Bøker som vil inspirere deg til å reise i høst

Høsten er her, og for noen er det snart tid for å pakke kofferten og dra på høstferie. For andre er høsten tiden for å slå seg ned i sofaen med en god bok, drømme seg bort til varmere land, eller finne inspirasjon til neste reise. Her er åtte bøker som både gir deg et pusterom i hverdagen og vil inspirere deg til å reise, enten i virkeligheten eller i fantasien.

Down under: jakten på Australia, Bill Bryson

Amerikaneren Bill Bryson er en veldig produktiv forfatter som blant annet har skrevet åtte reisebøker fra fire forskjellige kontinenter. Bøkene hans kjennetegnes av en lettlest stil ispedd anekdoter og funfacts fra stedene han besøker. I Down under tar han oss med på en reise på tvers av Australia, og gjør et forsøk på å introdusere oss for noe av bakgrunnshistorien til landet samtidig som han forsøker å gi oss et perspektiv på hvor uendelig stor denne øya er.

Amerikanske guder, Neil Gaiman

Neil Gaiman er kjent som en av mesterne av genren fantasi. I Amerikanske guder følger vi Shadow som nylig har blitt løslatt fra fengsel på en begivenhetsrik reise gjennom USA, samtidig som vi får en innføring i hvordan europeisk mytologi har satt sine spor i landet etter å ha blitt tatt med på flyttelasset av de originale europeiske (?) innvandrerne. Hvis du er glad i amerikansk kultur vil denne boka gi deg en dypere forståelse for den komplekse historien som ligger bak den, og den vil definitivt gi deg lyst og inspirasjon til å dra på roadtrip.

Vindens skygge, Carlos Ruiz Zafon

Dette er boken som vil få deg til å lengte etter å besøke Barcelona. Vindens skygge ble en umiddelbar bestselger da den ble utgitt i 2001, og om du ikke leste den da er det vel verdt å gjøre det nå. Daniel Sempere besøker Kirkegården for glemte bøker med sin far og velger seg ut en bok som heter Vindens Skygge. Resten av boken går ut på at Daniel forsøker å finne ut av historien bak boken og den mystiske forfatteren Julian Carax. Dette er en kompleks historie fylt av lidenskap og drama, som også er gjennomsyret i spansk kultur og nyere historie.

Et rom med utsikt, E. M. Forster

Kanskje best kjent fra filmversjonen fra 1985, E.M. Fortsters klassiker Et rom med utsikt er en romantisk men kritisk roman fra begynnelsen av 1900 tallet. Første del av romanen finner sted i Firenze, og Italia, nærmere bestemt italiensk natur og lidenskap, spiller en viktig rolle. Lucy Honeychurch besøker Italia med en eldre slektning som anstand, og treffer George Emerson på pensjonatet der de bor. Det blir begynnelsen på en romanse som senere vil få konsekvenser for Lucy når hun tilfeldigvis treffer på George etter at hun har dratt tilbake til England.

Shantaram, Gregory David Roberts

Denne bestselgeren er visstnok inspirert av Gregory David Roberts’ liv i slummen i Bombay på åtti- og nittitallet. Hovedpersonen Lindsay, i likhet med Roberts kommer til Bombay etter å ha rømt fra en fengselsdom for væpnet ran i Australia. Denne boken skildrer menneskene Roberts møter, kvinnen han blir forelsket i, og hvordan han faller ned i den kriminelle underverdenen. Men mere enn noe annet er denne boken både nervepirrende spennende og filosofisk, og selv om den er lang vil du ønske at du kan lese om Bombay for alltid.

Motorsykkeldagbøkene, Ernesto ‘Che’ Guevara

Denne boka har inspirert talløse tenåringer med lite annet enn en håndfull spanske gloser i bagasjen til å reise til Sør-Amerika på eventyr og kanskje finne seg selv Motorsykkeldagbøkene, også kjent fra filmatiseringen i 2004, er en selvbiografi skrevet av Ernesto Guevara. Boken forteller historien om reisen Guevara la ut på fra Argentina i 1952 på en sliten motorsykkel. I løpet av ni måneder, utallige former for transport, og møte med forskjellige skjebner som gjorde et uutslettelig inntrykk, reiste han gjennom hele Latin Amerika, og opp til Venezuela. Denne reisen markerte begynnelsen på Guevaras politiske engasjement som førte til at han i dag er kjent som en av verdens mest ikoniske Marxistiske geriljaledere.

 

Kreta-døgn, Tove Nilsen

Kreta-døgn er en bok som er skrevet slik at når du leser den kan du kjenne gresk varme slå som en vegg mot deg, du kan høre sikadene, du kan kjenne lukten av søppel og gyros og smaken av saltvann på leppene. Hvis du noen gang har vært i Hellas vil du gjenkjenne det meste i denne boken, og du vil også sannsynligvis ønske å dra dit igjen så fort som mulig. Denne boka er en kjærlighetserklæring til Hellas og det greske folk. Den har ikke så mye handling, på samme måte som en Syden ferie ikke er så veldig innholdsrik, men det trenger den heller ikke. Med Kreta-døgn i bokhyllen vil du alltid ha en mulighet til å unnslippe til et sommervarmt Hellas, selv om det bare er for en time og du egentlig sitter under ullteppet midtvinters.

Stemmene fra Marrakech, Elias Canetti

Den tynne boka er skrevet av nobelpris vinneren av litteratur, Elias Canetti. Stemmene fra Marrakech er et portrett av Marrakech som en udødelig, tidløs by. I en rekke krystallklare scener blir vi introdusert for de forskjellige livene som utspiller seg i Marrakech, fra historiefortellerne i Djema el Fna, tiggerne som finnes over alt, til Marokkansk dagligliv. På samme måte som et besøk til Marrakech gir deg en følelse av å ha trådd inn i en annen tid vil denne boka få deg til å føle at du har fått et innblikk i en verden så fjern fra din egen at det like gjerne kunne vært i et annet århundre.

Del gjerne dine favoritt bøker i kommentarfeltet!

 

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*