Sveits

En kulinarisk reise gjennom Sveits

Hva er det første som faller deg inn når du tenker på sveitsisk mat? Ost og sjokolade? Det er ikke feil i det hele tatt. Hverken den ene eller den andre kan unnlates i en sveitsisk husstand.

Men kulinarisk sett har Sveits mye mer å tilby. Selv om landet er lite, er det stor variasjon mellom de kulinariske spesialitetene i de forskjellige regionene og kantonene. Og dette gjelder ikke bare når vi snakker om Röstigraben («Rösti-grøften», forskjellen mellom fransk- og tysktalende Sveits).

26 kantoner, 4 språk – i et land som er 8,5 ganger mindre enn Tyskland. Når det gjelder mat, er vi sveitsere selvfølgelig kraftig påvirket av nabolandene våre. Og hvem er det som kan motstå pizza, pasta eller en god potetsalat? Men det finnes også utallige tradisjonelle retter innen sveitsisk kokekunst, som du bør prøve på mens du besøker Sveits.

Fremfor alt finnes det skikkelig god ostefondue eller raclette. Begge stammer fra fransktalende Sveits – kantonen Wallis, for å være nøyaktig. Ekte sveitsere foretrekker å nyte sin fondue

om vinteren, helst etter en lang dag i skibakkene, men mange restauranter tilbyr fondue og raclette året rundt. Om vinteren i Zürich har du til og med muligheten til å ta en tur med den gode, gamle fonduetrikken, gjennom den vakre byen ved elva Limmat. Et skikkelig innsidertips!

Switzerland Main Image

Hvis du reiser til Romandie, fransktalende Sveits, vil du oppdage mer typiske retter. Så i området rundt Genfersjøen, Neuchatelsjøen og Bielsjøen er det mange restauranter som serverer fisk. Sik, ørret og abbor er særlig populære og bør nytes med et glass vin fra de vakre lokale vingårdene, for eksempel Lavaux ved Genfersjøen (som forøvrig er på UNESCOs verdensarvliste).

LittleCity.ch_Weinberge Lavaux

En svært populær mattype i vestlige Sveits er Saucisson. Disse rå pølsene, laget av svinekjøtt, serveres sammen i en gryterett med bønner.

LittleCity.ch_Saucisson Schweizer Rezept

Fra fransktalende Sveits reiser vi til den tysktalende delen av landet, og på veien krysser vi Röstigraben. Röstigraben er det lettere ironiske navnet for grensen mellom dem. Navnet kommer av at potetretten Rösti sjelden serveres i Romandie.  Men hvis du reiser til Bern, Luzern, Basel eller Zürich, kan du få deilige, sprø Rösti som siderett i de fleste restaurantene som serverer sveitsisk mat. Hvis vi snakker om Zürich: Den mest berømte retten fra Zürich er nok definitivt Zürcher Geschnetzeltes (kalvegryte i Zürich-stil) med kalvekjøtt, sopp og kremet saus. Dette er også en av mine yndlingsretter, aller helst med Rösti til! En rett du bare MÅ smake hvis du besøker Sveits.

LittleCity.ch_Zürcher Geschnetzeltes_LittleCITY.ch

Hvis du vil nyte et virkelig stilig måltid i Zürich, besøk den sveitsiske TV-kokken Meta Hildebrand (blant annet fra Kitchen Impossible med Tim Mälzer). Restauranten hennes ligger i livlige Kreis 4.

LittleCity.ch_Restaurant Le Chef_Essen LittleCity.ch_Restaurant Le Chef

Ellers kan du spise høyt over hustakene i Zürich! Vakre The Restaurant i det berømte Dolder Grand Hotel mottar stadig stjerner og kjendiser som Paris Hilton, og tilbyr haute cuisine på høyeste nivå. Denne restauranten har selvfølgelig et visst prisnivå.

Vi fortsetter på vår kulinariske reise. Neste stopp: Sentral-Sveits! Det kommer til å være skikkelig rustikk. Ikke gå glipp av en tallerken med herlig Älplermagronen, en typisk rett fra de sveitsiske alpene, som består av pasta, ost, løk, poteter og rømme. Soul Food på sitt beste! Du finner denne retten i fjellhytter og -restauranter som serverer hjemlig mat.

Hvis du stopper i den pene lille byen Zug, bør du definitivt skeie ut med et stykke Zugerkirschtorte (kirsebærkake fra Zug) til kaffen. Denne spesialiteten fra kantonen Zug er tilgjengelig i de fleste bakerier og kafeer. I motsetning til det mange tror, lages ikke kaken med kirsebær, men med spriten Kirsch. For en drøm! Den beste Zugerkirschtorte finner du kanskje hos Confiserie Speck. De har allerede vunnet to priser for kaken sin.

Fra Sentral-Sveits fortsetter vi til vakre sørlige Sveits. Vi passerer Gotthard og ankommer i den solrike kantonen Tessin. Min personlige favoritt. Klokkene tikker annerledes her, du kan se palmetrær langs veien og nyte et middelhavspreg mens alt senker farten litt.

Det er La Dolce Vita. Utenom typisk italienske retter finner du utallige rustikke Grottos i italienskspråklige Sveits, som tilbyr retter i samme stil som i Tessin. Først og fremst Polenta, som helst skal serveres sammen med stekt kanin eller storfekjøtt.

Min yndlingsrestaurant ligger også i Tessin: Grotto Baldoria i Ascona, en annerledes restaurant. De har kun én meny, som ikke er blitt endret på årevis. Du setter deg til bords, og får servert menyen over syv rustiske retter – alltid servert på samme tallerken. Atmosfæren er høylytt og likefrem, og du vil ofte ønske å komme i prat med sidemannen din. Det er dette som gjør Grotto Baldoria så unik! En annen fordel: Prisytelsesratioen er en av de beste du finner i Sveits.

LittleCity.ch_Grotto Baldoria Tessin

Du kan nyte den vakreste solnedgangen i Tessin mens du koser deg med en Apéro (samling med drikke og fingermat) i Restaurant Vetta, oppe på Monte Bré over Lugano. Det er ikke rart at mange reklamekampanjer er filmet og fotografert her. Utsikten er fantastisk, når som helst på døgnet og i året. Denne bør du ikke gå glipp av når du besøker Lugano.

switz 1

Sist, men ikke minst skal vi også besøke Alpe-regionen, i dette tilfellet Graubünden! Denne kantonen har også mye å tilby i matveien. Hva med en typisk Bündnerplatte med Bündnerfleisch (lufttørket kjøtt), rå skinke, bacon og Bündner-Salsiz (en type lufttørket salami) servert i et landlig tilfluktssted i fjellet? Du bør særlig ikke gå glipp av den avanserte spesialiteten Bündnerfleisch, etterfulgt av et deilig stykke Bündner Nusstorte (nøttekake fra Graubünden).

switz 2 LittleCity.ch_Salsiz

Pizokel, en slags Spätzle (en type sør-tysk pastarett), er svært typisk for Graubünden. Og selvfølgelig Capuns! Sistnevnte kan du nyte i den vakre fjellrestauranten Capunseria i Flims.

Og siden jeg ikke vil avslutte denne artikkelen mens du allerede har vann i munnen, vil jeg fortelle deg om yndlingsoppskriften min på en rett fra Graubünden. Og hvem vet, kanskje du kan servere tradisjonelle sveitsiske Capuns svært snart?

LittleCity.ch_Capuns

Capuns-oppskrift

Ingredienser:

1 Salsiz-pølse, i terninger og uten skinn

75 g hvitt brød, i terninger (uten skorpe)

1 løk, finhakket

1/2 bunt persille, finhakket

1/2 bunt gressløk, finhakket

75 g bacon, i små terninger

200 g mel

1/2 ts salt

0,5 dl vann

0,5 dl melk

2 egg

12 bladbeter (Mangold)

5 dl grønsaksbuljong

100 g sveitsisk fjellost, revet

50 g smør

 

Fremgangsmåte

– Fyll: Damp Salsiz, baconterninger, løk og brød, og ta blandingen av komfyren. Tilsett urter.

– Bland mel og salt, og lag en grop. Pisk melk, vann og egg sammen, hell væskeblandingen i gropen, og bland ingrediensene til en deig.

– Kna deigen til den er jevn og utvikler bobler. Bland det tilberedte fyllet i deigen.

– Blansjer bladbetene i ca. 2 minutter, og skyll under kaldt vann.

– Hold ett og ett blad i hånden, tilsett én spiseskje av blandingen, og pakk bladet rundt den.

– La Capunsene putre i grønnsaksbuljong under kokepunktet i ca. 15–20 minutter, og løft forsiktig ut.

– Skum smøret, og smør det på Capunsene sammen med ost.

 

Än guäte! (Bon appetit!)

 

Post By – Valeria Mella, LittleCITY.ch @valeriaslittlecity

4
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*