10 på topp: Europeiske øyer i 2014

Årets beste reisemål, årets beste strender, årets storbyer osv. Kåringene kommer hvert eneste år og er en enorm inspirasjon for reiselystne som planlegger ferien sin. Årets beste øyer ble nylig kåret, og her var det flere europeiske favoritter. Man trenger nemlig ikke se utenfor Europa for å finne en magisk ferieøy, som enten er paradisaktig, full av historie, har dramatisk landskap eller byr på overraskelser eller unik kultur. Vi har funnet frem 10 andre favoritter blant Europas fantastiske øyer. Vår egen verdensdel har reisemål hvor de fleste reisende kan bli fornøyde i 2014. Noen er velkjente, mens andre

10. Porquerolles
Porquerolles ligger utenfor den franske riviera og er et populært stoppested for seilbåter med franske seil eller ferierende med fransk pass. Til tross for beliggenheten er den med andre ord ikke fullpakket med turister slik fastlandet kan være. Det kan være litt fullt på strendene, men det er mye annet å by på. Øya har godt bevart natur, vinproduksjon og havnen er en sjarmerende småby. Terrenget egner seg for både fot- og sykkelturer, og 300 soldager med sval sjøbris gjør Porquerolles til et variert sommerparadis med hav på alle kanter.

Foto: Cyril Saulnier, via Unsplash

9. El Hierro
El Hierro er den minste av de store Kanariøyene, og den ligger også lengst sør og lengst vest. Storebroren Fuerteventura fikk oppmerksomhet da årets reisemål skulle kåres for 2014, og en annen bror, La Gomera, har blitt mer og mer populær for fotturister. El Hierro er forblåst, har færre muligheter for transport, og hotellstandarden er som oftest dårligere enn på de mer besøkte øyene. Men dette er også noen av grunnene til å reise hit. Det er en øy man fremdeles kan oppdage! I tillegg ligger verdens minste hotell her, øya satser fullt på fornybar energi, og man kan få et innblikk i ekte kanariliv.

8. Færøyene
Færøyene ligger ikke langt fra Norge, og mange her føler seg knyttet til norske tradisjoner, selv om øyene ligger under Danmark. Øygruppen er rett og slett en god grunn til å ikke se så altfor langt når du tenker på en øyferie. For midt mellom Island og Norge peker de grønnkledde viddene opp fra havet med historie og storslått landskap. Fugletitting, fisking, hvalfangst eller en tur på hesteryggen er aktiviteter hvor du virkelig kan oppleve naturen og menneskets rolle i den. På godt og vondt. Forbered deg på skiftende vær og store opplevelser!

Foto: Joshua Cowan, via Unsplash

7. Khios
Det går nesten ikke an å ha en liste over øyer i Europa uten en gresk øy. Og de aller fleste av de greske øyene har gjort seg fortjent til en plass på en liste eller to. Khios er verdt besøket fordi den er mindre kjent for turister og således kan by på autentisk kultur og stemning. Her er det grønne fjellandskap, sitronlunder, nydelige strender og severdigheter fra UNESCOs verdensarvliste. Det er en ganske lang båttur hit, men man kan også fly fra Athen.

6. Texel
Texel er den største av Nederlands vestfrisiske øyer. Her er det et stort utvalg av overnattingsmuligheter og en utrolig strand. Hva med å leie en strandhytte fra sommeren? Med bare mellom to og tre timers reisevei til Amsterdam er Texel et godt valg for en kombinasjonsferie. 30 kilometer strand så lenge du bare orker etterfulgt av kanalliv, sykling, storby og museer?

Foto: Karsten Würth, via Unsplash

5. Sardinia
Sardinia har blitt mer og mer populært i de siste årene. Og det er jo ikke så rart. Det er en allsidig øy, hvor man både kan oppleve unik kultur i innlandet og se det beste av kysten. Øya er absolutt italiensk, men det er også noe helt annet enn på fastlandet. På Sardinia kan hele turen dessuten handle om vin – hvordan den lages, smakes, drikkes og lagres. Fra Sardinia kan man også ta seg til favoritten Sant’Antioco.

4. Brijuni
Brijuni-øyene er en nasjonalpark og bilfri øygruppe utenfor Istria i Kroatia. På den største av øyene, Veli Brijun kan du trekke deg helt tilbake og nyte livet i et rolig tempo i naturskjønne omgivelser. Her rusler du mellom trærne, dypper deg i sjøen, lytter til bølgeskvulp og rullestein eller tar en sykkeltur. Nasjonalparken byr også på arkeologiske severdigheter og zoologiske overraskelser. Øya var nemlig Titos private feriested, og her tok han både i mot statsledere og gavene deres – gjerne eksotiske dyr. Foruten Tito-museet og utstillingen av hans ekstravagante kjøretøy, skaper havnen og hotellet her assosiasjoner til en gammeldags og ærverdig badeby.

3. Islas Cies
Fra havnen i Vigo kan du ta ferjen ut til Cies-øyene på nordvestkysten av Spania. Øyene har flere ganger vært på listene over de vakreste man kan besøke. Naturen her er beskyttet, og området er en nasjonalpark. Vakre strender og muligheter for camping gjør dette til et unikt reisemål utenfor typiske turisters allfarvei.

2. Gugh
Gugh hører til Scillyøyene utenfor Cornwall, og man kan bare ta seg hit fra St. Agnes når det er lavvann. Scillyøyene har varmt klima, blå laguner og nydelig natur. Strandferie i Storbritannia er ikke det første man tenker på, og dersom man tenker på det, er det kanskje ikke behagelige badeopplevelser den første assosiasjonen. Men på Gugh og St. Agnes får du det. Kombiner solferien med ekte, britiske opplevelser. Storbritannias sørvestligste pub ligger for eksempel på St. Agnes.

1. Åland
Norden er i vinden for tiden, så hvorfor ikke legge ferien til en av de nordiske øyene? Åland er en nordisk kombinasjon. Svensk av utseende, da alle skilt er på svensk, men i finsk territorium. Øygruppen har en fantastisk skjærgård, med vanvittige 6500 holmer og øyer, et imponerende antall soltimer og både svaberg og grønt terreng. I Mariehamn, Ålands hovedstad og eneste by,  kan du oppdage øyas skipshistorie eller sette deg på en koselig kafé. Øya kan oppdages på sykkel, langs smale stier og variert landskap. Men her kan man også nyte lange sommerdager i vannkanten. For hvis du tenker litt på det, hva er vel egentlig bedre enn nordisk sommer?

Foto: Atte Grönlund, via Unsplash

 

Har du en øyfavoritt? Eller kanskje en øy du alltid har drømt om å reise til? Bestill reisen din på expedia.no, da vel!

0
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*