Norge

En av Østfolds virkelig store perler – ja kanskje Norges også – er Gamlebyen i Fredrikstad! Flotte hus og en deilig stemning både i gatene og butikkene. Det er nok ganske unikt at det er et så levende liv i en gammelby som dette og at det er så mange fastboende som det er. De er med på å gi stedet en stabilitet som typiske turiststeder mangler.

Gamlebyen ble grunnlagt allerede i 1567 av Kong Frederik II, og den regnes i dag som Nordens best bevarte festningsby. Ser du et bilde av Gamlebyen ovenfra, kan du se at den er formet som en stjerne med vanngraver rundt på den enes siden og utløpet av Glomma på den andre.

Du kan kjøre bil helt inn til Gamlebyen, gjennom de brosteinslagte gatene, eller du kan ta båten fra Fredrikstad-siden, bare noen minutters gange fra togstasjonen. Der går det gratis ferge fra tidlig morgen til godt utpå natten. Så kan du tusle rundt på vollene før du stikker innom butikkene og noen av spisestedene. Det er dessuten noen perfekte steder å ta med seg barna for å mate endene på vollene. Det er bare å følge skiltene, for det er satt opp egne andeskilt!

Min favorittcafe i Gamlebyen, er definitivt Mormors! Der er det bestandig veldig hyggelig å komme innom dørene. Den fungerer i grunn som en nabolagscafé selv om vi må kjøre flere mil for å komme dit. God mat, gode kaker og en herlig cafe-stemning.

Det er alle slags type mennesker som stikker innom Mormors. Småbarnsfamilien, kunstneren, det eldre ekteparet og dameklubben på tur. Her finner du alle!

Det er Camilla Olsen og Torleif Hvalgård som har drevet Mormors de siste 7 årene.

Torleif er kokken og Camilla er kakebakeren. Og når det kommer til maten, er de to eierne skjønt enige om at her skal det ikke jukses med en eneste ting. Ingen ferdigposer eller krimskrams-tilsetninger, men ekte og gode råvarer. De kjøper aller helst lokale og økologiske råvarer. “Da vet vi mest mulig om det vi serverer”, sier de.

Hver dag serveres ”Dagens suppe” i tillegg til lune salater, sandwicher og annen smakfull cafémat.

Camilla bedyrer at hun definitivt ikke var noen kakebaker da de tok over Mormors, så da hun skulle starte med bakingen selv, ble det mange lange netter og ganske mye tåretørking. Det gav tydeligvis resultater, for nå er Mormors viden kjent for sine deilig kaker!

På sommeren dekker Mormors opp bord ute også. Både ute i gaten og inne i bakgården. Og hver lørdag, hele sommerhalvåret, er det stort marked på markedsplassen i Gamlebyen. Der kan hvem som helst leie seg en plass og ta med seg nye og gamle ting de vil selge.

Adressen til Mormors: Raadhusgaten 18A, Fredrikstad

Du kan lese mer om Mormors her.

brie chervre gulrotkake tunfisk

 

Post By – Fru Timian @frutimian

2
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*