12 reiseanbefalinger fra brødrene Ertzgaard (del 2)

Reiseinspirasjon: Geir og Ståle Ertzgaard har plukket ut 12 av sine favorittdestinasjoner, og her kan du lese om deres anbefalinger. Sjansen er stor for at det dukker opp et sted eller to du ikke har besøkt før. For eksempel Kaputa i Zambia, hvor Geir fikk høre at «akkurat her er det bare fem nordmenn som har vært før deg». Få også med deg del 1 hvor du finner flere generelle reisetips, samt et og annet om brødrenes egne erfaringer på reisefot.

Cuba

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ståle: Velkjent land, men likevel et av de mer annerledes stedene å besøke hvis du vandrer utenfor turiststiene. Det anbefales å leie et værelse hjemme hos en familie, og det er mange å velge blant. Her får du en liten følelse av befolkningens hverdagsliv samtidig som du får gode råd. Mye falleferdig, men likevel svært sjarmerende, både i Havanna og andre byer. Den fargerike verdensarvbyen Trinidad er uvanlig vakkert vedlikeholdt, og vel verd noen dagers stopp.

Swakopmund, Namibia

Geir: Det nærmeste jeg har kommet en ut av deg sjæl-opplevelse var å oppleve en tysk sommerresort ved Atlanterhavet nesten så langt sør som du kan komme langs vestkysten av Afrika. Brede gater, middelaldrende tyskere, ørken så langt du kan se i tre retninger, og et eldorado av ekstremopplevelser gjør byen til et kick, et paradoks og et behagelig sted å tilbringe noen dager mellom ørkenopplevelser i Namib og safari lenger nord i Etosha. Men jeg anbefaler en reise på høsten.

Slovenia

borgen fra havna

Ståle: Et lite land med stor variasjon og natur- og kultur. Middelhavsbyene rundt Koper, med Piran som den kanskje vakreste, er et godt område å slappe av og nyte mat og kultur. Slovenia byr også på høye fjell, vakre innsjøer og myke innlandsområder. Hovedstaden Ljubljana er en sjarmerende by med gode restauranter og gode overnattingssteder av alle standarder.

Ramallah, Palestina 

Ståle: Palestina er mest kjent for uro og krig, men Ramallah er en fredelig og sjarmerende by på en høyde kort vei fra Jerusalem.  En god by å vandre gatelangs i. Med gode restauranter, overnattingssteder av alle standarder og utesteder vel verd å følge det sydende folkelivet fra, og kanskje nyte en vannpipe ved.

Livingstone, Zambia

Mosi-O-Tunya-1-L

Begge: Byen som deler de berømte og storslagne Viktoriafallene med Zimbabwes Victoria Falls har et levende miljø og godt tilbud av opplevelser for de fleste interesser, enten det er cruise på den vakre Zambezifloden, opplevelser av sørlige Afrikas frodige dyreliv i nasjonalparker i området eller adrenalin-kick med alskens tilbud i eller nært de berømte fossefallene. Byen har et stort tilbud av overnattingssteder, fra luksuriøse Royal Livingstone til backpackerherberger av god standard. Du finner også gode restauranter, hvorav en også serverer fersk sjømat.

Foten av Kilimanjaro

Ståle: Afrikas høyeste fjell er et mer enn velkjent mål for turister, og det finnes mange gode tilbud og ruter for den som ønsker å bestige toppen. Men mindre kjent er tilbudene om å vandre i skråningene opp mot Kilimanjaro, i frodig tropelandskap mellom landsbyene hvor folk fortsatt lever på tradisjonelt vis. Fotturen i skråningene opp mot det majestetiske fjellet tar en drøy halv dag, og byen Moshi er det naturlige startstedet for utflukten.

Chi Phat, Kambodsja

Geir: Dette gjelder det å få med seg kjapt, for om to år er denne landsbyen fire timer med buss og båt fra Phnom Penh ikke lenger et nydelig sted å roe ned og oppleve mijøturisme på sitt beste. En lang vei inn i regnskogen ”på den andre siden av elva” kan du bo hjemme hos folk, dra på milelange sykkelturer i regnskogen, leie mopeder, reise med båt osv. Men det er et sted på vei opp og kan fort miste sitt fortrinn som reisemål.

Kota Kinabalu – Sabah, Malaysia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geir: Fordi det er byen jeg ville slått meg ned hvis jeg fikk velge. Jevnt klima hele året, uvanlig hyggelige folk som mestrer engelsk glimrende, gode restauranter, men samtidig ligger byen på kanten av det eksotiske med muligheter for regnskogturer for pingler og for avanserte, dykking i verdensklasse og det å bestige et av de høyeste fjellene mellom Myanmar og Papua, Mt. Kinabalu. Kota Kinabalu er en by flere enn du tror har vært uten at de snakker så mye om det. Det gjør faktisk byen til en perle.

Kaputa, Zambia

Geir: Det er ikke alltid de mest severdige stedene er de beste eller morsomste reisemålene. Kaputa er en by uten severdigheter, i et område som da var omdiskutert: Zaire påsto den lå i Zaire, Zambia at den var del av Zambia. Hvor grensen gikk visste ingen, hvertfall ikke de som satt med våpen under et skur midt ute på «bygda» langs grusveien langt fra alt, med Zaires flagg (ja, dette var før Zaire ble Kongo igjen) og drev sin egen høyst personlige grensekontroll. Hvis jeg vil kan jeg jo si at jeg har vært i Zaire, men jeg fikk ikke stempel i passet. Ekstra gøy var det jo å få høre at «akkurat her er det bare fem nordmenn som har vært før deg». Sant eller ikke: Moralen er likevel at de beste reisemålene er ofte de du og få andre vet om. 

Madagaskar

Geir: Madagaskar er litt merkelig fordi Norge har hatt interesser der siden tidlig på 1800-tallet og mange nordmenn kjenner landet godt. Samtidig står det nå fram som et av de mest eksotiske reisemålene. Madagaskar er med Etiopia det landet jeg har hatt den sterkeste følelsen av å oppleve noe det ikke er mulig å oppleve andre steder – og det er en god opplevelse. Markedet i Tana, å kjøre fra Antsirabe til Morondava, maten, vennlige og greie mennesker, det er mye bra med Madagaskar.

Lalibela, Etiopia

2010-09-30 Bahir Dar-278_79_80_fused

Geir: Jeg har bare vært der én gang, men byen har satt seg fast i huden. Ulidelig vakkert landskap, etiopisk ortodoks kristendom med de merkeligste steinkirkene, og turmuligheter i høyden (vi snakker alt fra 2800 til 4000 m.o.h.) og den deilige følelsen av å reise både i geografien og historien. Å koble dette sammen med en tur til f.eks. øyene i Tanasjøen og å besøke Blånilfallene i nærheten av Bahir Dar hvor Blånilen har sin kilde gjør dette i tillegg til mange andre ting Etiopia til et drømmeland å reise i.

Drakensberg, Sør-Afrika

Geir: Sør-Afrika forbindes gjerne med townshipturer og vandringer i Nelson Mandelas fotspor på Robben Island, men for meg er det å ta rundturen fra Durban til Greytown, over til Isandlwana, Rorkes Drift, gjerne turen innom Umfolozi, se ned på Tugelaelven i Zululand, via Ladysmith og opp til Bergville og Royal Natal National Park og trekking i fjellene er selve drømmereisen.

Bilder © Ståle og Geir Ertzgaard. Øvrige linker: BloggFacebookTwitterFlickr og Pinterest.

Frister det med en ferie litt utenfor allfarsvei? Start din reise på Expedia og fortell oss om dine opplevelser på @ExpediaNo.

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*