historie, samt utallige rekreasjonsmuligheter. Uansett hva som interesserer deg, skulle det være alt fra historie til bading, er Oslofjorden altså verdt et besøk.

Trenger du et sted å bo mens du er på besøk i Oslo? Utforsk gode overnattingstilbud her.

 

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*