Fotograf Monica Johansen

Vi har tatt en prat med den reisevante fotografen Monica Johansen. 

solnedgangsahara-1

monica.johansen@gmail.com

www.monicajohansen.com

Min reiseblogg: www.makingmemories.no/

Følg meg på Facebook!

Hva bør en huske på før en drar på ferie?

Jeg pleier å pakke lett når jeg skal på reise, det samme gjelder fotobagen. Det er ikke noe kjekt å bære rundt på tungt utstyr, husk at du også kan bruke mobilen og kompaktkamera til noe av fotograferingen. Et annet viktig element er å pakke etter hvilken ferie enn skal på. Utstyret en tar med seg på en badeferie er helt annerledes en hva man bruker på safari i Afrika. Det er også viktig å ha en god reiseforsikring for fotoutstyret om uhellet først er ute.

Er det bedre å knipse hele tiden eller vente på de gode motivene?

Jeg foretrekker å lete etter motivene. En gammel fotolærer av meg sa at en ikke bare skal knipse, men tenke på hvordan en ønsker at sluttfilen skal se ut. Til eldre en blir, dess mer enig blir jeg i hans utsagn. Når det er sagt ender jeg fort opp med en mengde bilder. Som når jeg var i Marrakech, hvor jeg reiste hjem med 1500 bilder på 5 dager. Kunne sikker laget en bok av alle de vakre dørene byen har.

Hvordan ta bilder i sterk sollys f.eks på stranden?

Dette spørsmålet får jeg veldig ofte av mine kunder på fotokurset. Brukeren kjenner ikke til alle innstilligene på kameraet og bruker dermed autoinnstillinger. Dette gjør at kameraet har problemer med å gjengi de rette fargene i bilde.

sterktsollys-11

Det finnes noen triks som hjelper for å få bedre bilder når en er på stranden. Om kameraet ditt har manuelle innstillinger er det lurt å kjenne til disse. Om du ikke gjør det, kan du alltids ønske deg et fotokurs til jul. Et råd er å overeksponere himmelen og solen for å få riktig eksponering på menneskene du tar bilde av. Blir dette for avansert må du eller menneskene flytte seg slik enn unngår solen midt i linsen. Det er også viktig leke seg med kameraet, det finnes mange forhåndsinnstillinger på «hjulet» som er verdt å teste som nattfoto, sport, blitz av, makro osv.

Tips til å ta «kreative» feriebilder? 

Jeg ELSKER annerledes feriebilder. Her er noen eksempler på hvordan du kan være kreativ:

Solnedgangen som speiler seg i ett vinglass

solenietglass-1

Barn som nyter utsikten

monicajohansen-1

Om du skal lage fotoalbum anbefaler jeg å ha med noen makrobilder av mat, blomster, sommerfugler og tær i sanden. Dette vil gi albumet ett friskt pust blant de mer «informative» bildene av folk, severdigheter og bymiljø.

makro-1

Hvordan ta bilder om kvelden?

Igjen er det viktig å kjenne til de manuelle innstillingene. Når disse sitter kan du ta bilde av alt. Her er et eksempel på hvordan du kan ta kveldsbilde av et kjærestepar på en restaurant.

  1. Du bør slå av blitsen (i hvert fall den som er fast montert på kameraet)
  2. Bruk naturlig lys som stearinlys, lyspære, gatelys ovs.
  3. Fokuser på øynene slik at de er klare, resten kan være litt ‘blørete’. Gjør du dette får du frem den myke, varme følelsen i bildet.

 Skal du ta bilde av en bro eller lignende bruk stativ.

Tips til enkel redigering av bildene?

Jeg anbefaler ikke Photoshop til slik redigering selv om mange tror at alle fotografer kun bruker det. Lightroom er et perfekt program til enkel bilderedigering. Det er veldig brukervennlig og gir deg en god arbeidsflyt.

solnedgangmakro-1

Hva er ditt favoritt feriebilde?

Det er vanskelig å velge et bilde. Jeg elsker solnedganger og har en flott samling fra mange steder i verden. Ingen solnedgang er lik og de er like vakre alle sammen. Mine tre favoritter er:

Tunhovdsfjorden

tunhovdsfjorden-11

Sahara ørkenen

solnedgangsahara-1

Fra flyvindu

flyfoto-1

Alle bildene tilhører Monica Johansen

Hva liker du å ta bilder av på ferien?

3
1

1 kommentar

  1. Cherry 17/05/2016 回复

    I have been so bereidlwed in the past but now it all makes sense!

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*