Berlin på budsjett: Tipsene til en billig storbyferie

Du ønsker å reise på storbyeferie, men har ikke ubegrenset med penger. Siden Berlin er en av Europas billigste storbyer, og siden du har hørt at Berlin er en by som må oppleves, bestemmer du deg for å reise dit. Men hvordan kan du gjøre turen ekstra billig?

Her kommer de beste tipsene til hvordan du kan nyte Berlin uten å sprenge julebudsjettet. Kanskje kan du til og med spare litt?

Berlins politiske historie på budsjett

Foto: Håkon Sataøen, via Unsplash

 

Det finnes utallige gratis og nestengratis museer og gallerier i Berlin. Mange av disse tar for seg Berlins komplekse politiske historie. Eastside Gallery er et gratis kunsttilbud for alle besøkende, bestående av 1,3 kilometer Berlin-mur gjort om til verdens største utendørsmuseum, med tegninger og malerier som i hovedsak understreker menneskets søken etter friheten.

Holocaust-minnesmerket, minnesmerket over Europas myrdete jøder, er historisk synlighet rett ved Brandenburger Tor og et gratis alternativ for ettertanke. DDR-museet er et annet tankevekkende sted, laget slik at du skal kunne føle på kroppen hvordan det var å leve i DDR-staten. Museet koster rundt femtilappen. Stasimuseet, som koster fire euro, er kanskje et av de mindre kjente museene. Her får du blant annet se de gamle kontorene og det primitive overvåkningsutstyret som ble brukt.

Kunst og kultur fra fortauskanten

Berlin er ypperlig for budsjettbevisste kunst- og kulturelskere. Ta deg for eksempel en gåtur rundt i Kreuzberg, hvor du finner gatemusikere og grafittikunst eller kirker gjort om til gallerier. Beveg deg nordover mot Prenzlauer Berg, og du støter fort på et arkitektonisk kunstprosjekt, en danseforestilling eller en utekonsert.

Noen ganger kan det faktisk være fint å få med seg en guide for å finne de riktige stedene. Alternative Berlin arrangerer gratis gåturer for alle. De lover å vise deg byen slik en ekte berliner ser den. New Berlin Tours er en annen turoperatør som tilbyr gratis gåturer i Berlin sentrum.

Spis smart

Mat er gjerne en typisk budsjettsluker, og det gjelder å holde tunga rett i munnen, bokstavelig talt. Heldigvis er Berlin en by full av smakfulle godbiter som ikke trenger å koste skjorta. Kreuzberg trekkes gjerne frem som et av byens billigste og beste matområder, mye på grunn av de mange tyrkiske gatekjøkkenene, som produserer kvalitetsvarer til en levelig pris.

Se spesielt etter steder kalt «Imbiss», hvor du kan få fantastiske gyrosandwicher til en slikk og ingenting. Det er også verdt å ta seg en tur på de mange matmarkedene i byen. Pass også på å gå innom en matbod og få smakt både currywurst og bratwurst i løpet av oppholdet. Dette er tradisjonell, tysk hverdagskost på sitt enkleste – og beste.

Lån sykkel

Foto: Samuel Zeller, via Unsplash

Offentlig transport er ikke veldig dyrt i Berlin, men det finnes alternativer som er bedre for både kropp, sjel og lommebok. Berlin er en ekte sykkelby, med tilrettelagte veier og generelt gode forhold for syklister. Byen er ikke liten, men heller ikke altfor stor, så du kan lett komme deg rundt fra bydel til bydel med sykkel. Turistinformasjonen tilbyr kart til en billig penge, men da gjerne på engelsk – ta med eget kart om du ønsker et på norsk. Tyskerne følger heldigvis høyrekjøring så du trenger ikke å bekymre deg for å havne i feil fil. Du kan til og med låne sykkel hos Bike Surf Berlin, helt gratis! Bildekilde

Gå for vintage

Selv om du ikke har så mye å rutte med under turen, har du kanskje lyst til å kjøpe med deg et par minner eller tre. Berlin byr på fantastiske vintageskatter, og du finner dem gjerne på byens mange marked. Enten det er klokker, klær, bøker, smykker, møbler eller sko du er ute etter, vil du kunne finne markedet som passer for deg.

De fleste markedene er bare åpne på søndager. Sjekk for eksempel ut populære Flohmarkt am Mauerpark, massive Biesdorf-Center, trendy Nowkoelln Flowmarkt eller antikivitetsmarkedet Trödelmarkt Friedrichshagen, hvor du blant annet finner mye fra DDR-tiden. Om du ønsker å ta deg en tur til selve vintagebutikkene, er områdene Kreuzberg og Neukölln gode valg. Bildekilde

Omfavn parklivet

Foto: Felix Kayser, via Unsplash

Berlin blir gjerne kalt for Europas grønne lunger, og dét ikke for ingenting. Tiergarten er den største parken i byen og passer perfekt til lange turer og fine samtaler. Det er også verdt å ta seg en sykkeltur her, gjerne med et par sykkelruter i sekken – parken er stor! Sykkelrutene får du tak i på turistinformasjonen.

Mauerpark er en annen sikker vinner. Her er det avslappet stemning og hippefølelse året rundt. På sommeren kan du overvære den superpopulære søndagskaraoken, og du finner også hobbymusikantene liggernde henslengt på gresset med en gitar, en mikrofon eller en tamburin. Parken passer også fint som utgangspunkt for å utforske resten av bydelen Prenzlauer Berg. Bildekilde

Nå som det nærmer seg jul, omformes Berlin snart til en juleby. Julestemning er gratis og glühwein på et av byens mange julemarked er så godt, at det er verdt å bruke noen kroner.

 

Har vi glemt noen gode budsjettips? Kommenter under artikkelen. Eller opplev Berlin på budsjett.

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*