Kortdistansereiser, flere flyvninger og solcellepaneler: hvordan to sveitsiske ingeniører endrer måten vi reiser på

De har blitt sammenlignet med Wright-brødrene, de to unge amerikanerne som oppfant flyet i 1903, men Bertrand Piccard og André Borschberg synes ennå at det er en litt overveldende sammenligning.

De to sveitsiske forskerne er hjernene bak de to første kommersielt tilgjengelige solenergidrevne flyene, og flyr rundt i verden med sin siste oppfinnelse for å demonstrere effektiviteten til fotoelektriske fly. Etter et par måneder på bakken er Solar Impulse 2 klar til å lette igjen, og motorene vil nok en gang bli drevet av flere solcellepaneler.

Det brukes ingen forurensende drivstoff og dette er derfor en transportmetode som kan skrive flyhistorie, og snart endre måten vanlige turister reiser på.

«Før dette flyet, som vi for øyeblikket flyr rundt verden, arbeidet vi på Solar Impulse 1, som hadde et enestående aerodynamisk system. Vi tror at det å forbedre flyteknologien også vil endre hvordan transportmidler på land lages», forklarer Piccard.

I teorien kan Solar Impulse allerede reise uendelig drevet av solenergi: en episk utvikling som i fremtiden kan bryte forbindelsen mellom flyselskaper og oljeselskaper, slik at prisene blir lavere og flyreiser mer miljøvennlig.

«Vi ønsker ikke å endre luftfarten helt, men vi håper at folk vil forstå hvor viktig det blir med ren energi i transport. Hvis innovasjonene som brukes i våre fly ble brukt i hele bransjen, ville det spart enorme mengder fossilt brensel. Selskaper i denne sektoren er allerede klar over at de ikke kan fortsette å regne med bensin», sier prosjektskaperen med overbevisning.

Og han tviler ikke på at ren energi er nødvendig for fremtidens transport.

«Det vil ta tid, men det er helt klart neste steg. Fremtidens fly vil være lettere og mindre, med elektriske batterier og fotoelektriske paneler.» I henhold til Borschberg vil «reiser bli kortere og mer direkte, med et større antall flyvninger og helt uten forurensningsproblemer.» I hans mening vil den første endringen være ultralette fly som brukes til private flyvninger, etterfulgt av større fly for vanlige mennesker.

Nå har Solar Impulse-flyet små kabiner, på størrelse med en fireseters bil. Men med sitt neste prosjekt ønsker de sveitsiske ingeniørene å utvide kabinene og redusere bredden på vingene, slik at flyene kan lette fra de fleste flyplasser. «I dag ligger ikke utfordringen lenger i å oppdage nye kontinenter eller utforske jorden. Vi må tenke på forholdene for menneskeheten, som omfatter bruk av energi. Vi må være innovative og endre den tradisjonelle mentaliteten, akkurat som vi prøver å gjøre med flyet vårt», konkluderer Piccard.

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*