Irland

Dublin har rykte på seg for å være en trivelig by full av historie, egenart og rett og slett craic – ekte moro! Det er imidlertid ikke alt – Dublin er også et midtpunkt for fantastiske restauranter og kaféer. Vi elsker all slags mat! Som en skikkelig matmons kan jeg ikke se for meg å bo noe annet sted som har den samme forkjærligheten for nydelig mat. Dublin er en liten by på verdenskartet, men har noen virkelig imponerende spisesteder med tanke på størrelsen. Noen plasser er åpenbare mens andre er bortgjemt og krever at en lokalkjent som meg presenterer dem for deg. Derfor burde du legge noen av disse på ønskelisten din, der alle for øvrig ligger innenfor gangavstand fra hverandre.

Brunsjsteder 

Det koseligste stedet for den mest trendy brunsjen i byen er Coppinger Row. Coppinger Row ligger i det kuleste kvartalet i Dublin, akkurat der det skjer, på selve Coppinger Row og rett ved South William Street. Inne i restauranten er det en hyggelig stemning som gir deg en myk overgang til livet i Dublin. Advarsel! Du kan fort glemme deg bort her, så pass på at du har satt av mer enn nok tid til besøket. Stedet befinner seg på toppen av mange Dublin-beboeres liste av flere grunner: den vennlige betjeningen, de gode drinkene og selvfølgelig ordentlig deilig mat. Maten er av typen man får servert i middelhavslandene, der porsjonene er generøse og bærer et landlig preg. Stemningen er livlig, spesielt rundt brunsjtider. Jeg vil anbefale flatbrødet med lam, og bon-bon-kaffen må du bare prøve. Hvis dere er flere enn seks, burde dere bestille bord for å være sikker på å få plass, men selv om dere skulle måtte vente, serveres det cocktails i baren som får ventetiden til å gå. Jeg anbefaler å komme tidlig hvis du vil ha brunsj, eller dra hit midt i uken for en sen lunsj.

IMG_0210

En annen favorittplass når det kommer til brunsj er San Lorenzo’s, et sted med en italiensk New York-stil og som har blitt hele Irlands yndlingssted for å spise brunsj. De er blitt spesielt berømte for sin Nutella-ostekake og arme riddere med Coco Pops. Menyen er variert og her kan du få deg en skikkelig heftig brunsj med stekt mat så det monner. Hvis du ser etter en helgetur ut på byen, er du kommet til rett sted. Cocktails som St. Stephen’s Green og Expresso Martini vil garantert få deg i godt humør. Også her burde du forsøke å bestille bord på forhånd, ettersom det er begrenset med plasser til tilfeldige gjester. Prisen er god for porsjonen du får og de er fleksible med menyen. Oppsettet inne i restauranten er artig, og hvis du liker å se på folk som går forbi, er vindusplassene veldig bra.

Dersom du er av den dristige typen og bare liker å spise fantastisk mat, burde du se nærmere på Forest Avenue, bortgjemt i et stille område av byen rundt 15 minutters gange fra Grafton Street. Dette stedet fylles opp raskt i helgene med sin faste meny for brunsj, og vil ikke skuffe hverken når det gjelder smak eller valuta for pengene! Menyen endres ukentlig etter hvilke ingredienser de har tilgjengelig, noe som også gir deg den ferskeste maten. De har åpent fra torsdag til lørdag og er absolutt verdt et besøk. En smaksmeny med fem retter til lørdagsbrunsj koster €26!

IMG_0463

Spise ute

Favorittrestauranten min i Dublin er Rustic Stone, som ligger et steinkast unna de største handlegatene. Rustic får stemmen min av flere grunner: menyen, smaken, den gjennomførte stilen og gode servicen.  Du har godt utvalg uansett om du ser etter noe å virkelig unne deg med eller noe litt lettere. De tilpasser maten for alle typer allergier og intoleranser og tilbyr mange slags kjøkken. Restauranten eies og styres av Dylan McGrath, MasterChef-dommer og en av Irlands beste kokker. Her er det romslig og man sitter ikke oppå hverandre. Det finnes bord for både store og små grupper. Menyen er nøye markert med symboler for de som må følge med på hva de spiser, slik som sukkerfritt, glutenfritt og liknende, men uansett hvor mye helsekost eller hvor lite sukker de bruker i maten sin, smaker det allikevel enda bedre enn sin usunne motpart, en kunst de virkelig har mestret. En del av menyen er «på stein», der maten blir servert på en glovarm stein så du kan tilberede retten ved bordet, men du kan be om å få det ferdiglaget for deg hvis du vil ha det lettvint.

Jeg anbefaler biffene og tunfisken deres servert på stein, og deres «Awesome Burger» med «Knickerbocker Glory» eller sjokoladesuppe til dessert er fantastisk.

cof

Hvis du ser etter en tradisjonell irsk restaurant som viser fram ekte kulinarisk vare og vår store matglede, er Pig’s Ear stedet å besøke. Pig’s Ear ligger tvers overfor Trinity College og er dermed midt i den historiske delen av Dublin. Restauranten er kjent for sin nydelige mat, som viser fram Irland på sitt beste. Den godt varierte «early bird»-menyen for de som er tidlig ute gir deg mye for pengene. Jeg vil anbefale «brown bread»-iskremen, som ligner litt på krokanis, og fra hovedmenyen: tynnribbe eller laks! Dette er et koselig sted å spise middag etter en tur til nærliggende National Gallery of Ireland eller National Museum.

IMG_0462

Hotellmat

Marker Hotel, med sin flotte plassering ved Dublins Grand Canal, er et sted som virkelig vet å ta vare på deg. Hotellet har alt fra et fantastisk spa, treningssenter og en berømt takterrasse med bar til nydelig mat, og alle burde prøve «Le Drunch«-menyen deres. Sjefskokken har virkelig påtatt seg ansvaret med å tilby skreddersydd service til alle gjestene sine og tar med i betraktningen alle typer reisende og matmonser med spesielle forespørsler rundt kosthold. De setter opp en enorm skjenk til frokost med alt hva man måtte ønske seg, og menyene ved lunsj, middag og brunsj har et godt utvalg. De tilbyr også matpakker til gjestene sine! Hotellet kjøper inn de beste ingrediensene, så uansett hva du bestiller, vil resultatet være perfekt. Stedet befinner seg i en nydelig del av byen, Grand Canal, og du kan få med deg en forestilling på Bord Gais Energy Theatre på den andre siden av torget eller sitte ved kanalen i solskinnet – som jeg ikke kan garantere kommer til å dukke opp!

IMG_0461

Stikk innom

Jeg elsker å rusle rundt i Fallon & Byrne – det kan hende jeg er den eneste, men når jeg er utenlands liker jeg å gå innom lokale supermarked og se hva de har i hyllene sine. Hvis dette høres kjent ut for deg, er Fallon & Byrne det beste stedet å snuse rundt i – her finner du fullt av håndlagde produkter og en typisk yrende Dublin-stemning. Plukk med deg noen av de hjemmelagde dippene de selger, sett deg ned og kjøp lunsj eller bestill en av de herlige hjemmelagde frokostblandingene til å ta med hjem.

cof

Hvis du helt enkelt har lyst på en deilig kopp te og en kakebit eller en scone, finnes det en liten perle du burde besøke: Cake Café. De prøver å holde stedet hemmelig, med plasseringen sin ikke langt fra Camden Street ned på baksiden av papirhandleren Daintree. Her blir du dratt ut av bylivet mens du nyter solskinnet og det beste her i livet, slik som skikkelig god kake!

Sunn snacks

Dersom du leser bloggen min regelmessig, kjenner du til sansen min for sunn, fersk mat. Jeg liker å holde kursen når jeg reiser utenlands og forbereder turen med å finne sunne spisesteder lokalt. Et av de viktigste punktene for meg når jeg er på farten er å føle meg frisk og rask og ha nok energi, noe som betyr at jeg må holde i gang den vanlige rutinen min så godt jeg kan og samtidig kunne spise velsmakende mat. De beste stedene å ta med seg en herlig salat eller juice fra mens man er på farten er etter min mening følgende:

Alchemy Juice

I øverste etasje i klesmagasinet BT2, en av hovedattraksjonene blant shoppingglade på Grafton Street, ligger Alchemy og frister med sine velkjente nydelige smoothies og unike salater. Den fremgangsrike kokebokforfatteren Domini Kemp eier stedet, som virkelig er det ypperste en person med sunnhetsidealer kan forvente. Dette er også et ideelt utkikkssted mot handlegaten Grafton Street og alle menneskene der. Jeg vil anbefale deres OMG smoothie og salatboksen med rå biff og grønnkål. Søtsakene deres er også ganske utsøkte uten å gi deg dårlig samvittighet.

sdr

cof

Sprout & Co

Dette stedet, startet av to unge irske karer, er perfekt når du vil plukke med deg en stappfull matpakke med masse smak, spennende konsistens og god kvalitet – de vet virkelig hvordan man skal sette sammen en sunn matpakke. Du vil nok bli distrahert av salatbaren full av ferske produkter og selvfølgelig et lass med guacamole i det du kommer inn, men menyen er enkel å følge og det er ikke mulig å bli skuffet med det du får. Jeg anbefaler falafelboksen deres! Etter lunsj kan du stikke innom naboen, Mooch, som selger saker som vegansk yoghurtis og hjemmelagde proteinboller.

cof

Honest To Goodness

Det kan hende du får øye på meg når du besøker dette stedet! Dette er nok den restauranten jeg spiser på mest, rett og slett på grunn av den reale innfallsvinkelen deres og ikke noe tull når det gjelder ordentlig sunn mat og gode porsjoner. Disse folkene serverer alltid smaksrik mat med ferske ingredienser og elsker å gi super service. Dette er et slikt sted hvor du kunne spist hver dag uten å bli lei av det, ettersom de både har godt utvalg på menyen og den ferskeste maten. En ytterligere bonus er at du får mye for pengene. Det ligger rett rundt hjørnet for Fallon & Byrne, så du kan slå to fluer i ett smekk!

Cocktails

Vintage Cocktail Club – og med det navnet må jo stedet være midt i blinken for cocktails – ligger bak en liten svart dør i midten av området Temple Bar og kan lett forbigås om man ikke følger med. Dette er et fint utgangspunkt for kvelden før du drar på utforskning av det iriske utelivet.

Parallelt med Vintage Cocktail Club finner du nykommeren Zozimus – det er ikke mulig å gå glipp av denne, med alle de fargerike paraplyene som henger i taket på vei mot inngangen, og dette er et ideelt sted å enten begynne eller avslutte Dublin-kvelden.

Kaffe

For oss som bor her, regnes nok South William Street mer som hovedgaten i Dublin enn det Grafton Street gjør, og det er her du finner Clement and Pekoe. Denne lille kaféen har god kaffe, men også fine benker utenfor der du kan sitte og se på menneskene som går forbi mens du smaker på en av de mange teene eller mesterlige kaffene deres.

Et sted jeg kjøper kaffe – og en gang imellom en nydelig fristelse – er Coppa Café, en kafé med troen på seg selv som befinner seg i RHA Gallery på Ely Place, en av parallellgatene til St. Stephen’s Green. Her får du fantastisk kaffe og hjemmelagde søtsaker som du kan nyte mens du ser ut gjennom glassveggene deres mot de berømte fargerike dørene i Dublin. Deretter kan du ta turen innom RHA Gallery og se på moderne irsk kunst.

cof

cof

Jeg vet også at det er dette du har ventet på: hvor får man det beste glasset Guinness i Dublin? Det må nok være Dame Tavern. Her kan du drikke sammen med lokalbefolkningen og lytte til levende musikk på søndagskvelden.

 

Post By – Natural Born Feeder (Roz Purcell) @naturalbornfeeder

1
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*