Finland

Dette elsker vi med Restaurant Day

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg fikk æren av å være en av 13 matbloggere i Expedias europeiske kampanje der de viser fram de aller beste kulinariske perlene verdensdelen har å by på. Som finsk representant bestemte jeg meg for å eksperimentere litt og fange stemningen på Restaurant Day. Du finner de andre bloggernes artikler her.

Restaurant Day begynte i 2011 med idéen om at hvem som helst kan starte sin egen restaurant eller kafé. Jeg husker at da jeg deltok i den første Restaurant Day, så  løp jeg bokstavelig talt mellom spisestedene for å få med meg så mange smaksprøver som mulig.

Ravintolapa¦êiva¦ê_hannaG_14

På årets Restaurant Day gikk jeg meg en tur sammen med familien fra bod til bod og vi plukket opp den ene lekkerbiskenen etter den andre. Det aller beste er at mange av de som har prøvd ut forretningsidéen sin på Restaurant Day har åpnet restaurant eller kafé i ettertid når de ser at konseptet faktisk fungerer. Dette er et inspirerende eksempel på at det lønner seg å følge drømmene sine og sette gode idéer ut i livet! Noen ganger er dét å føle støtten til et større publikum – og ikke bare de aller nærmeste vennenes oppbakking – nettopp det som trengs for å sette idéen din i gir. Det er mange som har fått det nødvendige sparket takket være Restaurant Day.

En restaurant som serverte froskelår hadde allerede solgt ut alle bord før dagen begynte, så der var det ikke noe poeng i å stå i kø. Jeg stirret oppgitt på «utsolgt»-skiltet ved inngangen. Etterspørselen var stor – folk var interessert i å spise hjemme hos andre.

De beste idéene har alltid vært originale og unike, slik som den ene restauranten som kom opp med å servere maten i en kurv som ble firt ned fra vinduet i annen etasje til de ventende kundene på fortauet. Prisene er greie, og du kan få en god porsjon for noen få euro.

Vi fikk små berlinerboller i et koselig gårdsrom der vi måtte spørre om en porsjon til bare fordi de var så gode. Det fantes andre delikatesser også, slik som pulled pork. Det er ikke så viktig hvilken rekkefølge du spiser rettene i. Vi begynte med berlinerboller og pulled pork, før vi dro på piknik. Jeg tror jeg spiste sjokoladebrownies, eller «mokkaruter», som vi kaller dem i Finland, midt oppi alt dette (jeg kjøper dem alltid når jeg kan, ettersom jeg har elsket dem siden jeg var liten – i alle fall varianten uten kokos). Dagen ble avsluttet med pannekaker og falafel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ravintolapa¦êiva¦ê_hannaG_13

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Til lokalbefolkningens store glede er Restaurant Day en svært åpen og inkluderende festival. Den har til og med spredd seg fra Finland til Brasil! Jeg funderte over betydningen av Restaurant Day og endte opp med at dette er et konsept som får folk til å møtes – litt som å låne sukker av naboen, noe som ikke er så vanlig lenger. Denne dagen er både naboer og fremmede lettere å snakke med, spesielt for oss nordboere som gjerne er litt mer innesluttet. Maten gir oss en gyllen mulighet til å si hallo og ikke ende opp med pinlig stillhet etter å ha snakket om været. God mat fører folk nærmere hverandre og er et flott samtaleemne.

Jeg kommer opprinnelig fra en småby og har lagt merke til at jeg har dannet meg min egen lille landsby i sentrum av Helsinki. Her kjenner jeg butikkeierne på gateplan, blomsterdekoratøren har blitt en venn av meg, det ferske brødet mitt ligger allerede pakket og klart når jeg kommer til bakeriet og på kaféen vegg i vegg vet de hvilken kaffe som er min faste. Det skaper en følelse av trygghet og er noe du ikke kan kjøpe. Det er derfor jeg alltid har foretrukket de selvstendige småbutikkene. Av samme anledning har Restaurant Day fått en spesiell plass i hjertet mitt. Dagen har brakt flere nabolag sammen og har gitt Helsinki den rette stemningen.

Jeg mener at matkulturen i byen og landet vårt ville vært mye lettere tilgjengelig for turister hvis du heller tok dem med på en rundtur på Restaurant Day enn å ta dem med til tradisjonelle finske restauranter. Disse er selvfølgelig flotte i seg selv, men matkulturen vår har så mye mer å by på enn bare reinsdyrkjøtt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I år fant den siste offisielle Restaurant Day sted. Denne festivalen har brakt folk sammen i matens tegn de siste fem årene, og vil fortsette tradisjonen uten noen spesifikk dato.

Ravintolapa¦êiva¦ê_hannaG_12

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heretter er hver dag Restaurant Day! Hva med å forsøke å starte ditt eget lille spisested?

Jeg leste disse deilige beretningene fra andre land og fikk litt reisefeber. Kuren ser ut til å være en tur til Østerrike …

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*