10 gode grunner til å reise til Amsterdam

1 Pannekakene

Pannekakene

Foto: Anne Swoboda, via Flickr

Ingen over, ingen ved siden. Disse pannekakene kan du leve lenge på. Det finnes pannekaker overalt i byen, men det mest eksotiske og barnevennlige pannekakeutsalget er definitivt Pannekakebåten. Her kan du spise ubegrenset med pannekaker (fyll egne pannekaker fra buffeen) mens du opplever den nederlandske skjærgården.

 

2 Kanalene

Kanalene

Foto: David Spender, via Flickr

I over fire hundre år har vannet skvulpet frem og tilbake i de smale kanalene midt i Amsterdam, og for våre etterkommeres skyld får vi håpe det kommer til å gjøre det i fire hundre år til. Se Amsterdam fra en av de mange kanalbåtene eller vandre langs kanalen til fots. Dette er uten tvil et av Amsterdams mest sjarmerende, og svært karakteristiske, trekk.

 

3 Husene

Husene

Foto: Zach Beauvais, via Flickr

Mange drømmer om å kjøpe en leilighet med vinduer fra gulv til tak i Amsterdam. For andre er det nok å bare vandre i de endeløse gatene (vi talte opp til husnummer 1013) og nyte utsikten. Hvis du kikker litt godt etter, ser du kanskje også at husene ikke bare er veldig smale, men også nokså skeive, og noen lener seg rett og slett fremover! I Amsterdam er ingenting A4.

 

4 FOAM fotokunstsenter

Ikke så lett å få øye på der det ligger anonymt i en smal gate ved en av kanalene, men absolutt mer minneverdig innvendig enn utvendig. Her finner du spennende fotoutstillinger fra verdens hjørner, og du kan også melde deg på ulike workshops og kurs. Et flott sted for den kulturinteresserte.

 

5 Van Gogh-museet

VANGOGH

Foto: Minke Wagenaar, via Flickr

Van Gogh er nederlendernes Munch, og akkurat som oss har de nettopp gjort ny stas på sin nasjonalskatt. Van Gogh-museet gjenåpnet i 2013, og mange valfarter nå til byen for å se mer av Van Gogh. Vær forberedt på å bruke noe tid på museet. Det er så mye å se og ta inn at det er lurt å ikke være presset på tid.

 

6 Menneskene

Ingen er vel mer avslappet enn nederlenderne, og Amsterdam-beboerne er intet unntak. Her er det som oftest god stemning, folk er nysgjerrige, og det er enkelt å kommunisere siden nederlenderne er nesten like gode til å prate engelsk som engelskmennene selv. Det er generelt lite fyll i Amsterdam, og marihuanarøyking er ikke lov utenfor de bestemte «kaffesjappene». Dette gjør byen rolig og overraskende edruelig.

 

7 Syklene

Syklene i Amsterdam er som telefonkioskene i London, foruten at syklene fremdeles brukes til det fulle. Alle sykler i Amsterdam. Som oftest er det flere sykler enn biler i gatene, og det står alltid klaser av sykler bundet fast i enhver gatestolpe. Dette er noe for den miljøbevisste! Lei deg en sykkel og føl deg som en ekte amsterdammer!

8 Det flytende blomstermarkedet

Kanskje det mest kjente blomstermarkedet i verden og definitivt verdt et besøk. Markedet ligger langs Singelkanalen, en av Amsterdams eldste kanaler, og holder fortsatt koken etter over 150 års virke. Her finner du blomster i alle varianter, og hvis du er ute etter typiske nederlandske tulipaner, er du på rett sted. Markedet er åpent året rundt.

 

9 Botanisk hage

botanisk hage

Foto: Ryan Somma, via Flickr

Hvis du kunne tenke deg å se flere blomster, finner du det i den vakre botaniske hagen Hortus Botanicus. Her finner du ikke bare blomster i alle regnbuens farger, men også et sommerfuglhus, en konstruert jungel og noen ganger live musikk. De har også en hyggelig kafé. Et perfekt sted for slitne turistføtter!

 

10 Rembrandtmuseet

Gå i den kjente malerens fotspor – bli kjent med hans hus og virke. Rembrandt bodde og jobbet i dette huset fra 1639 til 1658. Huset er ikke spesielt stort, men gir et godt innblikk i Rembrandts liv. Alt er autentisk, og du kan enkelt se for deg hvordan det var å leve på den tiden, og kanskje forstår du mer av hva som foregikk i Rembrandts kreative hode. Hvis du gjerne vil se flere av Rembrandts bilder, bør du også legge inn en tur til Rijksmuseeet.

 

1
0

0 kommentarer

Legg igjen en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*