Et amerikansk ikons gjenfødsel

Detroit i Michigan er som en kunstfilm på Netflix som du vet du bør se, men liksom aldri finner tid til. Denne byen har vært på listen vår i flere år.

Vi har fulgt med på avstand og sett imaget til byen endre seg fra tabloidenes saker om en moderne spøkelsesby til fortellinger om fornyelse og ny givkraft. På samme måte som med disse historiene har vår interesse for byen gått fra å omhandle en by i forfall – noe som lenge virket urealistisk for en stor amerikansk by – til en dyp interesse for et klassisk amerikansk ikon som ser ut til å gjenfinne sin plass som en trendsetter og kulturformer.

3-1-michigan-copy

En rekke hendelser på samme tid har gjort det klart for oss at 2016 er året da man bør reise til Detroit, Motor City. Her er tre gode grunner:

  1. Arkitektur.Vi er klar over at Detroit har ganske mye historisk arkitektur, men vi var ikke klar over hvor viktig den er. Når vi tenker på Detroit, så ser vi for oss GM Renaissance Center som ruver over Detroit River. Det er et imponerende skue på bilder, men ikke noe vi har vært overivrige etter å se i virkeligheten.

Vi har åpenbart mye å lære! I 2016 vil den amerikanske paviljongen på Veneziabiennalen, som er en global utstilling om innovasjon innen arkitektur, være viet til arkitekturen i Detroit og rollen den har spilt i utformingen av en moderne by. Enda viktigere er det at paviljongen vil utforske måter som byen, som en gang var kjent som «sentrum for den amerikanske forestillingsevnen», kan være en slags prøvekanin for urban fornyelse og et sted hvor man kan forme neste generasjons urbane kultur.

3-2-michigan

  1. Mat. Ut fra hva vi har lest, så er det en matrenessanse på gang i Detroit, noe som virker passende for en by som er midt inne i en gjenfødsel. Nysgjerrigheten vår pirres av fortellinger om et voksende matmiljø drevet at pop-up-restauranter som fungerer som utklekkingsmaskiner for kulinarisk innovasjon. En som virkelig har fanget oppmerksomheten vår er (revolver), som har en roterende liste med gjestekokker for sine svært populære «table d’hote»-middager.

Ellers har vi også lest om noe som virker nærmest umulig i de fleste store byer: store, urbane gårder. Det er visstnok mye ubrukt plass innenfor byens grenser, faktisk hele 360 kvadratkilometer, til dels som resultat av at revne bygninger har blitt erstattet med urbane beiteområder. Som et svar på dette har USAs største urbane landbruksbevegelse vokst fram, og en rekke restauranter bruker råvarer fra disse gårdene. Noen av gårdene, som for eksempel Food Field, selger også grønnsakene sine på Detroits historiske Eastern Market.

  1. Kunst. Kunstnere har lenge spilt en viktig rolle i urban gjenfødsel. Vi har sett det i nesten alle byene vi har besøkt: framvoksende nabolag der forlatte lagerbygninger blir gjort om til kunstgallerier og studioer, noe som både støtter oppunder og til slutt må vike for gentrifiseringen (og gjør at kunstnerne som la grunnlaget for fornyelsen blir skjøvet ut – men det er en annen diskusjon …). Det er altså ingen overraskelse at kunstnerne spiller en nøkkelrolle i Detroits renessanse.

Vi har lest om et blomstrende kunstmiljø som ikke lar seg hemme av noe når det gjelder kunstneriske uttrykk og et generelt miljø som legger grunnlaget for kunst som ikke kan skapes andre steder – fra pop-up-skulpturparker til forlatte hus som gjøres om til store kunstinstallasjoner. Som nevnt varer ikke slikt lenge.

Det er på tide å flytte Detroit lengst fram i køen.

 

Av:

No Vacation Required

Kent og Caanan kaller seg «selvrealiseringsfanatikere» som har reorganisert livene sine på en slik måte at hver dag kan være en drømmedag. De startet en nettbedrift slik at de kan reise så mye som mulig, gi noe tilbake og tjene til livets opphold fra hvor som helst mens de gjør arbeid de elsker. De liker best å skrive om LHBT-reisemål, naturfokuserte eventyr, tech-delen av det å reise, globetrotting med et formål og luksusreiser uten for mye dilldall. De skriver også om livene og eventyrene sine på No Vacation Required. Ta en titt for å lese historiene deres og bli inspirert til å selv leve et liv med «no vacation required».

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*