Marrakech

Skrevet av: Brenna Holeman – http://www.thisbatteredsuitcase.com/

 

Marrakech er en by som overvelder sansene på best mulig måte. Den er fargesprakende ull hengt ut til tørk, rødfarger og gulfarger og Majorelles blå; den er lyden av vannbærerne på torget, der de ringer med cymbalene sine; den er den litt rue kanten på et antikt teppe eller det myke læret i en ny sko; den er smaken av søte appelsiner og taginer i store stabler; den er duften av safran og mynte som henger i luften. Og den beste måten å oppleve alt dette på, er å gå på oppdagelsesreise blant markedene i byen.

 

Rundt Jemaa el-Fnaa, det største torget i Marrakech, finner du labyrinten av handlegater som bare er kjent som soukene. Tradisjonelt sett solgte hver gate, eller souk, en spesifikk type håndverk. Disse grensene er litt mer utydelig i våre dager, så nå har mange butikker et bredt utvalg av varer. Uansett om du er på utkikk etter en bestemt suvenir fra Marokko eller bare rusler rundt, så er soukene et av høydepunktene under et besøk i Marrakech. Selv om de fleste soukene holder åpent hver dag fra rundt kl. 7 til kl. 18 (noen er åpne lenger for å la turistene shoppe), så er den beste tiden å handle på tidlig om morgenen eller tidlig på kvelden, spesielt siden det – avhengig av årstiden – kan være nesten ubehagelig varmt midt på dagen. Mitt tips? Ikke vær redd for å gå deg litegrann vill. Du vet aldri hva slags skatter du kan komme over.

 

På alle disse markedene vil du nok måtte forberede deg på å prute for å få den prisen du vil ha. I noen butikker vil prisen begynne veldig høyt, men det er helt i orden å forhandle seg frem til en pris som fungerer for dere begge. Generelt sett tilbyr du halvparten av det de foreslår først, og så fortsetter dere derfra. Jeg har ofte endt opp med å drikke et glass myntete sammen med en butikkeier etter en vellykket forhandling!

 

Det finnes mange smykkebutikker rundt om i soukene, men et av de beste stedene å finne mengder av fargerike smykker er på Souk Siyyaghin. Uansett om du ser etter tradisjonelle berberartikler eller etterligninger, så vil du finne et stort utvalg av nydelige ringer, øredobber, kjeder, armbånd og mye mer her – en del av det også i ekte sølv eller gull.

 

Mange drar til Marrakech for å se etter det perfekte marokkanske teppet. Du finner det største utvalget på Criée Berbère – også kjent som Souk Zrabia – rett ved siden av Places des épices, eller Kryddertorget. Noe av det vakreste designet vil du kunne se i de antikvariske berberteppene, men disse er atskillig dyrere enn de nyere varene (allikevel er de billigere enn hjemme). Rådet mitt når du skal ut og handle tepper er å forberede deg på å bruke en god del tid; det å finne det ideelle teppet er ikke alltid lett, men du vil få hjelp i butikkene hvis du forklarer hva det er du ser etter.

 

Hvis du trenger et avbrekk fra den tilsynelatende evigvarende labyrinten av souker rundt medinaen, kan du bevege deg mot torget Rahba Kedima, som noen ganger blir kalt Kryddertorget. Her finner du – ikke overraskende – krydder til salgs, i tillegg til andre varer som kurver, leker, tepper og pyntegjenstander. Stedet er litt mer avslappet enn hovedtorget, men du kan fortsatt få shoppet en hel del her, samtidig som du kan ta deg tid til å kose deg med et glass myntete på en av kaféene.

 

Alle som har spist marokkansk mat vet at den er full av smak. For å blande inn litt av denne smaken i dine egne retter, kan du dra innom markedene i det jødiske kvartalet, mellahen. Her selger de alle mulige sorter krydder, og spesialiteten er safran. Hvis du ikke er glad i lage mat eller du ikke liker å prute, er allikevel bare det å spasere gjennom kryddermarkedet en morsom opplevelse: luktene av kardemomme, kanel og kajennepepper er berusende, i tillegg til at det er mye å kikke på her. Du kommer over mange typer krydder i soukene nær Jemaa el-Fnaa, men kryddermarkedet i mellahen er mye roligere og også stedet der mange av de lokale innbyggerne handler. Du vil dessuten kunne finne noen gode tilbud på smykker i området.

 

Hvis du ønsker å oppleve noe litt mer utenom det vanlige, og det er torsdag, så kan du legge turen innom det ukentlige loppemarkedet i Marrakech: Bab el Khemis. Det er ikke garantert at du kommer til å finne noe av verdi her – stedet blir ofte beskrevet som en blanding av skrot og skatter, og du må være villig til å grave litt – men hvis du har en stund til overs under oppholdet i Marrakech og er klar for en utfordring, så er ikke dette det dummeste stedet å besøke.

 

Uansett hva du ser etter, det være seg parfyme, oliven, tøfler, tekanner, røkelse, lærvesker eller omtrent alt mulig i samme kategori, så er det en kaotisk men morsom opplevelse å gå rundt i soukene i Marrakech. Mitt tips er å kaste seg uti det med et åpent sinn, eventyrlyst, en håndfull dirham og et veldig godt kart.

 

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*