Intervju: Linda Veråsdal – Ethical Travel Portal

Linda startet opp Ethical Travel Portal av egen interesse hvor hun kunne kombinere reise, oppdage nye steder samt gjøre dem til et bedre sted for lokalbefolkningen. Det handler om ansvarlig turisme. Les hvordan hun jobber og hennes tips til hvordan du kan bidra. 

Linda Veråsdal

linda

linda@ethicaltravelportal.com

Manager

Ethical Travel Portal

www.ethicaltravelportal.com

www.facebook.com/EthicalTravelPortal

Hvor fikk du din reiselidenskap fra? 

Så lenge jeg kan huske har jeg drømt om å reise, møte nye mennesker, oppleve ny kultur og vakkert landskap. I min barndom reiste vi mye i Norge og jeg ble kjent med mitt eget land, og gjennom årene har jeg også jobbet fra sør til nord og øst til vest. 

Hva er det beste ved å legge ut på en ny reise?

Jeg synes det er kjempestas å lære mer om stedene før jeg reiser samt nysgjerrigheten øker. Det er noe med å ankomme et sted, det første møte med hverdagslivet, kjenne pulsen på livet og møte nye mennesker. Stort sett er dette veldig annerledes enn hvordan det er hjemme.

yoga_Nepal

Hvor mange land har du besøkt? 

I underkant av 40 land har jeg besøkt. Men jeg har har mange land på lista som jeg ønsker å besøke. De siste årene har det blitt en del reiser til våre reisemål. Våre turer er basert på førstehåndskunnskap og skreddersys og settes sammen med samarbeidspartnerne våre derfor går det noen reisedager med til det.

…og hvor mange kontinenter?

Utenom Europa, har jeg besøkt Asia, Afrika, Nord- og Mellom Amerika.

Hva er det viktigste du pakker med deg i bagasjen?

Det alltid noe som følger meg på reise, det er laptopen og kameraet. Grunnen er at jeg stort sett jobber når jeg er på reise.

Hva er din mest minneverdige matopplevelse utenlands?

Mat er noe av det jeg alltid ser frem til når jeg er ute på reise. Når jeg kan være med å tilberede et måltid får jeg best matopplevelse. Det vil si når jeg er med å finner de lokale råvarene, tilbeders på den lokale måten og står ferdig på bordet hvor den nytes sammen med vertskapet. Lokal og kortreist mat på sitt beste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du jobber med ansvarlig turisme, kan du enkelt forklare hva ansvarlig turisme innebærer?

Det handler om å skape bedre steder for lokalbefolkningen å bo i og for turister å besøke. Viktig at det er i den rekkefølgen. Det handler om å ivareta kultur og natur i tillegg ta miljøhensyn. Det er også viktig å sørge for lokal økonomisk vekst og ta samfunnsansvar.

Har du noen tips hva den enkelte kan gjøre for å være en bedre turist?

Før avreise:

  • Lær mye om landet du skal besøke
  • Vær nysgjerrig, still operatøren spørsmål
  • Lær et par ord av det lokale språket
  • Lær hvordan folk hilser og lokale skikker

Når du er på ferien:

  • Husk av vi er gjester og oppfører oss deretter
  • Vis respekt for religiøse steder, lokale skikker og normer, hvordan du kler deg og når du fotograferer

Husk at mange steder i verden har vann- og energimangel. Dermed ikke bruk ubegrenset og slå av lys og annet elektrisk utsyr når du forlater et rom.

Prøv nye lokale matretter som kortreist sesongbasert mat. Ta del i lokalorganiserte utflukter (forsikre deg om at reisearrangøren din bruker lokale aktører). Ikke kast søppel utendørs, finnes det ikke søppeldunk ta søppelet med deg.

Ansvarlig-shopping-Ukraina

Når du er ute på handling, vær bevisst på hva du kjøper. Ikke kjøp produkter av truende dyrearter elle planter. Kulturminner er inne en suvenir, du kan vanligvis kjøpe kopier i suvenirbutikken. Fokuser heller på lokal produserte varer, det beste er å kjøpe direkte fra den lokale håndverkeren. Mange steder er pruting en del av kulturen, men ikke la det bli en sport i å prute mest mulig. Finn en rettferdig pris som begge parter blir fornøyd med.

Kameleon-Footsteps-Gambia

Tilslutt er det viktig å ikke glemme naturen. Vis hensyn når du ferdes, la villblomster og planter være og nyt dem i sitt naturlige miljø. Vis respekt for ville dyr, ikke mat dem, hold avstand både for din egen sikkerhet og for å ikke forstyrre dem.

Hva er ditt beste (generelle) reisetips?

Generelt vil jeg oppfordre folk til å være nysgjerrig og åpne for nye impulser når en er på tur. Våg å gå utenfor komfortsonen og opplev noe nytt. Lytt til lokalbefolkningen hva de mener er verdt å oppleve.

Alle bildene tilhører Linda

Vi anbefaler å sjekke ut hjemmesiden for mer informasjon og hvordan du kan oppleve det samme.

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*