Andre stopp: Tønsberg

Den eldste byen i Norge

I Tønsberg innså jeg at jeg ikke visste noen ting om Norge, noe som gjør meg litt opprørt. Samtidig fikk jeg se en del av Norge som jeg bare har sett på TV, og jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få se et ekte slott i denne byen.
Tønsberg er den eldste byen i Norge, og ble etablert i 871. Hvordan kan det ha seg at jeg har bodd i Norge i over ett år og ikke visste dette? Koselige hus og kafeer på hvert gatehjørne. Fant også ut at næringslivet i byen begynte med hvaljakt, og har i dag både olje, trelast og shipping-industri.

Rib-tur og fjordene

Med en gang jeg kom møtte jeg Anne Strømøy og Arne Georg Rønning for fjordrafting. Jeg kjente til rib-turene og har alltid hatt lyst til å prøve, men siden jeg hadde litt problemer sist, var jeg litt redd for å være på vannet igjen.
Sitte-på-kanten-av-setet-sightseeing langs kysten av Tønsberg var så mye mer innholdsrikt enn jeg hadde trodd. Vi fikk oppleve både sol, regn, syke bølger og alt dette gjorde at turen ikke går i glemmeboka så lett. Arne har jobbet med rib-turene siden 1999 og har aldri opplevd noen ulykker, noe som var viktig for meg, siden jeg var litt redd. Heldigvis fikk han meg til å føle meg superkomfortabel. Det vil si, helt inntil jeg sa ja til en utfordring, nemlig TOPPFART. Vi startet med å kjøre mot bølgene i 50 kilometer i timen, eller 26 knop hvis dere kjenner til det. Når vi kom lenger ut i fjorden ble bølgene større, og turen ble derfor enda mer spennende. Å kjøre mot bølgene gjør at turen blir skikkelig røff og tøff, men jeg synes det var helt utrolig gøy, rent adrenalin. Jeg følte at jeg fløy rundt på fjorden i en båt!

 

Et av stoppene på turen var Verdens ende eller «End of the World», som er et kjent punkt på Tjøme, ikke så langt fra Tønsberg. Her ble Norges andre fyrlys tent i 1697, lenge før selve fyret ble bygget. Sikkert fordi det var nødvendig for båtnavigasjon i området. Området er et vernet område på cirka 250 dekar og er veldig populært utfartssted med vakker natur, steiner og små holmer. Den lange steinmoloen verner mot vær og vind for en av Tjømes største småbåthavner, og her ligger også masse fiskebåter.
I tillegg til å være en erfaren båtfører er Arne også en super guide. Han og Anne ga meg masse informasjon om øyene og alt jeg lurte på hadde de svar på. Rundt Tønsberg er det flere enn 190 øyer, og på en rask båttur kan du telle dusinvis. En fantastisk start!

Slottsfjellet – fra vikingtid, via middelalder og frem til i dag

Jeg har alltid vært fascinert av vikinghistorie, så å komme til Tønsberg og få høre om det var fantastisk. Jeg besøkte Slottsfjellmuseet og dro til Farmannsveien 30, hvor Ellen Apall- Olsen Asplin ventet på meg for å fortelle meg om byens historie. Ellen er som en åpen bok, og var lynrask. Jeg måtte bare stirre på henne, og rakk ikke stille noen spørsmål, hun er enda kjappere enn meg.

I Tønsberg ligger Oseberghaugen, en gravplass fra vikingtida. Osebergskipet ble funnet i byen i 1904, under graving. Inne i skipet lå liket av to kvinner, antageligvis en 80 år gammel prest og hennes hjelper. Dette fikk jeg vite av Tor, som jeg skal fortelle om senere. Sammen med kroppene var det store senger og kasseroller, slik at de kunne lage mat dit de skulle. Det var dette vikingene trodde på. Religionen var streng, all respekt og makt lå hos gudene Odin, Tor og Frøya som kunne gi hell og lykke i krig, eller velsigne høstens avling.

I dag har det norske samfunnet en stor arv fra vikingtiden. Både demokrati og samtalekulturen stammer herfra, fortalte Ellen. I tillegg til vikingtiden lærte jeg også om middelalderen og hvaljakt. Ved siden av museet ligger Slottsfjelltårnet (Castle Hill), som er et tårn på toppen av en bakke som ble erobret av Kong Sverre i 1201. Slottsfjellet er en 63 meter høy klippe midt i byen. Jeg skulle gjerne skrevet mer om mine opplevelser, men dere kan heller dra dit og oppleve det selv!

 

Før lunsj kom jeg til bryggen med et mål for øyet, nemlig å invitere en viking til lunsj. Ved kopien av oseberg-skipet møtte jeg Tor, en ekte viking. Tor sa at skipet er kopiert ned til minste detalj, og hadde masse kunnskap og kompetansen om hvordan originalskipet ble bygget.

I dag kan alle besøke båten og utstillingen, samt seile i båt, kle seg ut som vikinger og ha en skikkelig viking-dag. Den frivillige gjengen bak prosjektet skal også bygge en annen kopi av en vikingbåt, nemlig Gokstad-skipet. Tønsberg var en herlig overraskelse. En rolig og deilig by. Jeg hadde det helt topp og avsluttet oppholdet med en fantastisk utsikt og solnedgangen fra hotellrommet, siden jeg ikke kunne løpe ut i regnet.

Tusen takk til Anne Strømøy i The Conference Coast for all hjelp med oppholdet i Larvik, Tønsberg og Sandefjord!

For mer informasjon om Rib-turer i Tønsberg og omegn, besøk: www.allonboard.no

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*