17. Mai – En Folkefest

17. Mai er Norges nasjonaldag, og en markering av datoen den norske grunnloven ble datert og undertegnet av riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Med årene har denne dagen utviklet seg til å bli en stor folkefest, og de fleste nordmenn holder i dag fri på 17. Mai. Den høytidelige feiringen av Norges selvstendighet og nordmenns demokratiske rettigheter, er virkelig en dag man ikke bør gå glipp av, og i dette innlegget vil du bli forklart hvorfor.

Det norkse flagg på full stang

Foto: Mikita Karasiou via Unsplash.com

”Barnas dag”

Hvordan man feirer 17. Mai varierer avhengig av hvor du befinner deg i landet, men felles for de fleste steder er at det arrangeres barnetog! Når man skal gå i et av disse, kler man seg opp i finstasen og vandrer sammen mens man vifter stolt med det norske flagget og synger tradisjonelle sanger som ”Norge i rødt, hvitt og blått” og ”Ja, vi elsker” (Norges nasjonalsang). Barnetoget opp Karl Johansgate til slottet i Oslo er nok det mest kjente, og blir filmet hvert eneste år slik at alle får vært med å se. Dette kan nok regnes som 17. Mais høydepunkt, spesielt fordi hele kongefamilien står samlet på balkongen og vinker til folket under barnetoget.

Etter toget er det vanlig å samles for å delta i forskjellige leker og aktiviteter. Noen av disse aktivitetene innebærer selvsagt å spise is og pølser. På 17. Mai spares det nemlig ikke på noe!

17. Mai-feiring for de voksne

Det er selvsagt ikke kun barna som får lov til å feire Norges nasjonaldag. Det er ganske vanlig for flere voksne å holde både champagnefrokoster og andre fester. Russen fester selvfølgelig også, men etter denne dagen er de nødt til å ta seg sammen, da de siste eksamenene på videregående skoler venter.

mennesker skåler med champagne

Foto: Nik MacMillan via Unsplash.com

Det er imidlertid viktig å huske at denne dagen er en høytidelig begivenhet, og det er derfor viktig at man oppfører seg ordentlig mens man er ute og feirer. Hold flagget høyt til værs, og bidra til at alle får det gøy på denne vakre dagen!

Dersom du vil besøke Oslo for å få med deg 17. Mai i år, kan du finne gode hotelltilbud her.

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*