Bestig tre av Vestlandets vakre topper

Sommeren er på hell, og har du fremdeles et par fjellturer til gode, har vi tre hete tips til fjellturer du enkelt kan fullføre på en helg. Nedenfor har vi nemlig satt fokus på de tre toppene; Prekestolen, Kjerag og Skåla.

Prekestolen

Det er ikke uten grunn at Prekestolen og den om lag 4 kilometer lange turen fra Prekestolhytta til toppen av Prekestolen er Norges best besøkte fottur, med sine rundt 150 000 besøkende hvert år. Tar du fatt på turen til Prekestolen i sommermånedene vil du etter all sannsynlighet møte på folk fra alle verdens kanter, noen bedre skodd for turen enn andre. Med andre ord bør man på enkelte deler av stien belage seg på litt kø dersom man velger å bestige Prekestolen en solfylt og vindstille dag i sommerferien. Imidlertid er starten på det nye skoleåret synonym med en nedgang i antall turister på Prekestolen, så om du er en av de som foretrekker å løpe opp fjell og topper, kan en tur til Prekestolen absolutt anbefales over den neste måneden.

Fotografi: Samuel Killworth, via Unsplash.com


Slik kommer du deg til Prekestolen

Prekestolen er lett tilgjengelig fra Stavanger. Du tar ferge over fjorden til Tau, en tur som tar ca. 40 minutter, og deretter venter en kjøretur på ca. 25 minutter til Prekestolhytta. Turen opp til selve Prekestolplatået beregnes å ta ca. 1.5 time.

Foto: Bjørnar Førre Skogstø

Fotografi: Alexey Topolyanskiy, via Unsplash.com

 

Kjerag

Beliggende i samme fjord som Prekestolen, Lysefjorden, er Kjerag Lysefjordens majestet, og rager godt over 1000 meter over havet. Man forbinder gjerne Kjerag med basehopping, og den berømte Kjeragbolten. Kjerag er en av de mest populære destinasjonene for basehopping i Norge, og årlig legger tusenvis av basehoppere turen til Kjerag for å sveve de 1000 meterne ned til Geitaneset som ligger langs selve Lysefjorden. For de som er på jakt etter et litt mindre adrenalinkick, kan fort en tur ut på Kjeragbolten virke fristende. Kjeragbolten er en steinblokk kilt fast i en fjellsprekk, og om det å gå ut på selve Kjeragbolten virker vilt, virker det minst like imponerende på bilder. I disse Snapchat- og Instagram-tider kan fort en selfie fra Kjeragbolten virke svært tiltalende. Merk at en tur ut på Kjeragbolten kan innebære en viss risiko, og du bør kun gå ut på selve bolten hvis du føler deg trygg nok på det. Sesongen for fottur til Kjerag går fra Juni til September. Selve turen opp til Kjeragplatået regnes å ta ca. 2.5 time.

Fotografi: Carl Cerstrand, via Unsplash.com


Slik kommer du deg til Kjerag

Selve fotturen til Kjerag starter på Øygardsstøl, som ligger en kort tur unna Lysebotn innerst i Lysefjorden. Lysebotn har båtforbindelse fra Stavanger, og er også tilgjengelig med bil via Fylkesvei 986 fra Sirdal. Merk at Fylkesvei 986 vinterstenges.

 

Skåla

Synes du at 1000 meter over havet høres for lite ut og kunne tenke deg å komme enda nærmere skyene, kan vi på det varmeste anbefale en tur til Skåla i Loen. Vakre Skåla ruver 1848 meter over havet, og regnes som den toppturen i Norge med størst høydeforskjell fra fjord til fjell. Fra toppen av Skåla har du utsikt over fjord, fjell og isbreer – og kan i fugleperspektiv nyte noe av de flotteste naturopplevelsene landet vårt har å by på. Skåla er også kjent for å ha Nord-Europas tøffeste motbakkeløp, Skåla Opp. Anser du formen din for å være blant de bedre i klassen, kan en påmelding til Skåla Opp muligens være noe å vurdere.

Skåla er imdlertid kanskje mest kjent for det særegne Skålatårnet, som også regnes for å være Norges, og kanskje verdens, mest spesielle turisthytte. Skålatårnet ble reist i 1891, og myten skal ha det til at tårnet var ment å være er tiltak for tuberkulosesyke. Det hersker imidlertid uenighet hvorvidt dette er riktig. Men én tin er i hvert fall sikker – En tur til Skåla og Skålatårnet med en frisk bris fra Jostedalsbreen og utallige naturopplevelser å betrakte bør være en form for medisin i seg selv. Turen opp til Skåla beregnes å ta ca. 4.5 time.

Fotografi: Rosan Harmens, via Unsplash.com


Slik kommer du deg til Skåla

Selve fotturen starter på Tjugen, ca. 2 kilometer fra Loen. Loen er enkelt tilgjengelig med bil, og har også gode bussforbindelser til blant annet Oslo og Bergen.

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*