Freia – Historien bak norsk melkesjokolade

Det er få ting som smaker bedre enn norsk melkesjokolade, og det kan vi blant annet takke Freia for. Nå i dag tar vi den velkjente sjokoladeprodusenten som den største selvfølge, men slik har det ikke alltid vært. Her kan du lese litt om hvordan Freia ble til!

Freia blir grunnlagt

Freia er et av de varemerkene som man føler at alltid bare har vært her. Det er egentlig ikke så rart, med tanke på at fabrikken ble grunnlagt av Fred Christensen og Olaf Larsen helt tilbake i 1889. Den gang foregikk produksjonen i et lite hus på Rodeløkka i Oslo, men suksessen lot vente på seg – inntil fabrikken ble kjøpt opp av Johan Throne Holst i 1892. Han visste ikke mye om sjokolade på forhånd, og var derfor avhengig av å hente inn både produksjonsutstyr, kunnskap og fagfolk fra utlandet. På denne tiden var sjokolade en sjelden vare og det var kun et fåtall av andre sjokoladefabrikker i landet, men allikevel klarte han i løpet av et par tiår å gjøre Freia til hele Norges sjokoladefabrikk.

hakket sjokolade

Foto: Charisse Kenion via unsplash.com

Freia-storken

Freia-storken har sin egen lille historie, og den startet som en konkurranse. Som en del av markedsføringen sin arrangerte Freia en rekke konkurranser, og i 1907 kunne det norske folket konkurrere i å dekorere en kakao-boks. Vinneren ble den unge retusjøren Oscar Kristoffersen, som hadde malt en Maraboustork.

Det skulle snart vise seg at Johan Throne Holst likte denne så godt at han ville bruke den i flere reklamer, og i dag er den nærmest ensbetydende med selve navnet. Den unge mannen vant en pengepremie, som han valgte å bruke på en studietur til Italia. Historien om maraboustorken har dessverre ingen lykkelig slutt, for skipet han reiste med fra Oslo forliste – og han var en av de omkomne.

to hender som holder kakaobønner

Foto: Pablo Merchán Montes via unsplash.com

Gamle klassikere

Har du noen gang tenkt over hvor gammel favorittsjokoladen din er? Det kommer støtt og stadig nytt og spennende godteri på markedet, men sjansen er stor for at sjokoladen du koser deg med på lørdagskvelden er en gammel klassiker.

Den kjente og kjære melkesjokoladen oppsto for eksempel i 1906 under slagordet ”Virker oplivende og bidrager til at bevare sindets munterhet», og det stemmer vel fortsatt? Dette var en type sjokolade som tidligere kun hadde blitt importert fra utlandet, men takket være en metode fra Sveits, kunne vi nå lage vår egen.

Noen biter hater man, og andre elsker man, men Twist må uansett kunne sies å være en typisk klassiker som vi alle sammen har et forhold til. Konseptet med innpakket sjokolade startet på 50-tallet da Freia fikk forespørsler om å selge dem til flyselskaper, noe vi er veldig glade for den dag i dag! De innpakkede bitene var perfekte å spise foran TV-en, og på kort tid ble Twist superpopulært.

En siste klassiker som absolutt er verdt å nevne, er selvfølgelig Kvikk Lunsj. Da den kom på markedet i 1937 ble den markedsført som den ideelle turproviant, og kan man vel si at den fortsatt er. Med argumentet ”perfekt i anorakklommen” er det ikke overraskende at den ble en norsk favoritt, og vi regner med at den vil forbli det i mange år til!

 

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*