Fra Donald Duck til Ringenes Herre: Fotograf Johnny Haglund deler sine reisetips

JH 02

Det er ikke småtterier fotograf og skribent Johnny Haglund har opplevd på sine utallige reiser verden over. Jo villere, mer isolert og mystisk et sted er, desto mer kjenner han trangen til å gi det en visitt. Det kan enten involverer å gå på vandring i en jungel i flere uker (hvorav én måned uten å ane hvor han er), eller å bo hos en familie på landet i Kirgisistan for å komme tett på lokalbefolkingen. Reisene har resultert i reportasjer for Vi Menn, i tillegg til en rekke andre tidskrifter – for ikke å snakke om fem reisebøker.

Vi har tatt en prat med Johnny om turer til fjerne strøk, Donald Duck og hvorfor han ikke liker gruppereiser.

1. Hvor kom reiselidenskapen fra?

Donald Duck er i alle fall en av årsakene. Leste mange Carl Barks historier da jeg var liten, og de vekket eventyrlyst. Men det har nok ligget latent siden jeg var guttunge. Jeg var mer i skogen og så etter grotter og huler, enn på fotballbanen med mine jevnaldrende.

2. Hvor ofte legger du ut på nye reiser?

Jeg reiser mellom fire og seks måneder hvert år, og har gjort det siden 1988. Er på mellom fem og syv reiser i året.

3. Hvor mange land har du besøkt?

80 land.

4. … Og hvor mange kontinenter?

Mangler det Antarktiske kontinent. De andre har jeg besøkt.

5. Hva er det viktigste du pakker med deg i bagasjen?

Kamera, pass og dollar.

6. Hva er din beste matopplevelse utenlands?

Fantastisk mye god mat å finne i de aller fleste land! Vel, Kirgisistan og Tsjad var kanskje ikke helt etter min gane… Mine favoritter er Indonesias gado-gado (egg, ris, bønnespirer, tofu og sterk peanøttsaus – den beste varianten smakte jeg i Surabaya), Indias palak-paneer (spinat med osteterninger), Perus aji de-gallina (kylling med sterk saus og poteter) og ikke minst Etiopias Injera (en slags lefse med særegen smak) med bønnestuing. I Kina og Thailand finnes også veldig mye god mat!

Beste restaurant: German Bakery i Leh, India. Det er nok kanskje mest fordi jeg forbinder denne restauranten med avslutting på lange fjellturer i stor høyde.

7. Hva er ditt beste reisetips?

Kom deg unna disse gruppereisene. Hvis du likevel absolutt ønsker å være med på en gruppetur, vil jeg anbefale på det sterkeste å ikke gå i kø med andre turister. Gå på egenhånd, og ikke vær redd for å spørre lokale folk om alt mulig. De aller fleste mennesker elsker å fortelle om seg selv, hvis den som lytter virkelig er interessert. Det er slik du lærer å kjenne et sted. Dessuten vil jeg anbefale å droppe de store, dyre hotellene. Sov på små, gjerne familieeide gjestehus. Du kommer så mye nærmere landet du besøker på den måten.

02Kirgisistan

8. Topp fem reisemål?

Jeg har mange favorittreisemål, men her er de fem jeg har i øyeblikket:

  • Sahara ørkenen. Spesielt Niger og Libya. Fantastisk atmosfære.
  • Papua. Tidligere het denne indonesiske halvdelen av Ny Guinea, Irian Jaya. Dette er virkelig stedet for et jungeleventyr!
  • Zanskar. De høye, tørre fjellene nord i India huser gamle buddhistklostre og har en herlig stemning.
  • Haraz-fjellene i Jemen. Som å dra inn i J. R. R Tolkiens verden – et Ringenes Herre-landskap.
  • Guayabamba, eller De hvites dal, i Peru. Hele dette området er som en fortelling av Carl Barks. Historien om «Donald Duck og Eggmysteriet (historien om firkanteggene i Andesfjellene)», blir nesten virkelig når jeg reiser inn i dette området.

Sjekk ut Johnnys reiseblogg her. Bildene over er utlånt fra bloggen © Johnny Haglund.

Frister det med en ferie litt utenfor allfarsvei? Start din reise på Expedia og fortell oss om dine opplevelser på @ExpediaNo.

Anette Lien

1
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*