Helgetur til Warszawa: En kulturell og fargesprakende overraskelse!

Markedsplass i gamlebyen i Warszawa

Foto: Nicola, via Flickr

 

Lenge har landet i Mellom-Europa hatt rykte på seg for å være noe grått og trist. Selv om Polen fortsatt bærer med seg arrene etter andre verdenskrig, er det på ingen måte en rett beskrivelse. Her får du alt fra fantastisk arkitektur til UNESCO-verdige bydeler til en mattradisjon som både smaksløkene og lommeboka vil sette pris på. En perfekt destinasjon for en weekendtur i høsthalvåret.

Warszawas gamleby

Warszawa er delt opp i en ny og en eldre del, og begge har spennende ting å tilby. Mens den nye delen har shoppingsentere så vel som skyskrapere, er det gamlebyen som står igjen som det kulturelle alibiet. Her står husene klemt sammen i en fargerik smeltedigel, omkranset av den 800 år gamle byborgen, Barbican. Alt er likevel ikke så gammelt som det virker. Under andre verdenskrig ble 85 prosent av byen jevnet med jorden, og det har siden tatt tiår å bygge den opp igjen fra grunnen. Restaureringen var heldigvis så vellykket at hele den gamle bydelen ble tatt inn på UNESCOs verdensarvsliste i 1980.

Museer på helgeturen

Som et viktig senter for kultur, vitenskap og politikk er det mengder av steder og attraksjoner som er vel verdt en titt. Øverst på listen bør du likevel skrible «Warsaw Uprising». Dette er et tankevekkende museum dedikert til nettopp Warszawa-oppstandelsen i 1944. Warszawas befolkning prøvde forgjeves å stå imot de tyske maktene, hvis moderne krigføring til slutt vant over den lokale befolkningen. Tyskermaktene planla faktisk å gjøre om hele byen til en innsjø. En rundtur på Warsaw Uprising gir sterke opplevelser, enten du er historieentusiast eller ei. I andre enden av skalaen finner vi Frederic Chopin-museet. Ikke like alvorstynget, men absolutt like interessant. Her er det lekenhet og oppdagelse som står i sentrum, og det er ikke for ingenting at det blir kalt et multimedia museum.

Shopping og markeder

Foto: Jakub Dziubak, via Unsplash

Enten du foretrekker skinnende kjøpesentere eller hyggelige markeder, vil en tur ut på handeltur i Warszawa uansett være snill mot lommeboka. Av førstnevnte kan Zlote Tarasy, åpnet i 2007, nevnes. Med sitt fargerike, bølgende tak og attraksjoner som Hard Rock Cafe og en egen kino har det blitt et populært handlested både for lokale og turister. Det ligger sentralt til i den nye delen av byen, rett ved siden av Kultur- og vitenskapspalasset eller klokketårnet – vel verdt en tur om du vil se Warszawa fra 114 meters høyde. I gamlebyen er det markedet Rynek Starego Miasta som trekker flest folk, for ikke å snakke om de nærliggende, lokale småbutikkene. Her finnes alt fra gamle kameraer til kostelige serviser eller malerier. Ta et dypdykk ned i polsk kjøpmannstradisjon!

Sulten og tørst i Polen

Det er gjerne via maten man lærer en by og et folk å kjenne, og det er must å prøve ut en polsk spesialitet eller to før man tar farvel med byen. Det er nok av autentiske restauranter rundt om. Spesielt i gamlebyen. Besøk gjerne Same Fusy, nær Rynek Satrego Miasta, hvor det serveres te og bakevarer i en så hyggelig atmosfære at man får lyst til å diskutere livets store spørsmål ut i de små timer. Restauracja Polska Rozana byr på hjemmelaget, polsk mat i noe som minner om en herskapelig villa. Spør om råd fra kelneren om du er usikker på rettene. Prøv de polske nudlene! Og vær forberedt på en overraskelse.

 

Tweet oss dine beste Warszawa-tips til @ExpediaNO eller reis deg spennende med et av våre ferietilbud til Polen.

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*