Amsterdam i april: 12 ting du gjør på kongedagen

Fra dronningdag til kongedag – nå er det kongen som skal feires. Etter at Willem-Alexander tok over tronen, feires kongedagen for første gang i 2014. Kongedag, King’s Day eller koningsdag. Festlighetene braker løs allerede i kveld. Uansett om du har spesifikke planer for kongehelgen eller bare er nysgjerrig, er det flere ting du garantert kommer til å oppleve. Vi forbereder deg på 12 av dem.

1.Behov for pusterom? Det må du legge igjen hjemme i Norge.
Befolkningstettheten i Amsterdam og Nederland er som kjent drastisk større enn det vi kanskje er vant til. Dette kommer spesielt til syne under kongedagen eller koningsdag, da Amsterdams gater og kanaler fylles opp av festglade mennesker fra fjern og nær.

2. Flere dager til ende? Det blir en kongehelg!
Selv om kongens bursdag er 27. april, er festlighetene lagt til 26. april. Da får man mest ut av kongehelgen. Natt til kongedagen er det også liv og røre. Det som før var «dronningnatta», er nå «kongenatta», men innholdet er nok mye av det samme. Festen starter i kveld.

3. Hva synes du om fargen oransje? På King’s Day blir det elsk eller hat.
Kongedagen er en eneste stor oransje fest. Alle kler seg i oransje, og med mindre du vanligvis holder med Nederland i fotballmesterskapene, blir opplevelsen mer oransje enn det du er vant til. Blå er komplementærfargen til oransje – blir været bra, er det en fest med god estetikk.

4. Det du drikker er til og med oransje! Oranjebitter er “the Dutch way”.
Den tradisjonelle drikken for dronningdagen har vært oranjebitter, og under helgens begivenheter blir det neppe annerledes. Oranjebitter er basert på jenever, men den er farget med appelsinskall. I tillegg til søtt og oransje brennevin kan du regne med andre oransje, spiselige fristelser.

5. En rolig tur på kanalen? Neppe.
Under feiringen fylles Amsterdams kanaler og blir nesten som fastland. Det feires med andre ord både til lands og til vanns. Hva med en svingom på dekk?

6. Musikk i dine ører, men ikke det du vanligvis lytter til.
Både gatene og kanalene fylles av musikk. Store høyttalere spruter ut musikk som hører typiske gatefester til. Du kan forvente teknotoner i alle bauer og kanter. Gi deg hen?

7. Shopping i storbyen? Du kjøper en loppe. Eller fem. 
Amsterdam er full av fargerike markeder under feiringen. Folk tar også med seg ting de ikke trenger ut i gatene og selger det for en billig penge. Plutselig har du en ting du trenger og et godt minne!

8. Sulten? Du spiser.
Det er ikke bare lopper å finne på markedene. Både markeder og gatene er fylt opp med mat. Hvis øyet er mett av oransje, finnes det andre ting å bite i.

9. Er du nysgjerrig? Uansett kommer du til å snakke med en fremmed.
På kongedagen kommer du til å snuble over en fremmed eller ti. De kan komme rullende i en handlevogn, rekende på en kanalbåt (eller fjøl) og dansende rundt gatehjørnet. Vennlige og imøtekommende, feststemte mennesker i fleng.

10. “What to wear?” Noe som ikke egner seg alle andre dager i året.
Bruker du lang tid på å slippe deg løs? Kjøp deg en hatt eller et annet klesplagg eller tilbehør du vanligvis ikke går med. Cowboyhatter, jokerhatter og oppblåsbare kroner. Fargen er oransje.

11. Nasjonal feiring? Du får med deg en tale eller to.
Koningsdag er tross alt en nasjonal feiring. Så selv om Amsterdam og resten av Nederland forvandles til en oransje fest, er det noen ting som er del av den offentlige feiringen. Kongen og dronningen, Willem-Alexander og Maxima, og deres tre døtre reiser rundt i Nederland. Kanskje får du med deg et glimt på en storskjerm eller et klipp fra borgemesterens tale.

12. Rusa på livet? På kongedagen lever du livet litt utenom det vanlige.
Kanskje er musikken litt annerledes enn det du pleier å lytte til, kanskje liker du ikke søtt brennevin, og kanskje er det litt for mange mennesker i gatene, men under kongehelgen i Amsterdam kommer du likevel til å nyte livet. Festglade mennesker, vår og storby er ingredienser som skaper glede.

Har du feiret Queen’s Day noen gang? Klar for King’s Day? Fortell din historie i kommentarfeltet! Hotell til kongehelgen bestilles god tid i forveien, på expedia.no finner du fly og hotell enten du er en god planlegger eller ute i siste liten.

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*