Bunader – en flott tradisjon

De fleste som eier en bunad vil nok si at dette er et plagg de både er glade i og stolte av. Det er ikke nødvendigvis drakten i seg selv som berører oss, men kanskje alt som ligger bak – historiene, følelsene og minnene. De norske bunadene representerer noe helt spesielt, og interessen for dem ser bare ut til å øke. Ikke bare er de flotte å se på, men med en bunad har du også alltid noe å ha på deg ved store anledninger. Det er ikke rart de er populære!

Kvinne med bunad fra Telemark

Foto: Viktoria Juel

Bunadens historie

Det er lett å tro at bunader er gamle, tradisjonelle festantrekk som ser ut akkurat slik de gjorde i gamledager, men slik er det ikke i det fleste tilfeller. Størstedelen av bunadene ble skapt under den nasjonale bevegelsen på 1800-tallet, da bruken av bunadene var en måte å markere norske tradisjoner og identitet på. Selv om noen av bunadene er opprinnelige folkedrakter, så er de fleste av dem rekonstruerte og moderniserte videreføringer av de gamle folkedraktene.

Hardangerbunaden er et eksempel på en opprinnelig folkedrakt med en spesiell historie. Under nasjonalromantikken var den nemlig et symbol på «det norske», og ble tatt i bruk over hele landet av kvinner som ville vise sin støtte til unionsoppløsningen. Den ble kalt Nasjonalen, og det var først senere at man rettet fokuset mot bunader fra forskjellige steder i Norge. Siden starten av 1900-tallet har interessen for bunader steget ytterligere, og det har resultert i utviklingen av veldig mange bunader, hvor noen av dem også er utviklet i nyere tid.

Jenter med bunader

Foto: Viktoria Juel

Før du kjøper bunad

Det er ingen hemmelighet at en bunad er svært kostbar, og det er viktig å tenke seg godt om før man skaffer seg en. Det første man kan tenke over er om noen i familien har en bunad som ikke er i bruk. Bunader kan sys om, og dersom du kan overta en bunad fra et familiemedlem sparer du mange penger og får samtidig en drakt med en egen historie.

Når man først har bestemt seg for å kjøpe en bunad, kan det være litt av en utfordring å bestemme seg for hvilken man skal ha. Det mest vanlige er å velge en bunad med opprinnelse der hvor du eller familien din kommer fra. Slik kan man få en bunad som forteller noe om ens tilknytning, men her det ingen fasit og det viktigste er at man velger en bunad som man setter pris på. Når man har bestemt seg for hvilken bunad man vil ha, må man også velge en forhandler. Det kan være store forskjeller i pris og kvalitet, så her gjelder det å gjøre god research. Lykke til!

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*