Norske Fyr

Nesten alle fyrene vi har langs Norskekysten ble bygget i årene 1830 – 1930, og de var et viktig element i nasjonsbyggingen av det som på denne tiden var et fattig land. Den siste statlige fyrstasjonen ble lagt ned så sent som i 2006, men selv om de fleste av dem ikke har vært i bruk på lenge, så står de der enda som en del av landets kulturhistorie. Mange av dem er i dag fredet, og over hele landet finnes det frivillige som verner om de norske fyrene.

Overnatting i norske fyr

De fleste norske fyr eies nå av Kystverket, som samarbeider med både lokale foreninger og organisasjoner om driften. Mange av fyrene tar imot besøk, selskaper og omvisninger – og enkelte steder finnes det også muligheter for overnatting! Norske fyr besøkes av både norske og utenlandske turister, og med tanke på de idylliske plasseringene i nærkontakt med havet, naturkreftene og historien, er det ikke overraskende at det å overnatte i dem bare blir mer og mer populært.

Det finnes omtrent 60 norske fyr som tilbyr overnatting, og på kystverket.no kan du se hvilke det er og hvor de ligger. Her har vi samlet litt informasjon om tre norske fyr som er verdt et besøk!

lite fyrtårn i solnedgang

Foto: Vidar Nordli-Mathisen via unsplash.com

Kvanhovden Fyr

Kvanhovden Fyr befinner seg en 30 minutters båttur unna Florø, og her har det stått i over 100 år. Huset ligger på en klippe, og herfra vil du garantert bli bergtatt av den fine og mektige utsikten utover sjøen. Dette fyret har hele 10 sengeplasser, så kanskje er dette neste ferie-destinasjon for storfamilien eller for vennegjengen? Et vakrere landskap skal du i hvert fall lete lenge etter. En skulle kanskje tro at det var kronglete å komme seg ut hit, men det er det faktisk ikke. Fra Florø til Barekstad på Hovden går det en rutebåt flere ganger om dagen, og det går også en minibuss fra kaia både om morgenen og om ettermiddagen.

fyrtårn dekket av snø med juletrelys hengende over seg

Foto: John Christian Fjellestad via unsplash.com

Homborsund fyrstasjon

Det neste fyret på lista, Homborsund fyrstasjon, ligger på Store Grønningen – en øy ved innseilingen til Homborsund utenfor Grimstad. Fyrtårnet som står her i dag er fra 1950, men det fremstår i høy grad som det opprinnelige. I dag er hele fyrstasjonen fredet. Husene står ganske samlet på toppen av holmen, og mellom dem er det også en inngjerdet gårdsplass hvor man kan kose seg med venner og familie hvis været er fint – eller så kan man jo selvfølgelig også reise hit alene for et lite eventyr!

høyt fyrtårn med fem hus rundt og en bro seg

Foto: Vidar Nordli-Mathisen via unsplash.com

Ryvarden Kulturfyr

Vil du ta med deg noen du er glad i på en helt spesiell reise? Da anbefaler vi at du tar dem med til Ryvarden Kulturfyr, hvor det er plass til mellom 8 og 10 gjester fordelt på 5 soverom. Det er noe spesielt med det å være så nære havet, og dette er virkelig stedet for deg som ønsker deg en ordentlig naturopplevelse. Her du fred og ro i bøtter og spann!

Det å overnatte ved et fyr er kanskje ekstra spennende, men å gå en dagstur kan være minst like fint. Kanskje finnes det et fyr like ved der du bor? Vi ønsker deg en god tur!

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*