Billig skiferie: Store opplevelser hos europeiske småbrødre

Nylig ble det gjennomført en studie og sammenligning av Europas skisteder. Undersøkelsen var basert på hvor det er billigst for briter å reise på skiferie. Også norske lommebøker kan nyte godt av litt inspirasjon til hvor man finner prisgunstige alternativer. Og det er gjerne i land der vi ikke vanligvis ferdes på skiferie. Småbrødrene til skigigantene i Frankrike, Italia, Sveits og Østerrike byr på store opplevelser og aktive avbrekk i unorske omgivelser.


For til tross for at snøen endelig har kommet her hjemme, er det gode utsikter for at det ikke er lenge til vinteren slår ordentlig til også i snøfattige områder i Europa. Og som det reiseglade folket vi har blitt, drar vi snart på jakt etter snø- og skiforhold andre steder.

5 land hvor skiferien blir billigere enn i Sveits:

1. Bulgaria
Pamporovo og Bansko har etter hvert blitt plassert på skikartet for Europa. Mens førstnevnte er egnet for barnefamilier og uerfarne skikjørere, er Bansko Bulgarias beste skiresort med brattere bakker og gode offpisteforhold. Ikke minst er det prisgunstig, med priser fra rundt en femtilapp for en matbit og pils i bakken. Kostnadene for skiutleie og overnatting er også hyggelige.

Når vi kontakter et av stedene i Bansko, blir vi imidlertid fortalt at skiføret egentlig er ganske dårlig. Men de er optimistiske og forventer snøvær rett rundt hjørnet. Nå jobber dessuten snøkanonene for fullt, og kunstsnøproduksjonen prøver å opprettholde snøforholdende. Skisesongen er lunefulle Kong Vinters herredømme, og plutselig er det puddersnø.

2. Andorra
Det lille, rare fyrstedømmet i Pyreneene og mellom Frankrike og Spania er faktisk et kjempegodt valg når du planlegger skiferien. Fjellene her strekker seg over 2000 meter opp i været, og landet er billig å feriere i. Ikke minst byr skianleggene på rundt 20 mil med løyper og bakker. I tillegg er de fleste områdene snørike, og du finner både gode snøforhold og anlegg i Grandvalira, Ordino-Arcalís, Pal-Arinsal og Soldeu. Og etter en lang dag i bakken er det gode muligheter for spabehandling eller en bedre middag.

Fordi skistedene i Pyreneene ligger i nærheten av Barcelona, kan skiferien fint kombineres med oppleveleser langs Middelhavet. Perpignan, Carcasonne og Toulouse er andre byer man kan besøke. Sol og snø – en litt annen variant av den norske påsken?

 

3. Skottland
Cairngorm  er den mest populære destinasjonen for vintersport i Skottland. Som ved resten av de europeiske skismåbrødrene varierer sesongen mer enn i Alpene, og løypene og anlegget er ikke i samme kategori. Likevel er 30 kilometer med bakke, 11 heiser, snowboardpark og skiskole fine alternativer for en liten skiferie. Prisene overkommelige, og utsikten ned til det grønne landskapet er fantastisk.

Og ettersom både Edinburg og Glasgow bare ligger mellom to og tre timer unna, kan tilreisende få mer ut av ferien enn bare skikjøring. Dra på omvisning i det Harry Potter-aktige University of Glasgow, la deg forfjamse av arkitekturen til det nye konferansesenteret eller dra på shopping i Storbritannias tredje største by. Tråkk i trange smau blant Edinburghs arkitektoniske perler, klatre byens vulkanske klippe og besøk Edinburgh Castle. Vintersport og kulturopplevelser – kanskje ikke den verste kombinajonen?

4. Slovenia
Slovenia har nærmere 50 områder med vintersport og skifasiliteter. Det mest populære området er Gorenjska. Her er det en rekke skisenter med ulike bakker, løyper og tilbud – blant annet Kobla, Krpin og Kravavec. Kranjska Gora er riktignok det mest kjente anlegget, men ifølge lokale er det langt fra det beste. Hvis du først bestemmer deg for en skiferie utenom det vanlige, kan du jo ta den helt ut og velge et annet sted? I de slovenske alper finnes det også andre alternativer. Skihopping, trekking med truger eller sledekjøring, for eksempel.

5. Spania
Sør i Spania reiser du opp i Sierra Nevada, og reiser du nordover, er det Pyreneene du bør sikte mot. Prisene ligger godt under norske standarder. Sierra Nevada, Europas sørligste skianlegg, ligger bare en fire til fem timers kjøretur fra populære feriedestinasjoner i Andalucía. Alpinanlegget ligger på mellom 2000 og 3000 meters høyde, og det finnes til og med en fjellheis som kan ta deg opp til fantastiske 3300 meter. Vil du kombinere ski og kultur, kan dra til UNESCO-verdige Granada.

Med muligheter for påsketemperaturer i januar kan en skiferie i Spania være akkurat det en kald nordmann trenger. Spesielt når det er sen påske i Norge. Som i 2014. Istedenfor å ta den tradisjonelle påskeferien når man har gått inn i vårmodus, kan man for eksempel legge inn en tur på Spanias påskefjell i februar? Husk solkrem!

 

Vil du begynne planleggingen av en skiferie til for eksempel Bulgaria og Bansko, kan du ta en titt på fly og hotell hos oss. Du flyr til Sofia, og deretter er det bare et par timer i bil eller buss.

0
1

1 kommentar

  1. Helt enig, Bulgaria kan også være et svært spennende reisemål for en skiferie.

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*