Dag 3: En forretningsreise på Island med en islending

Dag 3: Husavik – Asbyrgi – Myvatn

Jeg våknet kjempetidlig fordi jeg var så spent på å utforske Asbyrgi-delen av Jökulsargljufur – Vatnajökull nasjonalpark (http://www.diamondcircle.is/asbyrgi/). Jeg hadde sett mange bilder av dette stedet, og flere venner hadde fortalt meg hvor spesielt det var der.

154

 

Kjøreturen til Asbyrgi er ganske enkel, for du trenger bare å følge skiltene i retning mot Egilsstadir. Det fine med å kjøre bil på Island, er at det er veldig lett, for vi har nesten bare én ordentlig vei. Etter hva jeg har hørt er utfordringen å huske alle stedsnavnene, siden mange synes de kan bli litt kompliserte. Spør du meg, så er de enkle. Vi husker vel alle navnet på vulkanen Eyjafjallajökul, ikke sant?

Turen fra Husavik til Asbyrgi tok omtrent en time. Fordelen ved å dra så tidlig som jeg gjorde, var at det ikke var noen andre på veien, så kjøreturen gikk fort. Jeg tror uansett det skal mye til for at du havner i trafikkø i denne delen av landet.

157

Jeg kom fram til Asbyrgi før klokka var blitt ni, så besøkssenteret der var ikke åpent ennå. Noen av de ansatte slapp meg inn allikevel, slik at jeg kunne ta en titt på et kart over området. Jeg hadde egentlig planlagt å kjøre til Dettifoss, men på senteret oppdaget jeg at det foregikk veiarbeider på veien dit. Dermed ble planene for Asbyrgi redusert til en kort joggetur, for jeg ville bli nødt til kjøre tilbake gjennom Husavik for å komme meg til Myvatn og Dettifoss. Målet var helt klart verdt kjøreturen, men jeg var litt stresset med tanke på hvor lang tid det ville ta, så da var dette den enkleste løsningen.

På joggeturen kom jeg først til Botnstjorn, som er en vakker liten innsjø, og derfra gikk det an å dra til et utkikkspunkt i nærheten.

178

Når det gjelder fotturer i Asbyrgi, så kan du selv velge hvor langt du vil dra. Jeg valgte den 25 meter høye steinen Eyjan («Øya»), som er med på å gi dalen en spesiell, hesteskoaktig form (http://www.diamondcircle.is/asbyrgi/). Joggeturen tok meg rundt 35 minutter, og hadde tatt omtrent en time til fots.

Etter den fine turen i Asbyrgi var det på tide å kjøre tilbake gjennom Husavik til Myvatn for å besøke Dettifoss og geysiren i Namaskard. Etterpå hadde jeg lyst til å stanse ved kildebadet i Jarðböðin, som er en mindre og mer uberørt utgave av Den blå lagune.

Igjen var jeg overrasket over kjøreturen. Jeg hadde virkelig ikke forventet at det å kjøre rundt på Island på egenhånd skulle være så morsomt, og det er egentlig vanskelig å forklare hvordan det var. Du må bare oppleve det!

169

Innsjøen Myvatn var helt utrolig i solskinnet. Jeg bestemte meg for å kjøre rundt innsjøen før jeg dro til geysirene, og det var en ganske fin tur på omtrent 36 kilometer.

Fra Myvatn var det bare en 20 minutters kjøretur til geysirene, eller Hverir (Namaskard), som er det islandske navnet på området. Det var ikke like mange turister der som det pleier å være på den populære rundturen «Den gylne sirkel», så hvis du har lyst til å oppleve ordentlig islandsk natur uten å være midt i et hav av turister, anbefaler jeg heller å dra nordover enn til den sørlige delen av landet. Jeg var virkelig glad for å ha gjort det, siden naturopplevelsene var de viktigste for meg. Ved geysirene var svovellukten intens og vanskelig å unngå. Jeg synes alltid det er utrolig å tenke på at gassen virkelig kommer fra dypt nede i jorden. Har du forresten prøvd Hverabraud? Hvis ikke, så bør du spørre på hotellet hvor du kan få tak i det.

Etter å ha dratt fra Namaskard var det på tide å utforske Dettifoss, som er Europas kraftigste fossefall. Det tok meg omtrent en halvtime å kjøre dit fra geysirområdet, og jeg tror kanskje det var den lengste halvtimen i livet mitt, for jeg var veldig spent på å se denne fossen for første gang. Selv om du virkelig skulle gå inn for det, så er det vanskelig å få sett alle fossene på Island, for det er over tusen av dem. Dettifoss er ansett som den mest populære etter Gullfoss, som er fossen alle turistene besøker.

Og for å si det enkelt, så var Dettifoss veldig kraftig. Siden jeg allikevel var i området, besøkte jeg også Selfoss, som er en mindre foss bare et par minutter unna.

For en dag dette hadde vært – den beste så langt.

Jeg bestemte meg for å avslutte dagen med et besøk på Myvatn Naturebaths (http://www.jardbodin.is/en/), som ligger på veien tilbake til Myvatn. Dette varme kildebadet er som en mindre utgave av Den blå lagune. Det som er bra er at det er færre turister der, så det minner mer om hvordan Den blå lagune var for noen år siden, og det koster bare halvparten så mye å komme inn.

160

Etter denne utrolige dagen var det på tide å dra tilbake til hotellet og spise middag. Jeg spiste en deilig cæsarsalat på Hotel Reynihlid. Det var kanskje et litt kjedelig valg, men jeg måtte bare få i meg litt grønnsaker etter å ha spist pizza i Saudarkrokur og pasta i Husavik.

Det er nok av andre ting å finne på i området rundt Myvatn også. Hvis du skal være der i to eller flere netter, så bør du besøke vulkanen Askja, som ligger en dagstur unna. For flere tips kan du ta en titt på denne nettsiden: http://www.visitmyvatn.is/en/

1
1

1 kommentar

  1. River 17/05/2016 回复

    It’s much easier to unantsrded when you put it that way!

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*